• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  SAMO SALAMON, VASIL HADZIMANOV & RA KALAM BOB MOSES – Dances of Freedom

  SAMO SALAMON, VASIL HADZIMANOV & RA KALAM BOB MOSES – Dances of Freedom

  SAMO SALAMON, VASIL HADZIMANOV & RA KALAM BOB MOSES – Dances of Freedom / Samo Records, 2024 / CD, Digital / avantgarde jazz, free jazz / International

  Po mom starom običaju, bar ukratko, prvo ću predstaviti aktere ovog projekta –

  Slovenac, Samo Šalamon je jazz gitarista, kompozitor i umjetnik koji snima za prestižne jazz izdavačke kuće – Clean Feed Records, Not Two Records, Fresh Sound New Talent… Do sada je snimio više od 30 CD-a u saradnji sa mnogim uspješnim umjetnicima kao što su – Howard Levy, Paul McCandless, John Hollenbeck, Mark Turner, Michel Godard, Drew Gress, Tony Malaby, Mark Helias, Tom Rainey, Tim Berne, Donny McCaslin, Dave Binney, Josh Roseman, Gerald Cleaver, John Hebert, Julian Arguelles i tako dalje. Više detalja ima OVDJE.

  Vasil Hadžimanov, pijanista, kompozitor, aranžer, producent i pedagog, suštinska je i povezujuća karika srpskog jazza s kraja dvadesetog vijeka i početka novog milenijuma. On u sebi nosi vezujući niz gena svojih predaka koji su, svaki na svoj način, ostavili trag u muzici Balkana kao neraskidivi lanac čuvara, tumača i novih eksponenta tradicije. Još od prvih časova koje mu je sa velikim strpljenjem davao renomirani kontrabasista i kompozitor Vojin Draškoci, uvodeći ga u svijet jazza, Vasil Hadžimanov prati njegov svijet jedinstvenih boja i zvukova. Nakon studija na Berklee College of Music u Bostonu, toj jedinstvenoj jazz muzičkoj instituciji, Hadžimanov je odlučio da se vrati u svoju zemlju gdje je ubrzo osnovao sopstveni Vasil Hadžimanov Band sa kojim je nastupao po klubovima širom Srbije… Više detalja ima OVDJE.

  Bob Moses (rođen januara 1948. godine u New Yorku, Sjedinjene Američke Države) američki je jazz bubnjar. Svirao je sa Roland Kirkom 1964-65 dok je još bio tinejdžer. Godine 1966., on i Larry Coryell osnovali su The Free Spirits, jazz fusion ansambl, a od 1967. do 1969. svirao je u kvartetu Gary Burtona, uključujući bubnjeve za album nominiran za Grammyja, “Gary Burton Quartet in Concert“. Svirao je na znamenitom Burtonovom albumu iz 1967. godine, “A Genuine Tong Funeral“, ali zbog kreativnih sporova sa kompozitorkom albuma, Carlom Bley, bubnjar je nazvan “Lonesome Dragon“. Moses i Bley su se kasnije pomirili. Moses je sa Burtonom snimao 1970-ih, pored rada sa Dave Liebmanom / Open Sky, Pat Methenyjem, Mike Gibbsom, Hal Galperom, Gil Goldsteinom, Steve Swallowom, Steve Kuhnom / Sheila Jordan (od 1979. do 1982.), George Gruntzom i Emily Remler (od 1983. do 1984.). Početkom 1970-ih, bio je član Composta sa Harold Vickom, Juma Santosom, Jack Greggom i Jack DeJohnetteom. Njegovo prvo izdanje, kao vođe, bilo je “Love Animal“, iz 1968. godine. Njegovo drugo izdanje bilo je “Bittersuite in the Ozone“, iz 1973. godine. Njegove ploče za Gramavision 1980-ih bile su hvaljene od strane kritike. Autor je knjige o bubnjevima, “Drum Wisdom“. Moses, zajedno sa John Lockwoodom, Damon Smithom, Jaap Blonkom, Don Pateom i John Medeskijem, nastupa i sa gitaristom Tisziji Munozom… On i predaje na Konzervatoriju Nove Engleske. Godine 2022., snimio je trio album sa norveškim basistom Arild Andersenom i slovenačkim gitaristom Samom Šalamonom pod nazivom “Pure and Simple“. Više detalja ima OVDJE.

  Diskografija Same Šalamona – Svi ti bitni detalji dati su OVDJE.
  Diskografija Vasila Hadžimanova – Svi ti bitni detalji dati su OVDJE.
  Diskografija Bob Mosesa – Svi ti bitni detalji dati su OVDJE.

  Album “Dances of Freedom” nastao je udruženim radom ovih umjetnika – Samo Šalamon (electric and acoustic guitars, banjo) ; Vasil Hadžimanov (keyboards, piano, 4,9) ; Ra Kalam Bob Moses (drums and percussion)

  Mada ovaj album, zvanično, izlazi 15. januara 2024. godine, na njegovo postojanje me je upozorio glavni nositelj ovog projekta – Samo Šalamon. U digitalnoj formi, album je, za slušanje i kupovinu, dostupan na Bandcamp stranici ovog umjetnika – OVDJE.

  Citirat ću riječi Same Šalamona – “Okupio sam neverovatan trio, mnogo volim ova dva svirača. Imao sam privilegiju da sviram i idem na turneju sa Bobom u triju sa Arild Andersenom i Moses je, već godinama, jedan od mojih heroja. Apsolutna je njegova eksplozija na bini, uvijek! Toliko sam naučio od njega. Vasil, moj brat sa juga, bio je jedan od mojih omiljenih pijanista. Proveli smo prelijepu nedelju zajedno na radionici u Novom Mestu, kao mentori. Tako sam sretan što smo nas dvojica imali priliku da uradimo sve ovo sa Bobom. Sretan sam i zbog albuma, veoma jedinstvenog i drugačijeg od onoga što sam radio u prošlosti. Nadam se da će se on Vama i drugima svidjeti. Sve pjesme potpisuju – Šalamon, Hadžimanov i Moses. Snimljeno augusta 2021. godine. Producirao, miksao i masterirao, sam ja, Samo Šalamon. Izdavač – Samo Records, 2024. Album će, zvanično, biti objavljen 15. januara 2024. godine“.

  Poslušao sam album u cjelini. Moj prvi zaključak potvrđen je i samom izjavom Same Šalamona datoj u gore navedenom citatu – “veoma jedinstven i drugačiji album od svega onoga što sam radio u prošlosti“. Imam i ja pravo da dam isti taj zaključak jer sam, zahvaljujući ljubaznosti Same Šalamona, imao priliku pratiti njegov rad bar kroz 10 njegovih diskografskih izdanja. Za mene je to uvijek bila velika čast. Samo je, uz ova dva vrhunska muzičara, zaista napravio nešto novo. Novi je to pristup jazzu, nova atmosfera karakteriše njihovo sviranje, osjeća se staložena svirka u kojoj uživaju sva tri ovdje uključena muzičara. Neizostavno, užitak se prenosi i na nas, slušatelje, jer znamo da ono sve što oni rade, rade to zbog nas, a na nama je samo da se prepustimo njihovim zvucima, njihovoj virtuoznosti, njihovim umjetničkim imaginacijama… Od nas se očekuje naša mentalna sposobnost stvaranja slika na bazi čutih zvučnih poruka.

  Što se tiče jazz scene ovdašnjih regionalnih prostora, nije mi poznat ni jedan jazz muzičar koji se iskustvom ili poznavanjem jazza kao visoke umjetnosti, može i “približitiSami Šalamonu. Nebrojene su njegove kolaboracije, koncertne aktivnosti, a Samo mnogo radi i na popularizaciji same jazz scene. Naravno, on je svojim radom već odavno premašio granice našeg regiona. Već sam u jednoj recenziji napisao – a ovdje ću to i ponoviti – Samo Šalamon ima i znanja, i snage, i inspiracije… obradovati nas svakim svojim novim izdanjem. Srećom, on svom radu u oblasti jazza još uvijek nije stavio “tačku“. Samo naprijed, Samo.

  Samo Salamon, Vasil Hadzimanov & Ra Kalam Bob Moses – “Dances of Freedom” – 1. Cream of Emotion ; 2. Free Dances ; 3. Ocean Calimba ; 4. Dirty Zone ; 5. Conga ; 6. Morphbed ; 7. Pans ; 8. Indian Base ; 9. Hapi May

  Klik na linkSamo Šalamon na web portalu Barikada – World of Music predstavljen je kroz 11 priloga – što prikaza, što recenzija. Molim sve zainteresovane, kliknuti OVDJE.

  Foto – Promo

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100010357233498 / http://www.samosalamon.com / https://samosalamon.bandcamp.com/album/dances-of-freedom / https://www.youtube.com/user/salmojazz

  YT – Samo Salamon, Vasil Hadzimanov & Ra Kalam Bob Moses – Hapi May