• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  NOVI ODMETNICI – Iznad tame (pjesme za Viktora Haru) / Najava albuma

  NOVI ODMETNICI – Iznad tame (pjesme za Viktora Haru) / Najava albuma

  NOVI ODMETNICI – Iznad tame (pjesme za Viktora Haru) / Najava albuma

  Victor Jara (Viktor Hara) bio je veliki poštovalac Che Guevare i do kraja lojalan čileanskom predsjedniku Salvadoru Allendeu. Uhapšen je tokom Pinochetovog vojnog puča, 11. septembra 1973. godine, a potom je mučen i ubijen zbog svojih ljevičarskih uvjerenja na ozloglašenom Stadionu Chile, koji danas upravo i nosi njegovo ime. S vremenom je izrastao u jedan od velikih simbola protivljenja zlu u Južnoj Americi i u svijetu, ali na Balkanu se o njemu nedovoljno zna.

  U Čileu se 11. septembra 1973. godine dogodio puč kojim je sa vlasti svrgnut socijalista Salvador Aljende. Uslijedila su privođenja i hapšenja. Pučisti generala Pinočea su nekoliko hiljada ljudi, mahom intelektualaca, pristalica partije Aljendea, odveli na fudbalski stadion u glavnom gradu. Među njima i Viktora Haru (Victor Jara). Bio je mučen, a u toj torturi zločinci su mu lomili prste, rebra i na kraju ga ubili i tijelo bacili kraj puta u predgrađu Santjaga. Viktor je imao 40 godina. Prije smrti, Viktor je smogao snage da napiše svoju posljednju pjesmu – “Estadio Chile” (“Stadion Čile“), koju su preživjeli zatočenici krišom iznijeli sa mjesta zločina. Za ubistvo Viktora Hare, istraga je vođena tek prije petnaestak godina. Njegovo tijelo je ekshumirano, a nekoliko ljudi je osuđeno. Ne i Pedro Nunjez, egzekutor i zapovjednik, glavni krivac za smrt Hare, koji je živio na Floridi i kojeg vlasti SAD nisu htjele da isporuče Čileu. Na osnovu građanske tužbe porodice Hara, Nunjeza je američki sud ipak osudio, 2016. godine. Tada je Viktorova udovica, Hoan Hara, izjavila da je put do pravde bio dug.

  Album sa pjesmama Novih odmetnika iz Novog Sada, posvećenih čileanskom umjetniku Viktoru Hari, izlazi ove, 2023. godine. “Viktorove pjesme se pjevaju i danas i inspirišu umejtnike, a i one koji se bore za socijalnu pravdu. Za Viktora su umjetnost i socijalna pravda bili jedno isto“ – kazala je Hoan Hara.

  Inspirisani životom i pjesmama Viktora Hare, Novi odmetnici, neformalna grupa muzičara sa jugoslovenskog prostora, snimila je album “Iznad tame (pjesme za Viktora Haru)“, na stihove pjesnika Mehmeda Begića. Na albumu su, između ostalih, sarađivali renomirani kantautori i muzičari iz Srbije (Miloš Zubac, Nemanja Nešić, Milan Korać, Kafa u ponoć (bend), Prkos Drumski), Hrvatske (Nina Romić, Ivan Škrabe, Nevjerni Tomo, Stipe Periša, Tomi Novak), Bosne i Hercegovine (Sanel Marić Mara, Davor Matošević), Crne Gore (Isidora Milivojević) i Slovenije (Katarina Juvančič, Dejan Lapanja).

  U tekstu u knjižici albuma, novosadski književnik i kantautor, Miloš Zubac, napisao je: “Ove godine namiriće se pola stoljeća od Harinog povlačenja iz ove stvarnosti. Čudesno složen svijet Južne Amerike pokloniće tada pažnju sjećanju na kulturnog heroja zajednice, vodilju zvijezdu kada god se treba suočavati s novim manifestacijama zla. Jednako složen i neobjašnjiv svijet Balkana, koji je i sâm doslovno bivao utopljen u zlu, ima sopstvenih mučenika među stvaraocima. Za Viktora Haru, ipak, nedovoljno se ovdje zna. A dobro bi bilo da se zna – jer zlo pred kojim se on nije savijao, a koje je moglo samo da mu slomi tijelo – duh nikako – isto je ono zlo koje i nas, iz generacije u generaciju, posjećuje i nerijetko obuzima. Kao što svjetlost Harinog života i Harine pjesme, može da probudi našu sopstvenu svjetlost i iznjedri našu rođenu pjesmu. To jeste svrha žrtve koju je veliki pjevač naroda prinijeo na oltar civilizacijskom bezumlju, žrtve koja poput one za čovečanstvo ključne, od prije dva milenijuma, otkupljuje i obnavlja posrnuli svijet“.

  Album “Iznad tame (pjesme za Viktora Haru)“, objaviti će Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski“. Kantautori – Sanel Marić Mara (Mostar) i Isidora Milivojević (Kotor) objavili su zajedničku pjesmu, “Svjetlost iz pustinje“, kao promotivni single s predstojećeg albuma Novih odmetnika – “Iznad tame (pjesme za Viktora Haru)“. Rečena pjesma je najavni single sa albuma južnoslovenske družine Novi odmetnici, koji će biti objavljen na proljeće 2023. godine, a u potpunosti je posvećen životu Viktora Hare, velikog čileanskog kantautora i aktiviste. Na albumu su, između ostalih, sarađivali renomirani regionalni kantautori i muzičari – iz Srbije – Miloš Zubac, Nemanja Nešić, Milan Korać, Nikola Nešković, Kafa u ponoć (bend), Prkos Drumski – iz Hrvatekse – Nina Romić, Ivan Škrabe, Nevjerni Tomo, Stipe Periša, Tomi Novak – iz Bosne i Hercegovine – Sanel Marić Mara, Davor Matošević – iz Crne Gore – Isidora Milivojević – i iz Slovenije – Katarina Juvančič, Dejan Lapanja.

  Victor JaraEl derecho de vivir en paz, (Pravo na život u miru).

  Novi odmetnici – “Iznad tame (pjesme za Viktora Haru)” – 1. Miloš Zubac – Ruke Viktora Hare ; 2. Ivan Škrabe – Crveno i crno ; 3. Nina Romić – Santijago ; 4. Sanel Marić Mara i Isidora Milivojević – Svjetlost iz pustinje ; 5. Nemanja Nešić – Na drugu stranu ; 6. Davor Matošević – Septembar 1973. ; 7. Nevjerni Tomo – Atakama ; 8. Stipe Periša – Sutrašnje nebo ; 9. Katarina Juvančič i Dejan Lapanja – Oko rudnika ; 10. Kafa u ponoć (bend) – Olovna pjesma ; 11. Sonja Segić – Iznad tame ; 12. Nikola Nešković – Voda se muti ; 13. Milan Korać – Deca

  https://www.facebook.com/search/top?q=novi%20odmetnici / 

  YT – Miloš Zubac i Milan Korać – Svaki čovek

  YT – Sanel Marić Mara i Isidora Milivojević – Svjetlost iz pustinje