• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  NERON MIKANDUS – Mladić kome prete

  NERON MIKANDUS – Mladić kome prete

  NERON MIKANDUS – Mladić kome prete / FidBox, 2022 / CD, Dig / ska, folk, pop, rock / Srbija

  Novosadsku grupu pod imenom Neron, osnovao je Milan Ignjatović Mikandus, kompozitor i vokalni solista, a poznat i kao uspješni sportista – prvak Jugoslavije u džudou. Svoj debi album, “Neron“, sa etiketama izdavačkih kuća PGP RTB i Vojvodina koncert, grupa Neron je 1983. godine objavila u postavi – Milan Ignjatović (vokal), Miša Ilić (gitara), Jovica Dostinić (saksofon), Zoran Popov (bass) i Slobodan Sremački (bubnjevi). Album je snimljen u studiju Muzički atelje u Subotici, jula 1983. godine u produkciji Hrvoja Tikvickog, koji je, ujedno, na albumu svirao i klavijature. Muziku i tekstove uradio je Milan Ignjatović. Sa albuma su se izdvojili hitovi – “Dunja“, “Ljubavna antena” i “Pariz“.

  Ubrzo poslije izdavanja prvog albuma, grupu je napustio Miša Ilić, a na njegovo mjesto u grupu je došao Zoran Rubežić sa kojim je, 1986. godine, za Vojvodina koncert objavljen drugi album grupe Neron pod nazivom “Važno je da ima krvi“. Drugi album je snimljen u studiju PR-1 RTV Novog Sada u produkciji Farkaš Katalina. Muziku i tekstove, kao i na prvom albumu, uradio je Milan Ignjatović. Na albumu je, kao gost, svirao Zoran Letić (klavijature). Sa albuma su se izdvojile pjesme – “Komarac“, “Ljubav je čudna stvar” i “Dan je surov“. Poslije par održanih koncerata, grupa je prestala sa radom.

  Povratak na muzičku scenu uslijedio je 1990. godine kada su Milan Ignjatović i Jovica Dostanić, za PGP RTB, snimili treći album – “Noć i dan“. Produkciju potpisuje Hrvoje Tikvicki, osim za pjesme – “Reč po reč” i “Dijana” koje je producirao Ivica Vlatković. Album je snimljen u Subotici, u studiju “Muzički atelje“, osim pjesama – “Reč po reč” i “Dijana” – koje su snimljene u Radio Novom Sadu. Muziku tekstove i aranžmane uradili su Milan i Jovica. Na albumu su svirali i Rambo Amadeus (gitare), Hrvoje Tikvicki (bass), Aleksandar Dujin (klavijature), Miša Ilić (gitare), Milan Mutavdžić (prateći vokali) i Ana Kostovska (glas u pjesmi “Opatice“). Sa tog albuma izdvojile su se pjesme – “Dijana“, “Reč po reč” i “Tople kiše“. Poslije izdavanja tog albuma, grupa je opet prestala sa radom.

  Ponovo okupljena, grupa Neron je 2009. godine, za Vojvodina Music, objavila album sa remasterizovanim starim snimcima i sa pet starih pjesama koje su ponovo snimljene u novosadskom studiju Alpha. Album je objavljen uz knjigu pjesama “Krilata svinja“, Milana Ignjatovića.

  Od 2011. godine, grupa Neron mijenja ime u Neron Mikandus. Pod tim imenom, u studiju Alpha u Novom Sadu, u jesen 2011. godine, snimljen je novi album, “Zlobni starci“. Album su snimili –  Milan Ignjatović (vokal), Vladimir Perović (gitara), Voja Savkov (saksofon), Srđan Petrović (bass gitara), Slobodan Sremački (bubnjevi).

  Uslijedila su još dva albuma – “Od vriska do šaputanja” (Radio 021, 2014) i aktuelni, “Mladić kome prete” (FidBox, 2022).

  Diskografija
  NeronNeron (PGP RTB i Vojvodina koncert, 1983) ; Važno je da ima krvi (Vojvodina koncert, 1986) ; Noć i dan (PGP RTB, 1990) ; Krilata svinja (Vojvodina Music, 2009) ;
  Neron MikandusZlobni starci (2011) ; Od vriska do šaputanja (Radio 021, 2014) ; Mladić kome prete (FidBox, 2022)

  Postavu grupe Neron Mikandus koja je snimila album “Mladić kome prete” činili su – Milan Ignjatović (vokal) ; Vladimir Perović (gitara) ; Daniel Kulišić (gitara) ; Vojislav Voja Savkov (saksofon) ; Budimir Petrović (klavijate, prateći vokali) ; Srđan Petrović (bass gitara) ; Nikola Oroš (bass gitara) ; Obrad Laćarac (bass gitara) ; Zlatko Sakulski (bubnjevi) – uz gostujuće muzičareApsolutno romantično (u pjesmi “Ta stol“) ; Bora Đorđević (u pjesmi “Da nas ima Srba k’o Kineza“) ; Milan Mumin (u pjesmi “Lulo moja“) ; Marko Drežnjak (prateći vokali)

  Milan Rakić, Milan Ignjatović, Nikanor Grujić, Arsen Dedić, Marko Brecelj, Bora Đorđević, Narodna, Hrvoje Hegedušić, Maja Perfiljeva, Mađarska narodna… Radi se o autorima pjesama sa albuma “Mladić kome prete“, novosadskog benda Neron Mikandus. Na što vam aludira taj niz poznatih imena? Bolji poznovatelji muzičke scene ovih prostora prepoznat će žanrovsku nespojivost ovih autora. Svaki od pomenutih odlikuje se svojom prepoznatljivom osobenošću.

  Dočim, svako umjetničko djelo mora se zasnivati bar na minimumu konzistentnosti – da ima početak, razradu i kraj. To nije slučaj sa ovim diskografskim izdanjem. To se, uobičajeno, dešava kod albuma koji nastaju u dugom vremenskom periodu. Početna ideja, ako je i postojala, vremenom se raspline i… dogodi se to što imamo na ovom albumu.

  Neron Mikandus je bend sa velikim potencijalom. Nažalost, mnogo toga umanjuje njegove vrijednosti. Pored već navedenog muzičkog “svaštarenja“, moglo bi se još mnogo toga navesti što im baš i ne ide u prilog. Izlazak novog albuma, bilo kojeg benda, treba da prati dobra medijska “priprema terena” – što podrazumijeva – aktuelizovanu biografiju, spisak svih diskorafskih izdanja, promo fotografije benda, linkove do video zapisa bar dvije aktuelne pjesme… Music business ima svoje zakone. Ko ih ne prati, ne treba mnogo ni da očekuje. Bend, u ovome sličnom slučaju, nije odgovoran samo sebi. Odgovornost snosi prvo prema svojoj publici, a i prema svom izdavaču koji mu je sa punim povjerenjem dao potrebnu potporu. Ako neodgovornošću sličnih “propadne” izdavač, šansu da se diskografski predstave gube mnoge mlade grupe koje još uvijek čekaju svoju šansu. Red je svemu dati maksimum profesionalnog pristupa. Ako bend u svojim redovima nema ljude tog potencijala, angažuju se ljudi od struke. Dobit je višestruka.

  Nadam se da će članovi grupe Neron Mikandus svom narednom diskografskom izdanju pristupiti sa mnogo više ozbiljnosti. Nema im druge – samo tako ili nikako.

  Neron Mikandus – “Mladić kome prete” – 1. Iskrena pesma ; 2. Ja sam mladić kome prete ; 3. Lulo moja (feat. Milan Mumin) ; 4. Kuća pored mora ; 5. Ta stol (feat. Apsolutno romantično) ; 6. Kad bi bilo Srba k’o Kineza (feat. Bora Đorđević) ; 7. Srce više nije moje ; 8. U mom selu najbedniji, to sam ja : 9. Da sam ja neko ; 10. Samo jedna deva je k’o cvet

  Foto – Martin Candir

  https://www.facebook.com/NeronMikandus / https://fidbox.rs /

  YT – Neron Mikandus – Ja sam mladić kome prete

  YT – Neron Mikandus i Apsolutno romanticno – Ta stol