• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  NEBOJŠA MAKSIMOVIĆ – Klavirski virtuozitet

  NEBOJŠA MAKSIMOVIĆ – Klavirski virtuozitet

  NEBOJŠA MAKSIMOVIĆ – Klavirski virtuozitet / PGP RTS, 2016 / CD / klasična muzika / Srbija

  Nebojša Maksimović je rođen 1979. godine u Beogradu. Sa dvije godine počeo je da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u Muzičku školu “Slavenski”, u klasu prof. Gordane Jovanović. Srednju muzičku školu “Mokranjac” završio je u klasi prof. Olge Jovanović, 1994. godine, kao najbolji učenik u generaciji. Iste godine, sa petnaest godina, primljen je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasu prof. Mirjane Šuice-Babić. Diplomirao je 1999. godine sa nagradom za najbolji uspjeh iz klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nevene Popović, a potom i magistrirao, 2004. godine, u istoj klasi, sa najvišim ocjenama. Magistrirao je i na Akademiji “Santa Cecilia” u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija, 2006. godine, sa najvišim ocjenama, kao stipendista Vlade Republike Italije. Završio je majstorske kurseve kod eminentnih pijanista i pedagoga – Lazara Bermana, Đovani Umberto Batela, Serđa Pertikarolija i Nine Makarove. Oktobra 2009. godine, doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nevene Popović, odbranivši prvi umjetnički doktorat na toj instituciji.

  Tokom školovanja osvojio je mnogobrojne značajne nagrade u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju, prve nagrade na takmičenjima u Beogradu i u Nišu, dve treće nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu (1995. i 1998.), specijalna prva nagrada, sa maksimalnim brojem bodova, na međunarodnom takmičenju “Petar Konjović“, u Beogradu 1997. godine, treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Atini 1999., prva nagrada na međunarodnom takmičenju EPTA, 2001. godine u Beogradu, nagrada za Najbolji koncert sezone u Galeriji SANU u Beogradu, 2002. godine kao i veliki broj drugih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

  Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji za koje je načinio više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Italiji i Grčkoj (uključujući i cjelovečernje koncerte u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Sinagogi u Novom Sadu, Banskom dvoru u Banja Luci, Velikoj saliParco della musica” u Rimu i drugim), kao i na festivalima kao što su “Bemus“, “A tempo“, “Dimitrion” u Solunu, “Opera Barga” i “William Walton” u Italiji i mnogim drugim. Njegov snimak sa solističkog koncerta u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine postao je Hit godine na “Top listi klasične muzike Radio Beograda 2“ za 2012. godinu i Hit nedelje u 2014. godini, sa rekordnim brojem glasova u toj emisiji. Nastupio je na Gala proslavi 150. godišnjice Beogradskog univerziteta, 2013. godine. Godine 2015., njegova izvođenja su objavljena na CD izdanju časopisa “Muzika klasika“, a 2016. godine izdaje CD (“Klavirski virtuozitet“), za PGP-RTS.

  Bio je angažovan kao demonstrator na Fakultetu muzičke umetnosti Beograd od 2002. do 2006. godine, od 2006. do 2008. godine radio je kao profesor klavira u Muzičkoj školiMokranjac” u Beogradu, od 2008. do 2009. godine je bio docent na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu, od 2009. do 2012. godine je bio nastavnik, a sada je docent na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

  Nebojša Maksimović, pored bavljenja klasičnom muzikom, klavijaturista je u rock grupama – Witch 1 (od 2006. do sada) ; Snakers – Whitesnake Unplugged Tribute (od 2012. do 2013.) ; Kraljevski apartman (od 2012. do 2015.) ; Deep Purple Tribute Band (od dec. 2010. do okt. 2012.) ; Fat Black Sexy Mama (od 2008. do 2009.) ; Ivana Jordan (od 2007. do 2011.)

  DiskografijaWitch 1 – Witch 1 (PGP RTS, 2015) ; Nebojša Maksimović – Klavirski virtuozitet (PGP RTS, 2016)

  Slijedom mog, opće poznatog stava, muziku ne dijelim po muzičkim stilovima – dijelim je na dobru i lošu – u tu dobru neosporno spada i klasična muzika. Na red za predstavljanje / recenziranje došao je CD Nebojše Maksimovića, “Klavirski virtuozitet“.

  Klasična muzika je naziv za vrstu muzike koja potiče iz razdoblja klasicizma. Taj pojam označava i vrstu muzike koja se svira klasičnim instrumentima (gitara, klavir, klarinet violina itd.). Velikani klasične muzike su i – Johan Sebastian Bach, Ferruccio Busoni, Frederic Chopin, Franz Liszt, Aleksander Scriabin, Sergei Rachmaninov i Georges Bizet – velikani čija djela je Nebojša odabrao za svoj prvi CD klasične muzike.

  Već činjenicom da je ovaj materijal odsviran uživo i snimljen u prostoru Velike sale Kolarčeve zadužbine, po akustici najboljem koncertnom prostoru u Beogradu, privukao je moju izuzetnu pažnju. Tu sam, oktobra 2014. godine, pratio neke programe 30. Beogradskog jazz festivala, bio oduševljen akustikom tog prostora i dobro znam što tvrdim. Nebojša Maksimović se u odabiru materijala za ovaj CD nije “štedio“. Izabrao je tehnički veoma zahtjevan materijal i uspješno se sa njim uhvatio u koštac.

  CD počinje koralom komponovanim od strane velikog Johan Sebastian Bacha. Niste se ni snašli, a slijedi… Najviše prostora na CD-u (21.26), Nebojša je posvetio Frederic Chopinu, poljskom kompozitoru i klavijaturisti. Za Chopina kažu da je pjesnik klavira, kao kompozitor potpuno posvećen ‘svom‘ instrumentu – klaviru, a za sobom je ostavio mnoga remek djela. Treba biti dorastao muzičar, klavirista, i prihvatiti se izazova koja ima Chopinova muzika. Nebojša se tim izazovima sa velikim uspjehom ophrvao. Još veći izazov je svirati neko djelo Franz Liszta – bio je jedan od najpoznatijih pijanista virtuoza i kompozitora klavirske romantike u Europi. Nebojša je i na tom zadatku bio siguran i neprikosnoven izvođač. Sa dva kraća djela ruskog kompozitora i pijaniste, Aleksander Scriabina, Nebojša nastavlja svoj niz uspjelih interpretacija.

  Druga klavirska interpretacija kojoj Nebojša posvećuje više vremena na ovom CD-u (19:42), djelo je Sergei Rachmaninova. Sergei Rachmaninov je ruski pijanista, kompozitor i dirigent. Izvedba njegovih djela od svakog pijaniste traži visoki virtuoznost i ovo je djelo gdje je Nebojša definitivno pokazao što može i koliko zna, a može i zna, mnogo.

  Za kraj ovog CD-a, Nebojša je odabrao jedno djelo Georges Bizeta. Riječ je o francuskom kompozitoru i pijanist romantičkog doba. Najbolje je poznat po svojoj operi ‘Carmen‘. Nebojša u finalu svog (CD) “koncerta“, upravo i izvodi “Karmen varijacije“, i to na veličanstven način, naravno.

  Nije da na ovim prostorima nije bilo vrhunskih pijanista, ali su svi oni, odreda, otišli u inostranstvo, “trbuhom za kruhom“. Nebojša je jedan od rijetkih koji je ostao u sredini u kojoj je potekao, on na mlađe prenosi svoje veliko znanje, obraduje nas ovakvim djelom (CD-om). Stoga, Nebojšu Maksimovića treba čuvati i paziti kao kap rose na dlanu.

  Nebojša Maksimović – “Klavirski virtuozitet” – 1. Koral “Nun Heiland” (Johan Sebastian Bach, 1685 – 1750 / Ferruccio Busoni, 1866 – 1924) ; 2. Sonata broj 2, opus 35, b-mol (Frederic Chopin, 1810 – 1849), I Grave – Doppio movimento, II Scherzo, III Marche funebre, IV Finale Presto ; 3. Mađarska rapsodija broj 2, cis-mol (Franz Liszt, 1811 – 1886) ; 4. Etida opus 2, broj 1, cis-mol (Aleksander Scriabin, 1872 – 1915) ; 5. Etida opus 8, broj 12, dis-mol (Aleksander Scriabin, 1872 – 1915) ; 6. Sonata broj 2, opus 36, b-mol (Sergei Rachmaninov, 1873 – 1943), I Allegro agitato, II Non Allegro, III Allegro molto ; 7. Karmen varijacije (Georges Bizet, 1838 – 1875)

  https://www.facebook.com/Necapiano / https://www.amazon.com/Klavirski-virtuozitet-Nebojsa-Maksimovic/dp/B01M1IHX7O ($ 6,23)

  YouTube – Nebojša Maksimović – Vers la flamme (Scriabin/Horowitz, Live at Kolarac, 26-04-2017)

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .