• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  SAMO ŠALAMON & STEFANO BATTAGLIA – windS

  SAMO ŠALAMON & STEFANO BATTAGLIA – windS

  SAMO ŠALAMON & STEFANO BATTAGLIA – windS / Samo Records, 2016. / CD / modern jazz / Slovenija, Italy

  Samo Šalamon je cijenjeni slovenački jazz muzičar i već sam imao priliku predstaviti ga na web portalu Barikada – World of Music. Zato i neću ponavljati jednom već rečeno. Pozivam zainteresovane da pročitaju recenziju albuma – SAMO ŠALAMON BASSLESS TRIO feat. Julian Arguelles & John Hollenbeck – Unity . Reći ću ukratko, Samo Šalamon je, prema američkom jazz portalu Allmusic.com, USA: “one of the most talented young guitarists and composers on today’s jazz scene“.

  Koristim priliku da detaljnije predstavim njegovog saradnika na projektu “windS“. To je Stefano Battaglia, kompozitor i klavijaturista. Rođen je u gradu Milano, Italija. Tu je sa sedam godina počeo da uči sviranje klavira. Nastupao je sa klasičnim repertoarom na nekoliko talijanskih i europskih festivala, održao na stotine solističkih koncerata. On najrađe svira baroque (Bach, Scarlatti i Haendel), muziku XVII. stoljeća, kao i modernu muziku. Godine 1986. bio je pozvan na J.S. Bach Festival ; a 1991. godine, nastupio je kao solista Orchestra Giovanile Europea.

  Na jazz sceni nagrađivan je kao najbolji mladi talenat, 1988. i 1999. – najbolji talijanski muzičar po izboru magazina Musica Jazz. Njegove saradnje ubrajaju sve najbolje talijanske muzičare i nekoliko inostranih umjetnika kao što su Lee Konitz, Kenny Wheeler, Dewey Redman, Tony Oxley, Barre Phillips, Steve Swallow, Enrico Rava, Aldo Romano, Bill Elgart, Dominique Pifarely, Jay ClaytonPierre Favre i još mnogi drugi.

  Odsvirao je više od 3000 koncerata nastupajući na najvećim festivalima širom svijeta. Snimio je više od 100 CD-a, primio mnoge nagrade za solistička snimanja ili za rad u triju. Fokus njegovog rada je istraživanje mogućnosti rada u formatu trija (piano, bass i bubnjevi), a i u formi dueta (piano, perkusije).

  Trenutno, Stefano Battaglia predaje na Siena Jazz jazz masterclasses, od 1988. godine, a od 1996. godine diriguje Laboratorio Permanente di Ricerca Musicale, što je workshop posvećen muzičkim istraživanjima, improvizaciji, kompoziciji i kreiranju muzičkih djela. Radio je i na The Book of Songs, velikom programu baziranom i inspirisanom evolucijom kompozicije od XIV. stoljeća do danas… Imalo bi se još mnogo toga za reći, ali je i ovo dovoljno za spoznati njegovu umjetničku veličinu i značaj.

  Djelo koje ovim tekstom predstavljam / recenziram, album “windS“, koje potpisuju Samo Šalamon & Stefano Battaglia, pravi je predstavnik modern jazza. Neka vas ne prevari činjenica da ima samo 5 naslova (kompozicija). Prve dvije, “Rain Forest” (14:56) i “Hammer“, (14:16), traju više od 29 minuta. Muzika koju svira ovaj dvojac ruši sve muzičke barijere, ustaljene klišeje – kako melodijske, tako i ritmične i harmonske. Samo Šalamon i Stefano Battaglia hrabro mijenjaju atmosferu, tako da daju utisak da svira više raznih muzičara.

  Iako se kao korišteni instrumenti navedeni piano i gitara, ova dva umjetnika iz njih izvlače čudne i nedokučive tonove gradeći kompleksnu zvučnu sliku jake ili slabe dinamike. Svaka od njihovih kompozicija ima svoju dramatiku – početak, rasplet i kraj. Autor kompozicija je Samo Šalamon uz asistenciju i Stefana Battaglia (u tri naslova).

  Sve je snimljeno uživo, oktobra 2015. godine, u mjestu Ravne na Koroškem, Slovenija, Time je i bilo i veće umijeće stvoriti ovako bogatu atmosferu i besprijekornu izvedbu materijala sa ovog albuma. To mogu samo istinski umjetnici, kada se opuste i “poigraju” svojim instrumentima, vođeni iskrenom emocijom i zajedničkim doživljajem koji nudi nesputana jazz improvizacija.

  Nisam siguran da će mnogo dijeliti moj ushit ovim djelom, ali čvrsto stojim za svakom pohvalom iznesenom u ovoj recenziji.

  Samo Šalamon & Stefano Battaglia – “windS” – 1. Rain Forest ; 2. Hammer ; 3. Girl With a Nicotine Kiss ; 4. Betty O ; 5. Sleepy Burja

  Vezani link – https://barikada.com/samo-salamon-bassless-trio-feat-julian-arguelles-john-hollenbeck-unity/

  www.samosalamon.com / www.stefanobattaglia.com

  YouTube – Stefano Battaglia – Samo Šalamon Duo (Jazz festival Ravne, 2015)

  YouTube – Samo Šalamon & Stefano Battaglia – windS (2016)

  .
  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .
  .