• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  NEPRIJATELJ PRELAZI ZEKU – Krv, suze, nojz

  NEPRIJATELJ PRELAZI ZEKU – Krv, suze, nojz

  NEPRIJATELJ PRELAZI ZEKU – Krv, suze, nojz / Multimedia Music, 2022 / CD, Dig / punk rock, alternative rock / Srbija

  Članovi benda Neprijatelj prelazi zeku okupljaju se 2012. godine u Novom Sadu. Bend u nepromijenjenoj postavi ostaje sve do danas i od samog početka radi na autorskim pjesmama.

  Prvi zvanični album, “Vreme je“, objavljen je 2015. godine, u digitalnom formatu, za Nocturne Media. Tom izdanju prethodio je live demo album pod nazivom “Bolje nedeljom“, aludirajući na to da je bend u početku funkcionisao samo nedeljom. Sa prvog (zvaničnog) izdanja, izdvojile su se pjesme – “Odlazim zauvek” i “Vreme je“, kao i “Ja nisam bolestan” i “Ne volim da ne volim“, sa svojim hitičnim refrenima. Bend je time na najbolji način prikazao da se ne libi eksperimentisati izlazeći iz klasičnih punk rock okvira. Promotivnom turnejom, predstavili su se široj domaćoj publici, uglavnom, po sjevernijim gradovima Srbije. Gostovanje bendu Goblini u Beogradu i nastup sa Partibrejkersima na legendarnoj gitarijadi u Ratkovu, donosi bendu malo veći publicitet.

  Tek nakon objave trećeg albuma, “S naše strane ulice“, 2017. godine, bend se predstavlja regionu – Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Singlovima – “Sud“, “Aleksandar” i “Ovde rođeni“, izlaze na sam vrh, kako zvaničnih, tako i nezvaničnih top lista. Vjetar u leđa daje im prvi rasprodati koncert održan u rodnom gradu, Novom Sadu.

  Dokaz da produktivnost u toku promotivne turneje, Zekama ne predstavlja problem, činjenica je da su već 2019. godine snimili i objavili novi album – “Problem je u ljudima“. To izdanje se produkcijski razlikovalo od svojih prethodnika. Album dobija odlične ocjene recenzenata regionalnih portala i medija, a nosi i titulu “albuma godine” od strane jednog od urednika regionalnog muzičkog portala “Rockomotiva“. Dio turneje kojom su napravili popriličnu kilometražu nastupajući od Crne Gore do Slovenije, naglo prekida pandemija koja Zeke nije zaustavila u njihovu kreativnost.

  Deceniju rada benda, zaokružuje album “Krv, suze, nojz“, u izadnju diskografske kuće Multimedia Music. Album opisuje suštinu benda. Glavni adut bendu jesu koncerti, a obzirom na energičnost koju iskazuju na istima. Zvaničan live album, nameće se kao naredno i logično rješenje.

  DiskografijaBolje nedeljom (Digital live demo album, 2013) ; Vreme je (Digital album, Nocturne Media, 2015) ; S naše strane ulice (Digital album, Nocturne Magazine, 2017) ; Problem je u ljudima (Digital album, Self-released, 2019) ; Krv, suze, nojz (CD, Digital, Multimedia Music, 2022)

  Članovi benda Neprijatelj prelazi zeku su – Zoran Gagić (vokal) ; Oliver Popovski (gitara) ; Stefan Pajević (gitara) ; Davorin Vrhovac (bass) ; Miroslav Crveni (bubnjevi)

  Nakon četiri digitalna albuma, novosadski bend Neprijatelj prelazi zeku, po prvi puta nam se oglašava i fizičkim izdanjem, CD-om, “Krv, suze, nojz“, koji nosi etiketu beogradske diskografske kuće Multimedia Music.

  Miroslava, člana benda Neprijatelj prelazi zeku, zamolio sam da mi da genezu imena njegovog benda. Odgovorio mi je – “Ime je nastalo slučajnom greškom u pisanju skracenice našeg imena nakon jedne kasne probe. Umjesto, NPR (Neprijatelj prelazi reku), Oliver je govorio NPZ. Nije nam trebalo puno da se dogovorimo kako naše ime da preinačimo“.

  Čvrstim ritmom, jakim glasom, distorziranim zvukom svojih gitara, sveukupno košmarnom atmosferom, članovi benda Neprijatelj prelazi zeku nas od prvog, pa do zadnjeg momenta (takta) albuma “Krv, suze, nojz” uvode u svoj svijet iskazujući se alternative punk rock elementima. Radeći to što rade, dobro se snalaze u svojoj ulozi socijalnih buntovnika. Društvena klima u kojoj, kao i svi mi i oni žive, daje im neiscrpne ideja što to u našem društu nije dobro, protiv čega se trebamo zajednički boriti, bez uzmicanja, bez obzira na prolivenu krv i suze i uz svu buku koju će to izazvati.

  Ono što primarno karakteriše ovaj bend je velika iskrenost. Ona se ogleda u osnovnoj činjenici da ista petorka muzičara djeluje od samog starta djelovanja benda. Svih dvanaest pjesama sa albuma idu istim pravcem koji za cilj ima da nam otvori oči, da nam ukaže na ispravan put, da nam vrati “naše živote” koje su nam naši vlastodršci oduzeli. Pri svemu tome, NPZ su neprikosnoveni, energični, porukama jasni, riffovimaubijaju“… Ovo jer muzika za jake. “Mekušci“, za sebe, ovdje ništa naći neće.

  Neprijatelj prelazi zeku – “Krv, suze, nojz” – 1. Galebe ; 2. Lešinari ; 3. Kako ti odgovara ; 4. Ti opet ćutiš ; 5. Turbulencije ; 6. Ako me mrziš ; 7. Tara ; 8. Odmahni vetru ; 9. General ; 10. Licemeri ; 11. Mlad i naivan ; 12. Zagrej mi dlanove

  Foto – Marko Ristić

  https://www.facebook.com/NPZ.HQ / https://neprijateljprelazizekuns.bandcamp.com / http://www.multimedia-music.com /

  YT – Neprijatelj prelazi zeku – Ti opet ćutiš

  YT – Neprijatelj prelazi zeku – Turbulencije