• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  OGENJ – Si kak jen

  OGENJ – Si kak jen

  OGENJ – Si kak jen / Dancing Bear, 2020 / CD, digital / ethno, folk-rock, alternative-indie / Hrvatska

  Ogenj je peteročani bend iz Koprivnice, Hrvatska, koji se po izdavanju debut albuma – “Domaj” (Dancing Bear, 2018) – već okitio sa dvije nagrade Porin – za Najboljeg novog izvođača, ali i za Najbolji album etno glazbe. Zvuk koji nam donosi ekipa iz benda Ogenj opisuje se kao fuzija ethno, ska, rock, alternative-indie, folk-rock elemenata na tragu onoga kako to rade Cinkuši ili Gustafi. Njihovo prvo diskografsko izdanje bio je EPJoš je rano“, iz 2016. godine. Trenutno, Ogenj su na tržištu sa albumom “Si kak jen” (Svi kao jedan).

  DiskografijaDomaj (Dancing Bear, 2018) ; Si kak jen (Dancing Bear, 2020)

  Ogenj su – Tomislav Mihac Kovačić (vokal, gitara, tamburica, autor tekstova i muzike) ; Filip Kušnjer (gitara) ; Luka Iverac (viola) ; Borna Ilić (bass gitara) ; Denis Kuzel (bubnjevi) – gosti na albumu bili suFolklorni ansambl ‘Koprivnica’ (1) ; Gudačkim kvartetom ‘Libra’ (9,10,11,13) ; Ante Prgin-Surka (12)

  Kada pristupam recenziranju nekog albuma, prilazim mu multidisciplinarno – kao aktivni muzički i PR manager, kao čovjek sa 55-to godišnjim muzičkim iskustvom (diskofil, ranije aktivni profesionalni muzičar, kompozitor, muzički novinar, fotograf, organizator muzičkih događaja, član žirija nekoliko važnih regionalnih muzičkih festivala, kao urednik tri regionalna muzička web portala, kao muzički urednik koji iza sebe ima više od 250 radijskih emisija, kao…). Kada se u obzir uzme svo, naprijed navedeno i stečeno iskustvo (od sebe se pobjeći ne može), lako je zaključiti da mene nije lako “zadovoljiti“, pogotovo kada se nađem ispred djela nekog novog benda koji baš i nema neku zavidnu muzičku karijeru. Već sam jednom naveo, raniji uspjesi nikada ne “opravdavaju” propuste koje uočim u nečijem trenutnom (ne)radu.

  Preda mnom je novi album koprivničke grupe Ogenj. Do mene su stizale informacije da su Ogenj za svoj prvi album dobili dva Porina. Izlazak njihovog drugog albuma vidio sam kao šansu da se detaljnije upoznam sa njihovim radom. Posredstvom dobrog prijatelja iz Koprivnice, poznanika jednog od članova tog benda, do benda su stigle informacije o meni, mom radu, kao i moja želja da recenziram njihov album. Uslijedila su tri obećanja da ću biti kontaktiran, ali se to ni jednom nije dogodilo. Rekao sam sam sebi – bend koji se tako ponaša ne zaslužuje moju pažnju, trud i vrijeme. Odustao sam od svoje prvobitne namjere. Iznenada, izdavačka kuće Dancing Bear, samoinicijativno, dostavlja mi njihov album “Si kak jen“. Sada – uz sve naprijed navedeno “iskustvo” sa tim bendom, teško je biti nepristran, objektivan u donošenju konačnog muzičkog suda… Ipak, učinit ću maksimum da ne budem subjektivan.

  Članovi benda Ogenj sve svoje pjesme predstavljaju na kajkavskom narječju. Već time su napravili svojevrsnu jezičku barijeru u odnosu na znatno veći broj ostalih muzičkih konzumenata. Time su znatno smanjili broj onih koji će ih bezrezervno prihvatiti. Iz njihove muzike izbija čista energija uz instrumentalne riffove koji cijelo slušateljevo tijelo navode na pokret. Na albumu ima i pjesama koje izlaze iz “ethno” šablona poput pjesama “De te boli” (9), “Megle” (10), “Naj zameriti” (11), “Deca bez mati” (14)… U toj formi, Ogenj su mi znatno i prihvatljiviji i imaju moj puni respekt.

  Da zaključim. Bend Ogenj u svom muzičkom izrazu posjeduje znatnu dozu originalnosti. Moj drugarski savjet im glasi – svako dobije svojih 5 minuta i treba tu priliku maksimalno iskoristiti. Tu se ne radi samo o bendu. Treba se “odužiti” i izdavaču za pruženu priliku i za sve što on za dotični bend čini. Bitno je djelovati, a ništa ne prepuštati “slučaju“. Princip rada, po meni, jednostavan je. Ja ga zovem 3P, što podrazumijeva – promptno, pametno i profesionalno. Prilike za “popravni” rijetkima se pružaju.

  Ogenj – “Si kak jen” – 1. Kaj nebi bilo ; 2. Zanavek buš moja ; 3. Zela si me ; 4. Dok sam s tebom ; 5. Šteroga hraniš jakši postaja ; 6. Si kak jen ; 7. Stadionska ; 8. Od gori se bolje vidi ; 9. De te boli ; 10. Megle ; 11. Naj zameriti ; 12. Duša ; 13. Moreš ti to ; 14. Deca bez mati

  Foto – Silvio Benč

  https://www.facebook.com/OgenjEtno / http://www.dancingbear.hr /

  YT – Ogenj – Megle

  YT – Ogenj – Zela si me