• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  SINOVI – Sinovi

  SINOVI – Sinovi

  SINOVI – Sinovi / DIY, Demo EP CD, 2015. / post-punk, darkwave, modern rock-metal / BiH

  Bend Sinovi osnovan je 2013. godine u mjestu Lukavac kraj Tuzle, Bosna i Hercegovina. Sinovi su: Ervin Begić (bass gitara) ; Jasmin Mehić (bubnjevi) ; Davorin Đuranović (gitara) ; Samir Lulić (gitara, glas). Članovi benda su generacijski različiti, a samim tim su i rasli u muzički različitim okruženjima – od punk preko post-punk / darkwave do modernog rock / metal zvuka. Muzika im je crossover njih samih i njihove želje za čvrstim i energičnim zvukom, te instiktivnog nagona ka tamnoj strani rocka. Nakon perioda inkubacije i kreativne alhemije, Sinovi probijaju ljusku betonskog jajeta i snimaju demo od 11 pjesama, radnog naziva “Koža”. Industrijsko okruženje, pre-apokaliptično vrijeme i manično lice modernog čovjeka, njihova su glavna inspiracija.

  Sinovi – “Koža” (Demo album): 1. Evolver ; 2. Goli na asfaltu ; 3. Oluja (Vrisak mrtve ribe) ; 4. Kamikazi dance, metak ; 5. Oko bez lica ; 6. Pleme ; 7. Jihād ; 8. Puls novog srca ; 10. Der Meister Alchemist ; 11. Ubica *Većina ovih pjesama nalazi se na SoundCloud stranici benda Sinovi (https://soundcloud.com/sinovi).

  O svom zvuku, o svojoj muzici, članovi benda Sinovi kažu: “Svoju muziku ponekad eksibicionistički nazivamo concrete-metal-soul. “Concrete-metal” jer je industrijsko okruženje u kom smo odrasli ostavilo traga u našem zvuku, a “soul”, jer iako smo muzički džankiji kao većina nas koji radimo ovakve stvari u cilju vlastite satisfakcije, u sebi smo pronašli i izraženu potrebu za renesansom Čovjeka u ova gadna vremena. Međutim, muzički i konceptualno gledano, sviramo rock. Vjerujemo u alhemiju duše, topljenje čovjeka u vatri života, iz čega izlazi samo čista suština humanog postojanja, a sve ostalo je samo šljaka materijalnog postojanja koja nije vrijedna ni spomena“.

  Pored nastupa i predstavljanja na lokalnoj muzičkoj sceni – u BBCC klubu u Lukavcu te u Klubu Palma Doma mladih u Tuzli, predstavili su se u Banja Luci i Subotici, a značajne nastupe imali su na internacionalnom festivalu Kaleidoskop u Tuzli, 49. Gitarijadi Zaječar u Zaječaru, na festivalu Demo Rock Liga Fest 2015 u Zenici… Trenutno su u studiju gdje snimaju nekoliko autorskih demo pjesama u “pro-sound” verziji. Paralelno sa tim, rade i na novim pjesmama. Neke od njih su pjesme “Nova maSCHina” i “Kanibal”.

  Sinovi OmotZapažen nastup bend Sinovi imao je (jula / augusta 2015. godine) na 49. Gitarijadi Zaječar. Od oko 240 prijavljenih bendova izabran je među 14 najboljih, a poslije nastupa u jednoj od dvije selektive večeri, nastupili su i u finalnoj večeri gitarijade, kao jedan od 5 najboljih bendova. Tokom susreta u Zaječaru sa predstavnikom benda Sinovi, Davorinom Đuranovićem, uručem mi je Demo EP CD sa 4 pjesme njegovog benda:

  Sinovi – “Sinovi” (Demo EP CD) – 1. Bloom ; 2. Goli na asfaltu ; 3. Oluja (vrisak mrtve ribe) ; 4. Sloboda je glad (Live @ BBCC Lukavac).

  Pjesme sa ovog EP CD izdanja na najbolji mogući način oslikavaju sve gore rečeno – i o stilskim odrerdnicama benda i o ciljevima njihovog muzičkog izražaja. Sinovi su bezkompromisni, jasno i bez okolišanja iskazuju svoje stavove vezane za teški i nezavidni trenutak u kojem živimo. To nisu kompozicije koje će vas zabaviti, ali će vas, siguran sam, nagnati da se ozbiljnije zamislite o našem zajedničkom sadašnjem društvenom trenutku i da se zapitate – a što to mi činimo da naše živote / naše okruženje učinimo boljima (ako ne za nas same, ono bar za generacije iza nas).

  Bendu Sinovi želim da istraju na svom muzičkom putu, a na vama je da im posvetite dovoljno vremena i pažnje kako bi vam prenijeli svoje poruke koje se, u krajnjoj konsekvenci, tiču i nas samih.

  soundcloud.com/sinovi / www.facebook.com/sinovi / sinovibend-fwd.blogger.ba / sinovibend.blogger.ba

  Sinovi na 49. Gitarijadi Zaječar (Fotografije: Dragutin Matošević)

  YouTube – Sinovi (2) – @ 49. Gitarijada Zaječar (31.07.2015. – Rok Pokret video)

  YouTube – Sinovi (1) – @ 49. Gitarijada Zaječar (31.07.2015. – Rok Pokret video)

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina