• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  OPĆA OPASNOST – ROCKER to sam ja

  OPĆA OPASNOST – ROCKER to sam ja

  OPĆA OPASNOST – ROCKER to sam ja / Croatia Records, 2014 / CD + DVD, LP / rock / Hrvatska

  Bend Opća opasnost osnovali su dvojica mladih Županjaca, Slaven Živanović Žiža i Pero Galić, 1992. godine. Pridružili su im se Igor Kolić i Silvio Soljačić, na gitarama, Eugen Nemet, na bubnjevima i Ivan Nol, na bass gitari. Godine 1993. snimili su i objavili svoj prvi studijski materijal, album u obliku kasete, koji je jednostavno naslovljen – “Opća opasnost“. Ivan i Eugen ubrzo napuštaju grupu. Igor preuzima bass gitaru, a za bubnjeve sjeda Ranko Šlibar.

  U jesen iste (1993.) godine ulaze u studio, pod produkcijom Marijana Brkića iz Parnog valjka, snimaju, a 1994. godine konačno i objavljuju, svoj prvi službeni album, “Treba mi nešto jače od sna“. Pjesme – “Opća opasnost“, “Jednom kad noć“, “Nebeski znak” i “Treba mi nešto jače od sna” – probijaju se na visoka mjesta tadašnjih top lista.

  Godine 1995., bend izdaje album pod nazivom “Amerika“, koju producentski potpisuje Žarko Fabek-Febo. Uoči ulaska u studio, zbog osobnih razloga, grupu napušta gitarist Silvio Soljačić. Ubrzo nakon toga pridružuju im se Vlado Soljačić Sojka (mlađi brat bivšeg gitarista Silvija) na gitari i Branimir Jovanovac Bani na klavijaturama.

  Krajem 1996. godine, bend ponovno ulazi u studio, te snimaju novi album “Ruski rulet“. Ovaj puta se za produkciju oslanjaju na vlastite snage, te je zajednički potpisuju Branimir Jovanovac Bani i Opća opasnost. Nakon snimljenje dvije pjesme, Ranko napušta bend, a pridružuje im se Josip Kamenski Kameni. Album izlazi 1997. godine.

  Naravno, svi su čuli za “Jednom kad noć“, baladu koju svi pjevaju i po kojoj se ovaj bend prepoznaje. Prisjetimo se samo još nekih uspješnica kao što su pjesma “Njene sjene“, koja je pobrala nagradu publike na Arenafestu 95, “Srce zna“, nagradu na Arenafestu 96 ili “Mjesečar“, koja postaje pobjednička pjesma OSFEST-a, 1997. godine, u Osijeku. Uspješna je bila i saradnja sa Najboljim hrvatskim tamburašima (bivši – Zlatni dukati) i “slavonijaniziranom“ rock pjesmom, “Rastaviše i nas dvoje“, s kojom zajednički osvajaju 1. nagradu na festivalu Zlatne žice Slavonije 2001.

  Potaknuti činjenicom da je bend Opća opasnost, početkom devedesetih, izazivao poprilično zanimanje na hrvatskoj rock-sceni, organizatori velikog spektakla grupe WHITESNAKE, u Hrvatskoj, 2008. godine, baš njima upućuju pozivnicu da nastupe kao support bend ovim rock legendama. To ih dodatno motivira za novi početak i da pokušaju ponovo tamo gdje su stali, 2001. godine, tako da aprila 2009. godine, u zadnjoj i kreativno najboljoj postavi benda, zajedno sa svojim “matičnim“autorom, Marijom Vestićem, bend ulazi u studio MAK (Gradište) i snima svoj novi singl, “Uzalud sunce sja“.

  Opet se ponovilo da je Opća opasnost support velikom svjewtskom bendu – bilo je to tokom gostovanju grupe URIAH HEEP, 2009. godine.

  Novim singlom, pjesmom ”Uzalud sunce sja”, na 15. Međunarodnom festivalu u Bihaću, 2009. godine, osvajaju nagradu za najbolju izvedbu, zatim nagradu stručnog žirija te nagradu za sveukupnog pobjednika festivala. Nastavljaju nizati nova diskografska ostvarenja: “The Best Of“ (2009), “15 godina… i ovaj grad – Live DVD“ (2010), album “Vrati se na svjetlo“ (2011).

  DVD naziva “Opća opasnost – 15 godina… i ovaj grad – Live Županja 2009“, u kategoriji “Najbolji video program 2010“ nominiran je za hrvatsku diskografsku nagradu Porin, najprestižnije priznanje za muzički rad u Hrvatskoj.

  Bend prima i međunarodnu nagradu Fender-Roland i Mega muzika Award, po izboru publike za najbolji Rock-bend 2010. godine u Hrvatskoj što dokazuje prisutnost njihove muzike.

  Poharali su sve domaće top liste hitovima sa njihovog najnovijeg studijskog izdanja, “Vrati se na svjetlo”. Na njemu populariziraju svoj kraj i Slavoniju sa pjesmom “Tri rijeke“, u saradnji sa prvom zvijezdom RTL-ovog showa – “Hrvatska traži zvijezdu“ – Zoranom Mišićem.

  Postižu ogroman uspjeh pobjedom nad konkurencijom u nominaciji za nastup na najvećem rock spektaklu 2011. godine u Hrvatskoj, ispred slavnog benda BON JOVI.

  I što je najvažnije u priči oko benda… okupili su oko sebe veliki broj mladih koji su prepoznali kvalitetu njihove glazbe i pošli njihovim stopama. Cijela postava benda, od albuma “Ruski rulet”, od 1997. godine do danas, nije se promijenila. Bend ima vrhunski tim autora, a svoje albume snimaju i produciraju sami. Sve ovo vrhunski “odrađuju kod kuće”, u “svome miru“ i na taj način svima dokazuju da se to može, iako kilometrima daleko od Zagreba. Osim toga, imaju i publiku koja ih, usprkos dužem izbivanju sa scene, nije zaboravila. Niti Opća opasnost ne zaboravlja sve one koji su uvijek bili uz nas. Svoju Županju, fanove, prijatelje i suradnike. Posebno ćemo spomenuti Josipa Maričića Mrču, jednog od naših autora i velikog prijatelja, koji je rano preminuo i nije dočekao nastavak ove predivne i istinite priče… priče u koju je baš on na samom početku utisnio veliko slovo. (uz sitne dorade, tekst preuzet sa web stranice benda – Opća opasnost – Biografija).

  Opća opasnost na Strmcu (HR), 2002. godine. Foto: Dragutin Matošević

  Opća opasnost na Strmcu (HR), 2002. godine. Foto: Dragutin Matošević

  Diskografija – Opća opasnost (1993) ; Treba mi nešto jače od sna (1994) ; Amerika (1995) ; Vrijeme je za grom (1995) ; Ruski rulet (1997) ; The Best Of (2009) ; 15 godina… i ovaj grad – Live Županja 2009. (2010) ; Vrati se na svjetlo (2011) ; ROCKER to sam ja (2014) ; The Ultimate Collection (2015)

  Članovi – Pero Galić (vokal) ; Slaven Živanović Žiža (gitara) ; Igor Kolić (bass gitara) ; Josip Kamenski Kameni (bubnjevi, prateći vokal) ; Vlado Soljačić Sojka (gitara, prateći vokal) ; Branimir Jovanovac bani (Klavijarure, prateći vokal)

  opca-opasnost-cd

  Kao tadašnji (2000. / 2002.) manager tuzlanske melodic progressive heavy metal grupe, Southern Storm, u Županji sam se sastao sa g. Šimom Jovanovcem i ugovorio nastup tog benda na 6. Biker Days, motorijadi održanoj 2002. godine, na Strmcu kraj Nove Gradiške. Ostali učesnici te motorijade, koje je okupio g. Jovanovac, bile su grupe Vrane iz Požege i Opća opasnost iz Županje. Tada sam i gledao taj bend. U to vrijeme nije aktivno djelovao, ali se okupio baš za tu prigodu. Bili su više nego odlični da sam požalio da ne rade aktivnije.

  Pero Galić je jedno vrijeme bio glavni vokal benda Divlje jagode i sve je izgledalo da je sa bendom Opća opasnost gotovo… Srećom, nije bilo tako. Njihov povratak na muzičku scenu, ponovno aktiviranje, brzo ih je vratio na visoko mjesto koje su imali na muzičkoj sceni Hrvatske.

  Neosporno, Opča opasnost je odličan bend – skup odličnih muzičara i odličnih drugara. Ipak, dokazano je da su za puni uspjeh presudni sreća, sreća i sreća. Sreća prva je da imaju odličnog “kućnog” kompozitora – to je Mario Vestić. Sreća druga je da im je član benda sin Šime Jovanovca, Branimir, koji pored toga što je klavijaturista, u rad benda “donosi” i tonski studio MAK (Gradište) koji im omogućuje samostalan i neograničen studijski rad na novim materijalima. Sreća treća je ta da ih je “pod svoje” uzeo g. Želimir Babogredac, Vinkovčanin i vlasnik Izdavačke kuće Croatia Records, koji im je omogućio izdavanje nosača zvuka i punu medijsku promociju. Da ne bude zabune – Opća opasnost je zaslužila svaku od njih, navedenih.

  Izdanje, Opća opasnost – “ROCKER to sam ja” – zadovoljit će i najzahtijevnijeg ljubitelja rock muzike. Tu se nema što ni dodati, a ni oduzeti. To je jedno od onih “MUST HAVE” izdanja koje ćete držati na istaknutom mjestu svoje diskografske kolekcije i kojem ćete se često vraćati.

  CroRec logo

  Opća opasnost – “ROCKER to sam ja” –
  CD – 1. To sam ja ; 2. Tebi se ne vraćam ; 3. Klaun ; 4. Stranci ; 5. Tragovi ; 6. Lice anđela ; 7. Za svaku tvoju suzu ; 8. Hodaj svojom stranom ulice ; 9. Nenapisana stranica ; 10. Preživio sam
  DVD – “Zadnja stanica Županja Live 2013” – 1. Intro ; 2. 1/2 tone rock’n’rolla ; 3. Opća opasnost ; 4. Lovac na novac ; 5. Vrati se na svjetlo ; 6. Uzalud sunce sja ; 7. Mjesečar ; 8. Nenapisana stranica ; 9. Pobjeg’o sam ; 10. Tvoje ime čuvam (Mario Vestić – akustična gitara, Pero Galić – vokal) ; 11. Rastaviše i nas (uz bend Najbolji hrvatski tamburaši) ; 12. Tragovi ; 13. Treba mi nešto jače od sna ; 14. Kao grom ; 15. Nisam rođen pod sretnim zvijezdama ; 16. Preživio sam ; 17. Tri rijeke (Zoran Mišić, vokal) ; 18. Srce zna ; 19. Jednom kad noć

  www.opca-opasnost.com / https://www.facebook.com/OpcaOpasnostOfficial

  YouTube – Opća opasnost – Uzalud sunce sja

  YouTube – Opća opasnost – Preživio sam

  .
  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .
  .