• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  RAGGALUTION – Gatekeeper

  RAGGALUTION – Gatekeeper

  RAGGALUTION – Gatekeeper / Self-released, 2017 / CD, digital / fusion reggae / Slovenija

  Raggalution je reggae bend iz Kranja, Slovenija. Njihova muzika (reggae) obogaćena je raznim muzičkim uticajima (reggae funk, roots reggae, dub reggae, funky reggae) što ih čini jedinstvenim u poređenju sa drugim reggae bendovima sa ovih prostora. Sedmoricu iskusnih muzičara povezuje velika ljubav i poštovanje za tradiciju i poruke muzike sa otoka Jamaica.

  Od vremena izdavanje debut albuma, “Mask of Liberty” (2013), Raggalution su svoj način sviranja reggae muzike promovirali od juga Grčke, do sjevera Češke Republike, kao i u većini mjesta između tih prostora. Svirali su na nekim od najvećih bina kao što su – Sziget festival (Hungary) ; Overjam International Reggae Festival (Slovenia) ; Kaleidoskop 2017 (Bosna i Hercegovina)…

  DiskografijaMask of Liberty (Dec 2013) ; Gatekeeper (Apr 2017)

  Raggalution su – Luka Bedene (vocals) ; Leon Slabe (trumpet, vocals) ; Jure Grahek (keyboards) ; Žiga Fazarinc (guitar) ; Mak Sever (bass) ; Jernej Jenko (percussion) ; Pavel Čebašek (drums) – Special guest – Maja Kocjan (vocals)

  Rijetko koji lokalni muzički stil je stekao svjetsku rasprostranjenost, prepoznatljivost i poštovanje poput reggae muzike (porijeklom sa otoka Jamaica). Najveću popularnost dostigao je 1970-ih prošlog stoljeća. Svjetsku slavu donijeli su mu naredni muzičari – Bob Marley sa svojim sastavom The Wailers, Lee Scratch Perry, Jimmy Cliff, Dennis Alcapone, The Culture, Burning Spear, The Abyssinians, Dennis Brown… (spisak je poduži). Svjedoci smo da se reggae i danas rado svira i sluša. Savremeni nosioci tog ritma i zvuka su, između mnogih drugih, i Slovenci, Raggalutoion.

  Nastupili su u Tuzli, 15-07-2017, u sklopu festivala Kaleidoskop 2017. Od prve, pa do zadnje kompozicije, osvojili su tuzlansku publiku. Imao sam teškoće uslikati ih kao bend jer su se njihovi obožavatelji, koje su stekli te večeri, ubacivali među članove ovog benda. To već dosta govori o utisku koji su svojim nastupom ostavli na tuzlansku publiku.

  Album, “Gatekeeper“, sadrži 9 autorskih kompozicija. Odlikuje ga bogata zvučna slika. Reggae u svom najboljem obliku. Čak je i engleski jezik, koji su pjevane sve pjesme, prilagođen načinu kako ga izgovaraju muzičari sa otoka Jamaica. Sve je tu autentično, znalački urađeno. Sve tekstove i muziku pisali su članovi benda Raggalution. Produkciju potpisuju Jure Grahek i Darči Kruševac. Snimanje je obavljeno u Studiju Subart. Miks i mastering potpisuje Matej Gobec (RSL Production Studio).

  Raggalution su bend koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Znalački i profesionalno sviraju, a uz to, imaju siguran nastup. Sve je kod njih autentično tako da im se bezrezervno vjeruje i instantno se prihvataju. O njima će se još dosta lijepoga čuti. Dajte im svoje povrerenje, poslušajte što i kako sviraju… Od mene imaju sve pohvale.

  Raggalution – “Gatekeeper” – 1. World of Sleepers ; 2. Ape March ; 3. Rasta Tribe ; 4. Time of Plenty ; 5. Callie Man ; 6. Eyes of a Warrior ; 7. Nomads of Peace ; 8. Mother Eternal ; 9. Brainstorming Alchemist

  http://raggalution.com / https://www.facebook.com/Raggalution

  Foto: Dragutin MatoševićRaggalution at Kaleidoskop 2017

  Gatekeeper” – Free download on Bandcamp (buy for 0€) – http://raggalution.bandcamp.com/album/gatekeeper

  YT – Raggalution – Nomads of Peace

  YT – Raggalution – Eyes of a Warrior

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .