• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  SAMO BUDNA – Za nazaj in za naprej

  SAMO BUDNA – Za nazaj in za naprej

  SAMO BUDNA – Za nazaj in za naprej / Celinka.si, 2015. / pop, rock / Slovenija

  Samo Budna (rođen 26. aprila 1975. godine u mjestu Murska Sobota) slovenski je kantautor i muzičar iz Ljutomera. Odrastao je u muzičkoj porodici. Mama mu je bila učiteljica violine i gitare. Na ljutomerskj Nižoj muzičkoj školiSlavka Osterca“, učio je sviranje violine, gitare i klavira. Po okončanju muzičke škole, svoj muzički put počeo je kao violinista i vokal u etno grupi Marko banda koja je osnovana 1990. godine kao podmladak Kociper-Baranja bande. Osnivači su joj, pored Budne, bili još i Boštjan Rous, Andi Sobočan i Slavek Petek. S njima je izdao ploču nazvanu “No. 1” (1997).

  Godine 1995., je sa harmonikašem Rihardom Zadravcem, osnovao etno rock bend, Posodi mi jürja. Ubrzo su im se pridružili Sašo Lamut (gitara), Peter Beznec (bass) i Borut Horvat (bubnjar). U skoro 15 godina djelovanja snimili su dvije ploče – “Posodi mi jürja” (1997) i “Priredbe in izvedbe” (1999), a zadnja, treća, “Ugasnite luči” (2003), bila je autorska. Pjesme je pisao Samo Budna, koji je bio violinista, gitarista i pjevač te grupe. Počeli su rad i na četvrtoj ploči, “Dober den“, koja tada nije ugledala svjetlost dana.

  Za svoj drugi bend, Posodi mi jürja, priredio je dvije pjesme za njihovu prvu ploču – “Pan” i “Mali plakat“. Sa tom grupom je snimio tri ploče i razišao se nakon 14 godina saradnje.

  Ponovo je, nakratko, sa grupom Marko banda kada im je priskočio u pomoć povodom obilježavanja njihove 25-to godišnjice rada – nastupio je umjesto njihovog violiniste, a bio im je i gost na koncertu.

  Budna je bio violinista Beltinške bande, u koju ga je po smrti Jančija Kocipra, godine 1998., pozvao Vlado Kreslin. Kada se već spominje Vlado Kreslin, treba reći da je Samo Budna bio i član njegovog pratećeg benda, Mali bogovi.

  Budna je bio osnivač i mentor Mlade beltinške bande, koja je stvorena da sačuva prekomurski narodni izražaj i muziku.

  Na solistički put, Samo Budna je krenuo 2008. godine i okupio je novi prateći bend. Godinu dana kasnije, izašao je njegov prvi samostalni album, “Manj je več” (sa singlovima: “Festival kiča“, “Komu boš rekla” i “Manj je več“). Materijal za ovu ploču činile su pjesme sa ranije neizdatog albuma “Dober den“, ali su urađeni novi aranžmani, učestvovali su drugi muzičari – Samo Budna (vokal, violina, ak. gitara, usna harmonika, harmonika, prateći vokal) ; Borut Horvat (bubnjevi, prateći vokal) ; Sašo Lamut (ak. gitara) ; Peter Beznec (bass, prateći vokal) ; Davor Klarič (klavir, Hammond, Rhodes) ; Robi Pikl (el i ak. gitare) i kao gosti Miro Tomassini (mandolina) ; Žiga Golob (kontrabas) ; Blaž Celarec (perkusije)… i dobila je novi naziv – “Manj je več“.

  Godine 2015. uslijedio je album “Za nazaj in za naprej“, koga je producirao Jani Hace. U dvije pjesme (“Sanje so večne” i “Sončna hiša“) sarađivao je sa prekomurskim piscem, Ferijem Lainščkom, koji je pisao tekstove za te njegove pjesme. Sa pjesmom “Sončna hiša“, nastupio je na festivalu Slovenska popevka 2011 i primio nagradu za mladog perspektivnog autora i izvođača. Aprila 9. 2016. godine, u Ljutomeru je održao veliki koncert sa gostima (Vlado Kreslin, Matevž Šalehar Hamo, Rudi Bučar, Ljutomerski oktet i violinistkinje Specialnega godalkanja) i time proslavio 25 godina muzičkog djelovanja, a 17. maja 2016. godine nastupio je u radijskoj emisiji “Izštekani“, koju uređuje i vodi Jure Longyka. Budna je s pratećim bendom kojeg su činili Kristjan Majcen (električna gitara), Davor Klarič (klavir, Hammond), Rok Škrlj (bass, prateći vokal) i Jože Zadravec (bubnjevi), tu nastupio pod imenom – Samo Budna & Band.

  Diskografija
  Marko banda – No. 1 (1997)
  Posodi mi jürja – Posodi mi jürja (1997) ; Priredbe in izvedbe (1999) ; Ugasnite luči (2003)
  Solo – Manj je več (Sedvex, 2009) ; Za nazaj in za naprej (Celinka, 2015)

  Na albumu “Za nazaj in za naprej” učestvovali su muzičari – Samo Budna (vokal, violina) : Davor Klarič (klavir, Hammond, Rhodes, prateći vokal, vokal – 7) ; Robi Pikl (električna i akustična gitara, banjo) ; Bojan Cvetrežnik (violina – 4) ; Jani Hace (bass gitara, tolkala, kozarci – čaše, programiranje, prateći vokal) ; Sergej Ranđelović “Run Joe” (bubnjevi, tamburin – 4)

  Često mi na um padnu riječi stiha iz Balašićeve pjesme “Olivera” – “Možda sam, a da nisam znao / pred isti izlog s tobom stao / možda smo zajedno iz voza negde sišli…“. Radi se o tome da sam, nerijetko, negdje, na istom mjestu, bio sa nekim ljudima (muzičarima), a da to ni ja, a ni ti muzičari to tada nismo znali. Najnoviji primjer – pišem o slovenskom muzičaru Samo Budna, a njegovu muziku emitovao sam u muzičko-radijskoj emisiji Jeans generacija, dok je bio članom SLO grupe Posodi mi jürja ; na festivalima Rock Otočec (dva puta) gledao sam nastupe Vlade Kreslina, a u njegovom pratećem bendu, Mali bogovi, svirao je i Samo Budna

  Anyway… Samo Budna je muzičar respektabilne karijere. Shodno tome, ima i veliko iskustvo. Da nije dobar, ne bi se toliko ni održao. Vjerovat ću slovenskim medijima koji naveliko hvale tekstove pjesama sa novog albuma Samo Budne. Evo, za ilustraciju, jednog stiha iz pjesme “Sončna hiša“, autor teksta Feri Lainšček – “…sezidal sem sončno ti hišo / ki tisoč že oken ima / čez mesto na hrbtu jo nosim / in upam da spet boš prišla…“. Evo i (mog) prevoda – “…Izgradio sam ti solarnu kuću / koja ima na hiljade prozora / na leđima je nosim / i nadam se da ćeš mi opet doći…“. Ono što želim istaći je – ti tekstovi i instrumentalna pratnja dali su odlična simbiozu. Sve pjesme su radijski prijemčive. Aranžmani su znalački urađeni, ali nisu “pretrpani“. Upotrebom raznih instrumenata postiže se bogatstvo raznolikog muzičkog doživljaja, a sve to je povećano raznom dinamikom samih pjesama.

  Bio sam profesionalni muzičar i dobro znam koja je to magija koju donosi sazvučje nekoliko muzičara sa raznim instrumentima. Tu magiju osjetio sam slušajući i pjesme sa ovog albuma. Svaku pohvalu uputio bih, još jednom, aranžeru ovih pjesama, a to je bio Jani Hace. Učinio je veliki i odličan posao. A tebi, Samo, poručujem – nema ti sada ići “nazaj“, ostaje ti samo ići “naprej.

  Evo, čeka me još nekoliko albuma za recenziranje. Sa žaljenjem vadim ovaj album iz mog CD playera, ali sam sebi dajem čvrsto obećanje, opet ću mu se vratiti. Zaslužuje to, svakako.

  Samo Budna – “Za nazaj in za naprej” – 1. Intro ; 2. Brez skrbi ; 3. Včasih ne veš ; 4. Dnevu se slabo piše ; 5. Sončna hiša ; 6. Kje si ; 7. Mi smo edini ; 8. Da si ob meni ; 9. Sanje so večne ; 10. Za nazaj in za naprej

  Foto: Simon Koležnik

  www.facebook.com/Samo-Budna-Band-34287677856 / www.samobudna.com

  YouTube – Samo Budna – Za nazaj in za naprej

  YouTube – Samo Budna – Včasih ne veš

  YouTube – Samo Budna – Samo Budna – Kje si

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .