• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  SINIŠA ŠKARICA – Tvornica glazbe – Priče iz Dubrave (1 & 2)

  SINIŠA ŠKARICA – Tvornica glazbe – Priče iz Dubrave (1 & 2)

  SINIŠA ŠKARICA – Tvornica glazbe – Priče iz Dubrave (1 & 2)

  Siniša Škarica – muzičar, muzički urednik, kolumnista, hroničar regionalne muzičke scene, a već dugo i pisac… Dobitnik je nagrade Porin. Siniša Škarica (rođen 1946. godine), Šibenčanin je. Na muzičkom polju vidjeli smo ga 60-tih godina prošlog stoljeća, prvo kao bass gitaristu u šibenskim grupama Magneti i u Grupi Mi. Vjerujem da se mnogi i dan danas sječaju velikog hita Grupe Mi – “Bam bam baba lu bam“. Nakon što je 1974. godine diplomirao pravo na zagrebačkom fakultetu, zaposlio se u Jugotonu kao urednik naklade. Kasnije postaje prvi urednik Jugotonove pop-rock redakcije. U autorskom izdanju, “Kad je rock bio mlad“, urednik je ploča Crvenih koralja, Bijelih strijela, Matt Collinsa te prvoga izdanja ‘Perfekt Musica‘, Zvuk osamdesetih iz 1997. godine, prodanog u više od 80 hiljada primjeraka. Nakon 23 godine, napušta izdavačku kuću Croatia Records i osniva izdavača unutar HRT-a, Orfej, te postiže rekordnu prodaju projekata Petra Graše i Olivera Dragojevića. Kao pomoćnik Predsjednika uprave za program u Croatia Records, vraća se 1999. godine, a ponovno se aktivira obnavljanjem rada Grupe Mi (Šibenski festival šansone 2002., Tvornica 2003. godine itd.). Siniša Škarica bio je predsjednikom Hrvatske diskografske udruge, član je Hrvatske glazbene unije i predsjednik je Instituta hrvatske glazbene industrije.

  Kad je rock bio mlad” (Priča s istočne strane 1956.-1970.) – prva je knjiga koju potpisuje Siniša Škarica. Knjiga “Kad je rock bio mlad: Priča s istočne strane (1956. – 1970.)” na 330 stranica uz istoimeni šesterostruki box set (6 CD-a), donosi 188 autentičnih snimaka rock and roll muzike u izvođenju i danas poznatih domaćih grupa, ali i onih za koje mnogi vjerojatno nikada nisu ni čuli. Od Robićeve izvedbe legendarne “Shake, Ratlle and Roll” iz 1956., našeg prvog zabilježenog traga muzike koja se doživljava poput signala iz druge galaksije, do 1970. i ulaska u desetljeće koje će definitivno artikulirati domaći rock izražaj najavljen Grupom 220 i Indexima.

  Nakon deset godina Sinišinog marljivog pisanja, Croatia Records izdaje prvu od tri knjige Siniše Škarice – “Tvornica glazbe – Priče iz Dubrave“. Tvornica glazbe je, naravno, nekadašnji diskografski gigant Jugoton, danas Croatia Records, a priče iz Dubrave će sigurno naći put do svakog ljubitelja muzike i poštovatelja kulture, općenito. “Varate se, ako mislite, da je moja ‘Tvornica glazbe’ veliki katalog izvođača i pjesama. Za to bi bilo malo i deset knjiga! Riječ je o mojim najizravnijim impresijama o bitnim izdanjima naše diskografske kuće. Uz napomenu kako je mala vjerojatnost da je preskočeno neko veliko glazbeno ime. No, ne spominjem ni samo ona najzvučnija…“, rekao je autor o svom djelu.

  Prva knjiga opisuje nastanak jedne od najvećih diskografskih kuća na ovim prostorima, Jugotona, današnjeg Croatia Recordsa. Taj prvi dio trilogije obrađuje razdoblje od 10-07-1947 (datum osnivanja Jugotona) do 1969. godine. “To je vrijeme kada diskografija postaje industrija i kada muzika, u nas i u svijetu, doživljava uzlet, jer šezdesete su neponovljive. To su godine kada su startali i The Beatles, The Rolloing Stones, Bob Dylan itd…“, rekao je Siniša Škarica.

  Druga knjigaSiniša Škarica – Tvornica glazbe – Priče iz Dubrave – obuhvaća razdoblje 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, preciznije, od 1970. do 1989. godine. Ta knjiga je nedavno promovisana uz priustvo mnogih zvanica okupljenih pred upravnom zgradom Croatia Recordsa, Makarska 3, Zagreb. “Nije mi bila namjera da napišem glazbenu enciklopediju, jer su takva izdanja dio ekipnog rada, a ovo je popularno štivo koje se čita kronološki. Svako poglavlje je na neki način šlagvort za naredno. Glavna zadaća je bila da se ona čita, jer sam i sam glazbu otkrivao čitajući o njoj, a kako sam naglasio u predgovoru ove knjige nekad je to bilo bolje i od samog slušanja. Zato je ova knjiga na neki način i posveta, ne samo izvođačima koje je ona obuhvatila, već i svim glazbenim kritičarima koji su o njoj pisali. Ako ova knjiga podigne stanje svijesti o popularnoj glazbi i kulturi na višu razinu bit ću zadovoljan. Ako ona potakne nekoga od mlađih kolega da piše o njoj kao što su i mene poticali drugi pisci, isto ću biti zadovoljan”, rekao je Siniša Škarica.

  Treći dio ove trilogije izlazi 2020. godine i čekamo ga sa velikim nestrpljenjem uz veliku zahvalnost Siniši za sav njegov trud i ova vrijedna djela.

  Jugoton / Croatia Records ovih dana obilježava 70 godina postojanja, rada i, neupitno i već odavno, izrastao je u pravu tvornicu glazbe.

  https://www.facebook.com/skarica.tvornicaglazbe /

  Foto: Goran Berović

  YT – Grupa Mi – Bam-Bam-Baba-Lu-Bam


  Prilog:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina