• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  OSLOBODIOCI – Ubrzavanje

  OSLOBODIOCI – Ubrzavanje

  OSLOBODIOCI – Ubrzavanje / Take It Or Leave It Records, 2018 / Maksi singl CD, dig / garage rock / Srbija

  Oslobodioci su garage rock bend iz Obrenovca, Srbija – “Postojimo od 1987. godine. Snimamo kod Dadija (Dadi Stojanović), u Kazablanci, prve demo snimke – ‘Dečko’, ‘Zabrinut’, ‘Ti si ponosan na vlast’. Nosimo snimke Zoranu Modliju, na ‘Ventilator 202’, gdje snimak ‘Zabrinut’ više nedjelja ostaje na top listi, od čega par nedjelja na prvom mjestu. Tako za nas čuje tadašnji novinar list ‘Student’, Dragan Ambrozić, ubacuje nas na kultnu kompilaciju ‘Beogradski-Grafiti – Bad-Boy-Rock’. Na festivalu ‘YU rock moment’, svirali smo u Klubu Kulušić u Zagrebu, u Domu France Prešern u Ljubljani i u legendarnoj Akademiji u Beogradu i tu smo bili uz grupe Robna kuća, Messersmith i sa ostalima. Učestvujemo i na Subotičkom festivalu, zajedno sa grupama KUD Idijoti, Arhangel, Fit…

  Dobijamo ponudu od Nezavisne izdavačke kuće DID Koper da izdamo album na audio kaseti, koju oberučke prihvatamo. Album snimamo u Ša-na-na studiju, a nešto i u studiju Kazablanka. Poslije albuma, ‘Prva ljubav’, dobijamo ponudu od zagrebačkog nezavisnog izdavača Beyoop da izdamo za njih album, i to prihvatamo. U međuvremenu i nezavisna scena u Srbiji sve vise jača i dobijamo ponudu od Mr. Montenegra, Mira Karadžića, da radimo zajedno. Karadžić nam izdaje dve audio kasete – ‘Bolje uživo nego umrtvo’ i ‘Balada o mrtvim fokama’. To su bile, uglavnom, naše stare pjesme. EP ‘Green Limousine’ izlazi za Mr. Montenegro Records i stupamo u kontakte sa nekim inostranim izdavačima.

  Snimamo album koji pred sam početak rata šaljemo na štampanje u Jugoton. Bio bi to LP sa kojim smo se trebali predstavili i van granica naše Juge. Dogovaramo se u SKC-u sa predstavnikom Wipe Out Records (Grčka) da nam objave LP, samo kad nam vrate trake iz Zagreba. KaradŽić pregovara sa nemačkim Glitterhouse Records, ogrankom čuvene Sub Pop Records, da nam objave album. Pojavljuje nam se par pesama na nekim američkim punk kompilacijama. Bila im je zanimljiva naša nezavisna scena, valjda zato što smo dolazili iz komunističke zemlje, a svirali smo neki punk. Međutim, u odsudnom trenutku izbija rat i nama te trake ostaju u Zagrebu. Do njih je bilo nemoguće doći. Tim činom skoro da prestajemo da sviramo!

  Onda se, ni od kuda, pojavljuje Drago Borić sa ponudom da izdamo album za TIOLI. Tu nekako ponovo dobijamo entuzijazam i objavljujemo kasetu sa jednostavnim naslovom, ‘Oslobodioci’. Dosta smo imali živih svirki tih godinu – dvije i scena je bila super – DLM (Deca loših muzičara), Atheist Rap, Kazna za uši, Goblini i tako dalje… imalo se šta čuti! Onda se sve utapa u sivilo svakodnevnice, bijede, inflacije i ratova, a naša volja za svirkom tone i samo poneki put isplivava na površinu, s vremena na vrijeme.

  Prije par mjeseci stupamo u kontakt sa našom starom izdavačkom kućom, TIOLI, koja pokazuje interesovanje da nam objavi materijal. Odlučujemo da snimimo par starih, par novih pjesama i jedan cover urađen na naš način, a posvećen Grant Hartu, jednom od naših omiljenih autora. Izdajemo maksi singl ‘Ubrzavanje’, čisto da vidimo kakve su reakcije na ponovno okupljanje benda. Zadovoljni kako se stvari odvijaju, rješavamo da snimimo novi album sa novim pjesmama, koji trenutno pripremamo i nadamo se da će do kraja 2018. godine biti pred slušaocima. Puno rokenrola, lijepih želja i sreće u životu žele vam vaši Oslobodioci!”

  Sva diskografska izdanja sa etiketom TIOLI Rec., dostupna su na svim relevantnim digitalnim platformama (iTunes ; Amazon ; Google Play ; Spotify ; Deezer), a u kompakt disk formatu na Facebook stranici najstarije srpske nezavisne izdavačke kuće, Take It Or Leave It Records, Beograd, Srbija, kao i u bolje snabdjevenim muzičkim prodavnicama…

  DiskografijaReg. izdanjaPrva ljubav (Cass, Album, Produkcija Slovenija, DID Kopar, 1988) ; Legenda o Koketu (Album, Beyoop, 1989) ; Better Alive Than Dead (Cass, Album, Mr. Montenegro Records, 1990) ; Ballad Of Dead Seals (Cass, Album, Mr. Montenegro Records, 1990) ; Green Limousine (EP, Mr. Montenegro, 1991) ; No Deal (EP LP, Start Today Records, 1993) ; Nisam ni znao da postojim (Cass, Album, Beyoop, Unknown) ; Oslobodioci (Album, Take It Or Leave It Records, 1994) ; Barske mušice – Delirijum Tremens (Cass, Album, Mr. Montenegro, 1995) ; Nirvana (Album, Jumbuss Records, 1997) ; Ubrzavanje (Maksi singl CD, Take It Or Leave It Records, 2018)

  DiskografijaKompilacijeDečko and 2 more – Various – Beogradski Grafiti – Bad Boy Rock (Cass, Comp, Ltd, Produkcija Slovenija, 1987) ; Baby, Fuck Yourself and 2 more – Various – Promjenite kazetu, zavija (Cass, Comp, Beyoop, 1987) ; Posle svega and 3 more – Various – Sunce će mi biti iza leđa (Cass, Comp, Beyoop, 1989) ; Mister Alkohol (as The Oslobodioci) – Various – U Jugoslaviji sve je dobro (Cass, Comp, Produkcija Pogledi, 1990) ; Mister Alkohol (as The Oslobodioci) – Various – U Jugoslaviji sve je dobro (Cass, Comp, Not On Label, Unknown)

  Oslobodioci su – Pera Đokić (vokal) ; Gojko Korać (gitara) ; Nebojša Ristić (bass) ; Vladimir Gvozdenović (bubnjevi)

  Gosti na snimanju bili suSergej Sokolov (gitara) ; Matija Jocić (klavir)

  Sa zadovoljstvom sam, više puta zaredom, odslušao materijal pod nazivom “Ubrzavanje“. Oslobodioci su bend sa dugim, višedecenijskim stažom, a to se u njihovoj muzici odmah i prepoznaje. Ta muzika je tehnički sigurno odsvirana, a atmosferom je bogata i nenametljiva. Užitak za igru i slušanje.

  Na upit, kako nastaju njihove jesme, dobio sam odgovor – “Osnovne muzičke rifove uradi Pera, a onda ceo bend roka dok nam se pesma ne dopadne ili ne smuči. Sve tekstove, također, napiše Pera“.

  Oslobodioci su bend kakav treba srpskoj muzičkoj sceni. Lijepa je najava da rade na svom novom autorskom materijalu. Nadam se da ću imati prilike poslušati ga, predstaviti i recenzirati. Ovo što o njima za sada znam, ovo što sam so sada čuo (“Ubrzavanje“) ima prolaznu ocjenu. Album će im, vjerujem, biti i bolji. Oni to mogu, a i obaveza im je da budu takvi. Kakva je svrha od ponavljanja ili, ne daj Bože, nazadovanja. Oslobodioci – neka vam je sa srećom nadalje.

  Oslobodioci – “Ubrzavanje” – 1. Svaki rob kopa svoj grob ; 2. Zračiš i privlačiš ; 3. Bez kočnica ; 4. Što si mi to učinila?! ; 5. Nikad niko ; 6. To je previše za mene ; 7. Razbijen (na milion sitnih detalja) ; 8. Triptirip

  Foto – Predrag Vukosavljević

  https://www.facebook.com/oslobodioci / http://www.facebook.com/TIOLIrecords /

    

  YT – OSLOBODIOCI – Što si mi to učinila?!

  YT – OSLOBODIOCI – Zračiš i privlačiš


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  dragutin.matosevic@gmail.com