• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  NICK BRESCO – A Troubadour in Paris

  NICK BRESCO – A Troubadour in Paris

  NICK BRESCO – A Troubadour in Paris / TuneCORE, 2020 / CD, Dig / jazz, vocal jazz / Hrvatska

  Nick Bresco (pravim imenom Nikola Brešković) priča – “U glazbi sam debitirao s 5 godina u Glazbenoj školi Luke Sorkočevića, Dubrovnim, gdje sam išao na satove violine. Kada sam imao 15 godina, prebacio sam se na kontrabas kako bih pratio utjecaj koji su na mane učinili jazz i pop.
  Godine 1995., upisao sam Glazbenu akademiju Petra I. Čajkovskog i diplomirao kontrabas, 2001. godine. Moj brat Tonči i ja, 1998. godine, osnovali smo pop grupu Brešković Brothers. Snimili smo 3 albuma.
  Godine 2009., tijekom boravka u New Yorku, otkrio sam zanimanje za pjevanje i odlučio započeti samostalnu karijeru kao kontrabasist pjevač. Uzimam umjetničko ime Nick Bresco. Povratakom u Hrvatsku, u Zagrebu Snimam svoj prvi – demo – album, “Tribute to Frank Sinatra”, koji sam prodao u 2,500 primjeraka.
  Godine 2014., preselio sam se u Pariz i na pariškoj jazz sceni sam imao priliku nastupati u nekoliko velikih klubova kao što su: New Morning, Sunset-Sunside, 38 Riv, Gibus itd.
  Godine 2015., postao sam član Paris Jazz Clubs-a, utjecajne glazbene udruge u Parizu. Osvojio sam Grand Prix na KowoK Jazz Talent Showu izvedbom, na kontrabasu, Stingove pjesme “Roxanne”.
  Godine 2016, izlazi moj album “Christmas Conversation”.
  Godine 2017., s pjesmom “Smile”, Charlie Chaplina, za svoj nastup sam osvojio drugu nagradu.
  Godine 2018., sudjelujem na festivalu Jazz sur Seine, u Parizu, Francuska. Surađujem s mnogim jazz umjetnicima s francuske scene: pijanistima Manuelom Rochmanom i Thomasom Duvigneauom, bubnjarem Charlesom Benarrochom i trubačem Yoannom Loustalotom. Objavljujem svoj prvi single, “I Love Paris” (cover Cole Portera).
  Godine 2020., moj album pod nazivom “A Troubadour in Paris”, snimljen u legendarnom glazbenom studiju Meudon (Francuska), objavljen je na svim legalnim digitalnim platformama – Itunes, Deezer, BandCamp, Spotify…

  Diskografija :
  Brešković Brothers (Nikola i Tonči Brešković) albumi – U tišini grebena (Orfej Records, 1998) ; Noćni zvuk (Croatia Records, 2001) ; Vizija (Scardona Records, 2004)
  Nick Bresco (Nikola Brešković) albumi – Tribute to Frank Sinatra (Demo izdanje, 2009) ; Christmas Conversation (CD Baby, 20016) ; A Troubadour in Paris (TuneCORE, 2020)

  Augusta 2007. godine, u Dubrovniku sam razgovarano sa Markom Breškovićem (1942 – 2010), jednim od utemeljitelja i članova najpoznatije dubrovačke grupe Dubrovački trubaduri. Marko mi je tom prilikom pričao o svom muzičkom putu. Nije propustio priliku pohvaliti sa tri svoja sina koji su krenuli njegovim putem – njihova imena su Nikola, Tonči i Vlaho. Nikolu ću predstaviti u ovom osvrtu. Tonči je još uvijek u muzičkim vodama, radi kao bar pijanista i komponira, a trećem bratu, Vlahu, muzika je sada više hobi i bavi se nekim drugim poslovima.

  Nicka (Nikolu) život je 2009. godine odveo u Pariz i on je  od tada tu i neprestano stvara nove projekte, svira, otkriva bezbrojne nove lokacije koje skrivaju mistični svijet jazza, onog pravog, pariškog. Tim tragom, nastao je i ovaj album koji u sebi, ipak, nosi dašak Dubrovnika.

  O albumu “A Troubadour in Paris“, Nick Bresko je izjavio – “Snimio sam deset kompozicija koje su uglavnom spoj modernog i klasičnog jazza, ali i našeg mediteranskog, dubrovačkog jazza koji se osjeća u mom glasu. Kompozicije su prearanžirane kako bi dobile na originalnosti. Htio sam dobiti retro album s primjesama popa u strukturi kompozicija“. S Nickom su na albumu sarađivali neki od legendarnih francuskih muzičara – bubnjar Charles Benarroch, pijanist Roger Dourox, dok je Nick snimio vokal i svirao kontrabas.

  Album “A Troubadour in Paris” sadrži covere najvećih standarda američkog jazza otpjevanih na moderan i osoben način. Nick ih pjeva na engleskom jeziku, a muzička pratnja mu je jazzy što ukupnom dojmu doprinosi da sve doživljavamo kao vocal smooth jazz. Iako, od prve do zadnje pjesme,  imamo niz covera (obrada), svaka pjesma, ponaosob, donesena je na svoj unikatan način.

  Nick Bresco ima i znanje i kapacitet ići dalje, a tu prvenstveno mislim da će ići na neku višu umjetničku instancu. Prvo što mi pada na ume je njegovo okretanje autorskom djelovanju. Album takvog sadržaja na najbolji način bi odredio koje mjesto na evropsloj jazz sceni pripada ovom mladom umjetniku, “našemNick Brescou. Takvo izdanje čekam sa velikim nestrpljenjem i sa uvjerenjem da će nadmašiti sva ona koja je Nick Brosco napravio do sada.

  Nick Bresco – “A Troubadour in Paris” – 1. I Love Paris (C. Porter) ; 2. Love for Sale (C. Porter) ; 3. Slow hot wind (H. Mancini) ; 4. Caravan (D. Ellington/J. Tizol/I. Mills) ; 5. It could happen to you (J. Burke/J. Van Heusen) ; 6.Misty (E. Garner/J. Burke) ; 7. Speak low (K. Weill/O. Nash) ; 8. Cry me a River (A. Hamilton) ; 9. The way you look tonight (D. Field/J. Kern) ; 10. Roxanne (Sting/Police)

  Vezani linkMarko Brešković – Razgovarano u Dubrovniku, augusta 2007. godine (Interviewer: Dragutin Matošević)

  https://www.nickbresco.com/en / https://www.facebook.com/nikola.breskovic /

  YT – Nick Bresco – I Love Paris

  YT – Nick Bresco – Misty