• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  SAMO SALAMON & HASSE POULSEN – String Dancers

  SAMO SALAMON & HASSE POULSEN – String Dancers

  SAMO SALAMON & HASSE POULSEN – String Dancers / Samo Records, SAZAS, 2021 / CD-r, digital / jazz / Slovenija, Denmark

  Samo Šalamon je na regionalnom muzičkom web portalu Barikada – World of Music predstavljen nekoliko puta. Ovaj puta, zato, iznosim samo tek nekoliko biogradskih činjenica… Samo Šalamon je slovenački jazz gitarist i kompozitor. Snimao je za Clean Feed Records, Not Two Records, Fresh Sound New Talent… Do sada je snimio 30 CDs sa sviračima poput – Howard Levy, Paul McCandless, John Hollenbeck, Mark Turner, Michel Godard, Drew Gress, Tony Malaby, Mark Helias, Tom Rainey, Tim Berne, Donny McCaslin, Dave Binney, Josh Roseman, Gerald Cleaver, John Hebert, Julian Arguelles i tako dalje…

  Hasse Poulsen je Danac i studirao je muziku na Kraljevskoj danskoj muzičkoj akademiji u Kopenhagenu, gdje je diplomirao 1990. godine. Proveo je 1985. godinu na Berklee College of Music u Bostonu. Komponirao je kod Benta Sorensena, od 1988. do 19903. godine. Preselio se u Pariz 1997. godine, gdje je sarađivao s mnogim francuskim muzičarima, posebno sa Louisom Sclavisom, Hélene Labarriere, Vincentom Courtoisom, Guillaumeom Ortijem i Stéphaneom Payenom. Član je tria Das Kapital s Danielom Erdmannom i Edwardom Perraudom, od 2002. godine.

  Samo Šalamon – Nepotpuna diskografija – OVDJE.

  Album “String Dancers“, snimili su – Samo Šalamon (6 and 12-string acoustic guitar) ; Hasse Poulsen (acoustic guitar)

  Samo – “Kad se dogodio prvi lockdown, suočio sam se s činjenicom da moja kreativna strana želi raditi unatoč otkazivanju svih koncerata. Pomislio sam na mogućnosti improvizacija na daljinu. Hasse mi je godinama jedan od najdražih improvizatora. Svirao je s toliko nevjerojatnih muzičara i stvarao toliko sjajne muzike. Poslao sam mu e-mail s pitanjem hoće li raditi improvizirani album. Rekao je da! Idemo komponirati, kao i slobodno improvizirati… godinama kombiniram složenu kompoziciju i slobodnu improvizaciju. Svidjela mu se ta ideja. U osnovi, napisali smo muziku… sve je bilo tako prirodno, činilo se kao da godinama sviramo zajedno… bilo je tako lako improvizirati s Hasseom, tako sjajnim sviračem! Jako sam sretan i privilegiran što smo uspjeli napraviti ovaj zapis. Nadam se da ću to uskoro napraviti i uživo, na sceni!!!”

  Součiti se sa muzikom ova dva vrhunska muzičara, oba sa diplomama čuvenog Berklee College of Music (Boston, Massachusetts, USA), izuzetna je muzička poslastica. Dvije gitare u rukama ova dva umjetnika, ni jednog trena se ne natječu. One se skladno nadopunjavaju gradeći jedinstven muzički ugođaj. Svaki od ova dva muzičara donosi svoje viđenje, svoje emocije i svoje poimanje jedinstvenog muzičkog sklada. Neobaviješten slušatelj bi mogao zaključiti da njih dvojica već godinama sviraju zajedno. Ne. Ovo im je prva, a nadam se ne i zadnja saradnja.

  Samo Salamon i Hasse Poulsen su autori muzike sa albuma “String Dancers“. Neke kompozicije je uradio jedan, neke drugi, a neke su uradili zajednički. Samo je potpuno u pravu kada kaže da su ih sve uradili zajednički. Jazz muzika je bazirana na improvizacijama, a one nose i autorski pečat. Tih momenata, u kojima ćete istinski uživati, na ovom albumu ima na pretek.

  Ja rekoh svoje, a sve ostalo je do vas.

  Samo Salamon & Hasse Poulsen – “String Dancers” – 1. Ultra Serieux ; 2. Austrian Lake ; 3. Coverless ; 4. Two Sides of a Mountain ; 5. Sometimes a Bird ; 6. Free Noses ; 7. Soft Grass ; 8. String Dancers ; 9. Mind Fuel ; 10. Cornering ; 11. The Scent of Rain ; 12. A Word We Heard

  Vezani linkovi –
  SAMO ŠALAMON & FRIENDS: Almost Alone Vol. 1 (Recenzija: Dragutin Matošević)
  SAMO ŠALAMON, IGOR MATKOVIĆ & KRISTIJAN KRAJNČAN – Common Flow (Recenzija: Dragutin Matošević)
  SAMO ŠALAMON & FREEQUESTRA – Free Sessions Vol. 2: Freequestra (Recenzija: Dragutin Matošević)
  SAMO ŠALAMON & STEFANO BATTAGLIA – Pure Magic (Recenzija: Dragutin Matošević)
  i tako dalje, i tako dalje

  https://samosalamon.bandcamp.com / http://www.samosalamon.com / http://poulsen.fr /

  YT – Samo Salamon & Hasse Poulsen – String Dancers

  YT – Samo Salamon & Hasse Poulsen – Austrian Lake