• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ROMIĆ-MOJNIHAN DUO – Melodije nacija

  ROMIĆ-MOJNIHAN DUO – Melodije nacija

  ROMIĆ-MOJNIHAN DUO – Melodije nacija / Metropolis Music, 2017 / CD, digital / classical music / Srbija, Irska

  Romić-Mojnihan Duo oformljen je 2012. godine i čine ga srpska oboistkinja Sanja Romić i irska pijanistkinja Finula Mojnihan. Studirale su zajedno na Muzičkoj akademiji “Franc List” u Budimpešti, gde su korjeni njihovog prijateljstva.

  Inspirisane folklornom i tradicijom klasične muzike zemalja iz kojih potiču, Finula i Sanja su 2012. godine realizovale prvi projekat, “Muzička razglednica“. Cilj im je bio da promovišu irsko-slovenačko-srpsku kulturnu vezu. Ne samo da su nastupi koje su imale u sve tri zemlje bili veoma uspješni, već su poslužili da njihove muzičke i izvođačke stilove predstave i na internacionalnoj sceni.

  Finuline i Sanjine inovativne i energične interpretacije kombinuju se u stvaranju zadivljujuće privlačnih nastupa posvećenih ljubiteljima muzike. Prepoznajući zajednički muzički senzibilitet, umetnice nastavljaju projekat kojim predstavljaju manje poznata i sasvim nova djela za obou i klavir. Kompozicije specijalno pisane za ovaj album izvedene su premijerno u okviru koncerata u Irskoj.

  Melodije nacija” je projekat koji veliča univerzalni jezik muzike i povezuje je sa drugim granama umjetnosti. Inspirisan je slikarstvom, poezijom, tradicijom i ličnim životima umjetnica. Projekat je posvećen 650. godišnjici osnivanja Novog Mesta u Sloveniji i promociji kulturnog, internacionalnog dijaloga različitih zemalja. Na početku su u fokusu bile Srbija, Slovenija i Irska, kroz čiju su muzičku kulturu predstavljeni izvođači i kompozitori ovih zemalja.

  Posebnost kompakt-diska su dela poručena baš za ovu priliku od britanskog kompozitora Nimroda Borenstajna i rusko-kanadskog kompozitora Ajrata Išmuratova. Izvođenje svih kompozicija odiše jedinstvenošću i dubinom muzičkog senzibiliteta obje umjetnice, čija muzika govori snažnije od riječi.

  Romić-Mojnihan Duo su – Sanja Romić (oboa) ; Finula Mojnihan (klavir)

  Muzika albuma, “Melodije nacija“, koju izvodi Romić-Mojnihan Duo, pravo je osvježenje u trenucima kada vam je potreban mir, kada se odmarate i prikupljate snagu za nove radne aktivnosti. Univerzalnim jezikom umjetnosti – zbirom muzičkih, likovnih, raznih drugih umjetničkih ekspresija… nastala je impozantna muzika ovog dueta. Muzički spoj koji nam je predočen, kreće se u domeni klasične muzike. Tu se ove dvije umjetnice najbolje snalaze, tu su one suverene.

  Muzika koju svira Romić-Mojnihan Duo rijetko će se čuti u radijskom eteru / gledati u TV emisijama. To je velika šteta. Samim tim, neko se postavi kao brana jednom cijelom muzičkom segmentu koji u svakom slučaju zaslužuje da ga čuje širi auditorij, a onda je na ličnom izboru muzičkog konzumenta, da li će tu muziku prihvatiti ili ne. U današnje vrijeme rijetko koji radio / TV ima školovanog muzičkog urednika, mada ni to nije garancija da će takav odoljeti muzičkoj komercijalizaciji i jeftinom populističkom ukusu.

  Romić-Mojnihan Duo, nadam se, naći će medijskog / koncertnog prostora gdje će predstaviti ovo svoje vrijedno djelo. Ovakvi albumi su  na ovim prostorim rijetkost, pogotovo muzička kombinacija – oboa i klavir. Kako su se ove umjetnice združile kao velike prijateljice, tako je i njihova muzika kompaktni spoj iskrenih osjećaja i one se muzički ne nadmeću, one se dopunjavaju. Bravo za obje.

  Romić-Mojnihan Duo – “Melodije nacija” – 1. Feliks Mendelson, Pesme bez reči, Op. 67, Br.1 u Es-duru, oboa i klavir ; 2. Hamilton Harti, Šansoneta, oboa i klavir ; 3. Svetozar Saša Kovačević, Cantilena, oboa i klavir ; 4. Božidar Kos, Refleksije za solo klavir ; 5. Ajrat Išmuratov, Largo za Sanju, oboa klavir ; 6. Malkolm Arnold, Fantazija za solo obou, Op. 90 / Dejan Despić, Etno sonata, Op. 143, oboa i klavir (I-IV) ; 7. I ; 8. II ; 9. III ; 10. IV ; 11. Džon Bakli, Srebrne jabuke Meseca, zlatne jabuke Sunca, solo klavir ; 12. Nimrod Borenstajn, Duo Concertant, Op. 73, oboa i klavir

  https://sanjaromic.com / https://www.metropolismusic.rs

  YT – Romić-Mojnihan Duo – Melodies of Nations (CD promo)


    
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com