• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  QUEEN OF SABE – Tragovi

  QUEEN OF SABE – Tragovi

  QUEEN OF SABE – Tragovi / Croatia Records, 2015 / CD / pop – rock / Hrvatska

  Queen of Sabe (Sabina Herman) je singer-songwriter iz Hrvatske. Sa sviranjem je počela u muzičkoj školi, gdje je učila sviranje gitare i klavira. Sa pjevanjem je počela u horu. U srednjoj školi je ponovno krenula svirati, ovaj put uz prijatelja Marka Mrakovčića (Scroll) koji joj je i danas velika podrška. Tokom pohađanja srednje škole počela je pisati tekstove i uglazbljivati ih kao svoje autorske pjesme. Na muzičkoj sceni pojavila se 2007. godine kada je objavila demo izdanje, EP “Laps”, sa pjesmama pjevanim na engleskom jeziku. Prvi javni nastup imala je 2010. godine. Na nagovor mnogih, počinje pjevati na hrvatskom jeziku. Sreća da ih je poslušala.

  Queen of Sabe - CDVeliku podršku u karijeri imala je od strane eminentnog hrvatskog izdavača, Croatia Records. Te je baš neuobićajeno na ovim prostorima i u svakom slučaju potez za pozdraviti, istaknuti. Slijedom te saradnje pojavio se i debi album Queen of Sabe – “Tragovi”. Album sadrži deset kompozicija. Sedam ih potpisuje Sabina Herman, a tri Marko Mrakovčić (Scroll). Scroll je sudjelovao u izradi aranžmana, a potpisuje i produkciju ovog albuma.

  Pjesme su skup Sabininih intimnih razmišljanja i iskustava pretočenih u stihove i muziku. Sabina pjeva o ljubavi, prolaznosti, samoći… Reklo bi se, teme su mračne, ali atmosfera nije depresivna, dapače, optimizam preovladava. Na mahove (pjesma “Ponovo”), Sabina me je podsjetila na Alanis Morissette (sa početka njene karijere), što treba uzeti za kompliment.

  Album je ujednačene kvalitete, ali mene su se posebno dojmile pjesme “Tragovi”, “Crni mjesec”, “Nebo (iznad krovova)”. Svakako, netko drugi izabrat će neke druge pjesme, što je dobro u svakom slučaju. Termin singer-songwriter podrazumijeva izvođača koji sam izvodi svoju muziku. Sabina na ovom albumu uključuje bendovski izraz. Da li to nagovještava novi pravac njene muzičke karijere? Bez obzira na sve – Sabina je već izgrađena muzička ličnost i dobro će se snači u svim muzičkim vodama, bez obzira na stil.

  CroRec logo

  Queen of Sabe – “Tragovi” – 1. Intro ; 2. Tragovi ; 3. Sama ; 4. Lica ; 5. Nikada ; 6. Ponovno ; 7. Crni mjesec ; 8. Sjene ; 9. Nismo bogovi ; 10. Nebo (iznad krovova)

  www.facebook.com/QueenOfSabe /

  YouTube – Queen of Sabe – Sama

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina