• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  NIKOLA ČUTURILO ČUTURA – Neko kao ja

  NIKOLA ČUTURILO ČUTURA – Neko kao ja

  NIKOLA ČUTURILO ČUTURA – Neko kao ja / PGP RTS, 2014 / CD / pop, rock / Srbija

  Muzička karijera Nikole Čuturila Čuture počela je još u njegovim tinejdžerskim danima. Redale su se mnoge grupe u kojima je nastupao, da bi septembra 1984. godine postao član benda Riblja čorba. Zajedno, Vidoja Božinović Džindžer i on, postali su gitarski duo Riblje čorbe. Nikola Čuturilo je u bendu Riblja čorba proveo pet godina. Pojavio se na njihovim studijskim albumima: “Istina” (1985), “Osmi nervni slom” (1986) ; “Ujed za dušu” (1987) ; “Priča o ljubavi obično ugnjavi” (1988). Čuturilo je odah po napuštanju Riblje čorbe nastavio solo karijeru.

  Za svoj prvi solo album, “9 lakih komada (1988), napisao je sve pjesme, svirao gitaru i pjevao ih je. Bass gitaristi bili su Bodan Arsovski (Leb i sol) i Žika Jelić (YU grupa), bubnjari su bili Dragoljub Đuričić (Leb i sol) i Ivan Ranković (Ekatarina Velika), klavijaturist je bio Saša Lokner (Bajaga i Instruktori), a drugi gitarista bio je Vlada Negovanovuć (Tunel).

  Trebalo bi mnogo vremena i prostora da se u detalje predstavi kompletna diskografija Nikole Čuturila. Taksativno, nakon prvog solo albuma, “9 lakih komada” (1988), slijedila su ova izdanja: “Raskršće” (1989) ; “Rekom ljubavi” (1991) ; “I.D.” (1998) ; “Nemir” (2006) ; “Tu i sad” (2012).

  Nikola Cuturilo Cutura - CDNajnovije njegovo izdanje, “Neko kao ja” (2014), u mom CD playeru je. Nakon ovako bogate diskografije kojom se Nikola Čuturilo sa punim pravom može pohvaliti, nema ništa prirodnije no izdati kompilaciju najuspjelijih pjesama sa svih prethodnih albuma. Album “Neko kao ja” sublimira 19 Čuturinih uspjeha. Taj izbor uključuje pjesme sa svih šest naprijed pobrojanih albuma osim tri pjesme – “Neko kao ja” ; Nije se dogodilo davno” ; “Daj mi krila” – koje ranije nisu bile objavljene. Impozantna je lista muzičara – gostiju – koji su, uz autora, učestvovali u snimanju Čuturilove muzike – Mile Lojpur, Bodan Arsovski, Dragoljub Đuričić, Saša Lokner, Tanja Jovićević, Vlada Negovanović, Dejan Grujić, Zvonimir Đukić, Saša Habić, Laza Ristovski, Dejan Cukić, Darko Grujić, Saša Ranđelović, Zoran Radovanović, Jelena Živanović, David Duncan, Neil Findley, Blagoje Nedeljković, Stevan Vitas, Dragi Jelić, Žika Jolić, Miroslav Cvetković, Aleksandar Radosavljević, Dragan Micić, David Micić, Peđa Milanović, Dejan Blastić, Goran Stojković… Naš narod kaže – s kim si, takav si – pošto su naprijed pomenuti, svi do jednoga, već odavno dokazane muzičke veličine – nema razloga za sumnjati da i Nikola Čuturilo Čutura ne pripada tom probranom društvu.

  Nikola Čuturilo Čutura, jaka je autorska ličnost. To je i rezultiralo, kao i u slučaju Momčila Bajagića Bajage, time da je “morao” napustiti super uspješan projekat – Riblja čorba – u kojem su obojica djelovali, kako bi u nesputanoj atmosferi realizirao svoje umjetničke ideje i sposobnosti. Naša je velika sreća da su i Čutura i Bajaga smogli snage i hrabrosti, krenuti solo karijerama, jer su nas, kao i muzičku scenu ovi prostora, obogatili neprolazno vrijednim muzičkim materijalima. Naravno, ono najbolje sa njihove strane tek će da uslijedi.

  https://www.facebook.com/nikolacuturiloofficial /

  YouTube – Nikola Čuturilo Čutura – Neko kao ja

  YouTube – Nikola Čuturilo Čutura – Kad je Lojpur svirao (1988)

  Autor:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com