• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  RADIO AKTIV – Stvarnost između reklama

  RADIO AKTIV – Stvarnost između reklama

  RADIO AKTIV – Stvarnost između reklama / Spona – Aquarius Records, 2015. / CD / rock, ska, reggae, world music / Hrvatska

  Grupa Radio aktiv oformljena je u Puli, krajem ljeta 2009. godine. Radio aktiv je muzička grupa čiji bi se zvuk mogao okarakterizirati kao rock s elementima reggaea i world musica s tekstovima na hrvatskom jeziku. Orijentirana isključivo na autorsku muziku, već na prvom koncertu dobija pozitivne kritike i zadobija simpatije šireg kruga publike. Tematikom pjesama, koja seže od lične do socijalne, ukazuje na goruće probleme društva poput otuđenosti, diskriminacije i nepravde, dok ritmičnom i plesnom muzikom ujedno i zabavlja, čemu najbolje svjedoče njihovi energični live nastupi.

  Dvostruku titulu najboljeg mladog benda Hrvatske donijele su im uvjerljive pobjede na najvećim hrvatskim demo festivalima u 2011. godini (Hrvatski glazbeni festival Zabok, HR Demo Klub), nakon čega se široj javnosti predstavljaju sa svoja prva dva službena singla – “Vrtimo se” i “Svaku noć, svaki dan”. Sredinom 2012. godine završili su sa snimanjem albuma prvijenca, “Grije nas isto sunce”, koji je objavljen u izdanju Aquarius Recordsa i Spone.

  Radio aktiv i u 2013. godinu ulazi radno, a osim na koncertima, album prvijenac promovira i sa single izdanjima – “Vremenu na volju” i “Senzacija”. Te (2013.) godine dobija nova priznanja struke – osvoja nominaciju za diskografsku nagradu Porin u kategoriji “Novi izvođač godine”, te Fender Mega Muzika nagradu za najbolji mladi bend.

  Za posljednji od singlova s albuma “Grije nas isto sunce”, “Stvaran svijet”, video spot objavljuju februara 2014. godine. Radio aktiv je time, kroz razdoblje od dvije godine, nakon 5 radijskih singlova (od toga 4 singla popraćena video spotovima), zaključio aktivno promoviranje materijala s svog prvog albuma.

  Radio Aktiv - CDKao najavu drugog studijskog albuma, “Stvarnost između reklama”, Radio aktiv krajem oktobra 2014. godine objavljuje singl “Isto sunce” te u aprila 2015. godine – neposredno pred izlazak albuma – singl “Jure, žure”. Drugi album, “Stvarnost između reklama”, već neko vrijeme je na tržištu.

  Radio aktiv su: Branimir Čubrilo Drain – glas, gitara ; Igor Vitasović Vita – klavijature, glas ; Korado Vidulin Corrado – bubnjevi ; Domagoj Tafra – gitara, glas ; Aleks Ravnić – bass, glas ; Tihomir Prugovecki Tihi – truba, saksofon, glas ; Kristijan Jurčić Kiki – truba ; Borna Bevanda Puente – udaraljke.

  Reggae je muzički žanr nastao na Jamajci u kasnim 1960-tim. Prihvatio ga je cijeli svijet, a koliko je “žilav” dokaz je da ga i danas neki interpretatori koriste kao sredstvo komunikacije sa konzumentima njihove muzike, primateljima poruka. Reggae je muzički rukopis kojim nam se obraćaju i članovi grupe Radio aktiv. Njihova muzika je plesna, ali sa snažnom i jasnom socijalnom porukom. Na momente su pesimistični – “Nema straha”: “Vidiš da ne vidiš… kraj” – a na momente optimistični – “Ne želim da prestane“: “…ovaj tren u kojem grebem žice mami osmjeh mi na lice i ne želim da prestane…“.

  Radio aktiv su dobro uigrana osmorka sa jasnim pogledima na život – i na one njegove ružne i na one njegove lijepe trenutke. Usklađeno višeglasno pjevanje doprinosi dobroj prijemčivosti njihovih pjesama i vjerujem da će njihova muzika naći odziva u radio i TV muzičkim programima. Istakao bih i bogatu opremu i informativnost omota koji prati album. Radio aktiv su na pravom putu, izgradili su svoju prepoznatljivost i trebaju samo da rade na svom daljem uzdizanju.

  logo - Spona - Aquarius Records

  Radio aktiv – “Stvarnost između reklama” – 1. Isto sunce ; 2. Jure, žure ; 3. Ne želim da prestane ; 4. O onom što se događa ; 5. Stvarnost između reklama ; 6. Ovo nije san (feat. Geby) ; 7. Demolska ; 8. Par minuta ljeta ; 9. Ko je ovdje lud? ; 10. Pa-pa! ; 11. Nema straha ; 12. Pera i pištolji (imperijalizmu i hegemoniji) ; 13. Ostavimo trag

  https://www.facebook.com/radioaktivband /

  Fotografija i stajling by Sanja Tušek i Laura Bosazzi.

  YouTube – Radio aktiv – Jure, žure

  YouTube – Radio aktiv – isto sunce

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina