• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  OPS – Mala prodavnica delikatesa

  OPS – Mala prodavnica delikatesa

  OPS – Mala prodavnica delikatesa / Multimedia Music, 2021 / CD, Dig / rock / Srbija

  Bend OPS je nastao u Smederevu i predvodi ga glumac Slobodan Boda Ninković. Pored Slobodana Bode Ninkovića koji je osnivač benda, autor muzike, koautor tekstova i glavni vokal, uz njega je i književnik Jovica Tišma Jocko koji je suosnivač benda i potpisuje tekstove na ovom izdanju. Tu su još i Dragoljub Martić Braca, Miodrag Nadaškić Nale, Zoran Lazarević Zoća i Lazar Panić Laza dete.

  OPS se izrodio iz istoimenog smederevskog pozorišta i 1977. godine svoju muzičku premijeru imao je na muzičkom Festivalu Omladina u Subotici sa kompozicijom “Hajde sada ti poskoči momče“. Tada je OPS bio vokalni oktet koji je pjevao u osam glasova. Svako za sebe. 🙂 Po povratku u rodnu varoš, pjevače zamjenjuju muzičari instrumentalisti i tada nastaje pseudo punk cirkus grupe OPS. I napravio se pravi cirkus! Muzičari su dolazili u bend i napuštali ga toliko često da su skoro svi, iole valjani smederevski rockeri tog vremena, upisani u njegovu istoriju. Možda je to jedan od razloga što je OPS rijetko izlazio u javnost. Bilo je potrebno osam godina da se okupi ko zna koja po redu postava, ali sada čvrsto riješena da nešto uradi do kraja. Odan svojoj tradiciji, OPS nastupa u novoj postavi.

  Bend OPS je prije 43 godine pobijedio na 13. Gitarijadi Zaječar (1979. godine) i time stekao pravo da snimi ploču! Poslije njihovog nastupa, gitarijada je iz tadašnjeg Doma JNA, Zaječar, izbačena na ulicu. Poslije 44 godine od te gitarijade, Samostalna zanatsko-muzičko-delikatesna radionica OPS,najbolji ex-YU rock bend za koji niko nije čuo“, objavljuje svoj prvi studijski album pod nazivom “Mala prodavnica delikatesa“. “Mala prodavnica delikatesa“, album je ispunjen sa deset ‘delikatesnih‘ ljubavnih pjesama baziranih na iskustvu, kako životnom, tako i muzičkom, sa potpuno novim aranžmanima, ali “neodvojivo dobrog rokenrola“, tvrde iz benda OPS.

  DiskografijaMala prodavnica delikatesa (Multimedia Music, 2021)

  Samostalnu zanatsko-muzičko-delikatesnu radionicu OPS čine – Slobodan Ninković Boda (osnivač benda, autor muzike, koautor ponekog teksta i glavni vokal) ; Jovica Tišma Jocko (suosnivač benda, autor tekstova, kreator scenskog nastupa, vokal, drombulje, kazu) ; Dragoljub Martić Braca (gitarista, aranžer) ; Miodrag Nadaškić Nale (klavijaturista, aranžer) ; Zoran Lazarević Zoća (bass gitarista, aranžer) ; Lazar Pantić Laza-dete (bubnjar, aranžer) – gosti su biliNenad Ivović (klavir, 4) ; Bojana Brdarić (vokal, 4,7) ; Ljuba Ninković (vokal, 5,7,8) ; Nađa Cvetković (vokal, 7) ; Nebojša Brdarić (budzafon, 10) ; Grupa Građana (OPS + Šone + Ljuba, 2,3 + Vanja, 2)

  To je album koji promoviše dobro raspoloženje, a nije banalan. To je nešto što je jako rijetko u našoj savremenoj kulturi. On je takođe duhovit, a nije parodičan, što je takođe kompliment. I žanrovski je neopterećen. Od bazičnog rokenrola, preko hard roka i repa, znači, ide se u korak sa savremenim muzičkim kretanjima, do šansona. Ovo je jedan nepretenciozan album i to je njegov značajan kvalitet. On nema pretenzija da bude ni duhovit, ni zabavan, ni sjetan, ni društveno osvješćen, ni kritičan, a ipak sve to jeste“, kažu iz benda OPS.

  Ex YU muzička scena pamti nekoliko bendova koji su otklonom od ustaljenih muzičkih klišea tražili svoj umjetnički izraz i prepoznatljivost, a time i mjesto na toj, u to vrijeme, ne tako maloj muzičkoj sceni. Upravo zbog te svoje “ekstravagancije” su ostali i zapamćeni, ali su, iskustvo kazuje, bili kratkog vijeka. Tim putem, posebnosti, sada idu i članovi benda OPS. Bit će interesantno pratiti dokle će, vremenski, oni “dobaciti“. Želim da članovi benda OPS istraju, što je duže moguće.

  Bend OPS karakteriše i specifičan način komunikacije sa svoji poštovateljima. Evo ga tek jedan mali primjer – “Za vino se kaže što je starije – to je bolje! Takva je i rakija kad dobro odstoji. Posle skoro pola veka, ovaj album je baš kao rakija: ljut taman koliko treba, pomalo i gorakne, kroz grlo klizi, skoro da se ne oseća, ali se u grudima širi kao prijatna toplota. Zato se u umerenoj količini preporučuje kao eliksir, ali ako se pretera može lako da uhvati. Samo što ujutro glava ne boli. Jer je sve potpuno prirodno!” kaže bend.

  Bend Samostalna zanatsko-muzičko-delikatesna radionica OPS je instrumentalno ozbiljna ekipa. Ono što ih izdvaja od drugih su šaljivi i društveno angažovani tekstovi njihovih pjesama. Mogu pretpostaviti da su i scenski, na svojim koncertima, specifični. Nadajmo se njihovim skorim nastupima širom Srbije, a i u osalim zemljama regiona.

  OPS – “Mala prodavnica delikatesa” – 1. Pobuna ; 2. Jamdirdaj ; 3. Televizija ; 4. Zaboravi ; 5. Ona, a ni ja ; 6. The Serbian Lover ; 7. Stare igre ; 8. Papiga ; 9. Vrteška ; 10. Taxi rock ‘n’ roll

  Foto – Screenshot

  https://www.facebook.com/ops.grupa / https://www.facebook.com/jovica.tisma.71 /

  YT – OPS – Jamdiridaj

  YT – OPS – Pobuna