• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  SANITARIUM – Udarac glavom

  SANITARIUM – Udarac glavom

  SANITARIUM – Udarac glavom / Multimedia Music, 2023 / CD, Digital / alternative metal rock / Srbija

  Sanitarium je alternative metal bend iz Beograda, osnovan marta 2016. godine. Pobjednici ili učesnici su mnogih festivala među kojima su – 6. BUNT Rok, Kuršumlijska gitarijada 2017., Gitarijada Zaječar 2019., Rokerijada, Mobil Music Fest, Majska gitarijada u Ljubičevu, Bass Player Festival u Mladenovcu, Novosadski oktobarfest, Beer Fest, ARSENAL Fest, Bedem Fest, Blokstok, PDF Fest… i mnogih drugih.

  Maja 2023. godine, izašao im je debi album pod nazivom “Udarac glavom“, kao izdanje Multimedia Music, potpomognuto od strane portala Headliner.rs.

  Diskografija – Udarac glavom (Multimedia Music, 2023)

  Članovi benda Sanitarium koji su snimili svoj debut album bili su – Nenad Živković Žile (vokal) ; Marko Narančić Narke (gitara, prateći vokal) ; Uroš Pajić Paja (gitara, prateći vokal) ; Viktor Kiralj Vik (bass gitara, prateći vokal) ; Petar Dajić Peca (bubnjevi)

  Heavy metal (ili klasični metal) podvrsta je rocka. Razvio se kasnih šezdesetih i početkom sedamdesetih godina dvadesetog vijeka i najviše se eksponirao u Velikoj Britaniji i SAD-u. Obilježavaju ga – distorzirani zvuk, duge gitarske solo dionice i, načelno, energična i intenzivna izvedba. Tekstualno, većinom opisuje i propituje nevoljna i čemerna stanja duha i svijeta, prema gledištu stvaratelja. Kao savremeni naziv za ovu muzičku podvrstu, koristi se i naziv “metal“. U taj muzički “okvir” ukomponovala se i muzika benda Sanitarium.

  Muzikom, količinom energije koju ostavljaju na bini, komunikacijom sa publikom, kao i svom muzičkom stilu prilagođenim kostimima, Sanitarium nikoga, ko ih gleda i sluša, ne ostavljaju ravnodušnima. Muzika i jeste tu da nam pokrene tijelo i duh, zar ne. Članovi benda upravo i rade ono što se od njih najviše i očekuje – koncertno i medijski promoviraju svoje debut izdanje. Za razliku od prijašnjih nastupa, sada uz sebe imaju i zvanično diskografsko izdanje što im daje legitimitet da se, ravnopravno sa drugima, bore za što veću poziciju na srpskoj metal sceni.

  Kao (svojevremeni) manager nekih metal bendova (Southern Storm, Tuzla i Vrane vrane, Živinice, između nekih drugih), usudim se reći da dobro znam kako dobar metal bend treba da zvuči. Iz dobrog rada proizilazi i uspješna muzička karijera. Sanitarium su ispunili prvi uslov, kvalitet im je evidentan, a na većem uspjehu se upravo i radi. Što više uspješnih koncerata donosi i veći broj poštovatelja njihovog rada. Zbog publike se, na kraju krajeva, sve i radi.

  Sanitarium su pred ozbiljnim zadatkom. Predstoji im rad na drugom albumu. Tek taj album, u principu, daje odgovor – da li je neki bend na muzičkoj sceni “slušajno” ili iza njega stoji ozbiljnost i kvalitet koji mu otvaraju vrata do većih visina kvalitete i muzičke prepoznatljivosti. Nadam se da su Sanitarium na pravom putu i da će zadovoljiti sve zahtjeve koji ispred njih stoje.

  P.S. – Bend Sanitarium trenutno broji 6 članova, jer je, u odnosu na članove koji su kreirali album “Udarac glavom“, ekipi prišao novi član – Luka Radovanović (vokal).

  Sanitarium – “Udarac glavom” – 1. Ja hoću više ; 2. Upomoć ; 3. Podseća na mene ; 4. Režim ; 5. Žuta zver ; 6. Nisam sam ; 7. Veliko ništa ; 8. Novog sebe ; 9. Revolt ; 10. Intro (bonus track)

  Foto – Promo  

  https://www.facebook.com/SanitariumBend /

  YT – SANITARIUM – Ja hoću više

  YT – SANITARIUM – Žuta zver