• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  SCHIME TRIO – Do You Really Wanna Play?

  SCHIME TRIO – Do You Really Wanna Play?

  SCHIME TRIO – Do You Really Wanna Play? / Metropolis Music, 2016 / CD / jazz / Srbija

  Schime Trio je jazz postava osnovana 2015. godine od strane trojice mladih muzičara iz Beograda. Oni dijele zajednički entuzijazam prema jazzu i eksperimentiraju unutar njegovih okvira. Predvodnik trija je Luka Ignjatović, profesor jazz saksofona na FMU, Beograd. Studije iz jazza završio je u Amsterdamu. Honorarno je bio član Big Band-a RTS-a, a član je i European Saxophone Ensemblea. Boris Šainović (kontrabas), drugi je član trija i završio je beogradsku Muzičku školu “Stanković”, a na jesen 2016. godine, započeo je studije na FMU, Beograd, Jazz odsjek. Predrag Milutinović (bubnjar, dolazi iz Kragujevca, jedno vrijeme – 2010.-2012. – svirao u funk grupi Rich Bitch), treći je član trija. Sarađivao je sa Ignjatovićem u Qzama Quartetu, član je Vasil Hadžimanov Banda, Kvarteta Maksa Kočetova, kao i Jazz trija Avenija (sa američkim saksofonistom, David Binneyem). Schime Trio je sastav bez harmonskog instrumenta i to mu daje širi dijapazon mogućnosti izvođenja originalnih jazz kompozicija Luke Ignjatovića.

  Schime Trio na debi albumu, “Do You Really Wanna Play?“, sviraju autorsku muziku. Album je izdat novembra 2016. godine sa etiketom beogradske izdavačke kuće Metropolis Music. Schime Trio je album predstavio na 32. Beogradskom džez festivalu. Svirali su u Sali Amerikana, Doma omladine Beograd, uz gosta, Savu Miletića (klavir). Njihov festivalski nastup pohvaljen je i na stranicama čuvenog časopisa Downbeat Magazine.

  Snimimo već i drugi album koji je skoro kompletno završen – samo još omot da završimo i to je to! Na drugom albumu imamo gosta na klaviru – Savu Miletića (klavir) tako da se zvuk benda značajno promenio“, kažu iz ovog trija. Luka Ignjatović dalje veli – “Sava Miletić nam se prvi put pridružio za koncert na Beogradskom džez festivalu i to se pokazalo kao toliko dobra kombinacija da je odmah nakon tog nastupa postao stalni član benda! Od kada smo počeli da sviramo sa Savom, muzika se veoma promenila, pre svega zbog činjenice da smo uveli harmonski instrument, a onda i zbog toga što smo počeli da sviramo i Savine kompozicije. Sava, takođe, svojom pažnjom prema detaljima veoma doprinosi i u aranžiranju svih pesama koje sviramo“.

  DiskografijaDo You Really Wanna Play? (Metropolis Records, 2016)

  Schime Trio (u vrijeme nastanka debi albuma bili) su – Luka Ignjatović (alt saksofon) ; Boris Šainović (kontrabas) ; Predrag Peđa Milutinović (bubnjevi)

     

  Album “Do You Really Wanna Play?” nosi šest kompozicija koje potpisuje Luka Ignjatović. Aranžmani i zvučna slika razlikuju se od onog na što smo uobičajeno naučili da slušamo od strane jazz muzičara koji nastupaju u formaciji trija. Dominantan instrument je alt saksofon koji kristalno jasnim tonom boji cijelog zvučnu sliku cijelog albuma. Ritam sekcija, kao bitan element, zaokružuje svaku od ovdje prisutnih kompozicija. Trio je dobro uigran i djeluje sigurno i usvirano. Već sam njihov brzi proboj na jazz scenu Srbije, u tako kratkom vemenskom roku postojanja, ni više ni manje, pa na binu Beogradskog jazz festivala, podatak je koji dovoljno govori o njihovim jazz dometima.

  Kako je navedeno na omotu njihovog CD-a, jazz u Srbiji bilježi tri faze – prvu i najdužu, definiše zanesenost swingom i bibopom ; nešto kraća, bila je faza spajanja jazza i balkanskih folklornih motiva ; a sada je u trendu treća faza, novi srpski jazz talas kojeg donose desetine mladih jazz muzičara, a karakteriše ih poštivanje jazz tradicije, ali i želja i spremnost da otkrivaju nove mogućnosti unutar tog muzičkog pravca. Schime Trio upravo su, ovim djelom, na putu koji određuje ta treća faza.

  Muzika koju svira Schime Trio ima dosta novih jazz elemenata – eksperimenata u improvizaciji, aranžmanima, instrumentalnim izvedbama…, ali ima i klasičnih jazz elemenata tvoreči time prijemčivu muziku. Schime Trio, kako su i sami naveli, dalje razvijaju svoj muzički izraz. Uz novi instrument, klavir, dobit će nove izražajne mogućnosti i oni će ih znati iskoristiti. Dobar start, uspjeh koji ih već krasi, najavljuje i dobar nastavak njihove muzičke karijere. Nemam nikakve dvojbe glede toga.

  Schime Trio – “Do You Really Wanna Play?” – 1. Zlatiborology ; 2. Selfishness ; 3. Do You Really Wanna Play? ; 4. Water ; 5. Šmaušć ; 6. Relativity

  https://www.facebook.com/SchimeTrio / https://www.metropolismusic.rs

  YT – Schime Trio – Selfishness


    
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com