• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MILOŠ ZUBAC – Paralele II

  MILOŠ ZUBAC – Paralele II

  MILOŠ ZUBAC – Paralele II / Asocijacija gitarista Vojvodine, 2021 / CD, dig / acoustic, folk-rock, kantautorski rad / Srbija

  Miloš Zubac je srpski književnik i muzičar iz Novog Sada. Pjesnik, esejista, kantautor i scenski pripovjedač. Od početka stoljeća vodi muzičku družinu Prkos drumski. Po njegovoj zbirci pjesama, Poezika, nazvan je istoimeni festival regionalne autorske muzike. Pokretač je i jedan od aktera južnoslovenskog muzičkog kolektiva Novi odmetnici. Samosvojan, ali i saboran, dosljedno je naklonjen stvaralačkim partnerstvima u književnosti i muzici (Danilo Vuksanović, Tomislav Zorić, Milan Korać, Nemanja Nešić, Nina Romić, Ivan Čkonjević…). Kao kantautor, potpisuje dvostruko autorsko izdanje – Paralele I i Paralele II. Na primenjenom albumu Manastiri, okrenut je pravoslavnim duhovnim središtima Fruške Gore i Vojvodine. Album Kosovske podigao je na srpskoj usmenoj lirici s Kosova i Metohije. Objavio je i album Hazarske, gdje je za lirsku osnovu uzeo pjesme iz svojevremeno zabranjene očeve zbirke.

  S Nemanjom Nešićem zasnovao je ediciju Pesnici s muzikom, u okviru koje je objavljena njihova autorska muzička antologija južnoslovenske poezije – Jučerašnji svet I – V. S Milanom Koraćem snimio je albume – Spektakl (2014) i Serbia (2019), a s Nevjernim TomomMale pesme za Draganu (2018). S Ivanom Čkonjevićem snimio je audio-knjigu – Sigurnost vatre (2022). S grupom Iskon sarađivao je na albumu Drugovanje (2022).

  Objavio je i pjesničke knjige – Vilindar (2001), Poezika (2003), Flor Y Canto (2008), Sigurnost vatre (2013), Kralj na kiši (2017)  i Povratnici u ljubav (2021). S Danilom Vuksanovićem načinio je zajedničku zbirku crteža i prozaida – Duali (2007). Objavio je dvije književne studije – Molitve Desanke Maksimović (2008) i Poetika Duška Trifunovića (2013). Objavio je dokumentarnu muzičku hroniku – Rezervna kultura (2016) i esejističku knjigu – Četvrta zemlja (2022).

  Miloševe pjesme izvodili su ili snimali brojni kantautori i sastavi iz južnoslovenskih zemalja. Svoje koncertne nastupe prožima dragocjenim anegdotama i pričama, a nerijetko mu se na sceni pridruži njegov otac, pjesnički bard, Pero Zubac. Poezija i proza  koje piše Miloš Zubac prevođene su na engleski, francuski, njemački i slovački jezik. Prvi je dobitnik nagrade Strune od svetla, za poseban doprinos afirmaciji pjesničke riječi u rock i blues muzici. (informacije preuzete iz bioigrafije autora sa njegove web stranice)

  Diskografija – Miloš Zubac i Milan Korać – Spektakl (MP3 album, Rock Svirke, 2014) ; Nevjerni Tomo & Miloš Zubac – Male pesme za Draganu (2018) ; Manastiri (2019) ; Kosovske (2020) ; Miloš Zubac – Hazarske (Asocijacija gitarista Vojvodine, 2020) ; Nemanja Nešić i Miloš Zubac – Jučerašnji svet (3xCD, Asocijacija gitarista Vojvodine, 2020) ; Hercegovina (2021) ; Miloš Zubac – Paralele I (Asocijacija gitarista Vojvodine, 2021) ; Miloš Zubac – Paralele II (Asocijacija gitarista Vojvodine, 2021) ; Povratak Mostaru (2022) ; Sigurnost vatre (2022) ; Dug trag kočenja (Revizija) (2022)

  U snimanju albuma “Paralele II” učestvovali su: Miloš Zubac (glas, akustična gitara) ; Nenad Patković (akustična i električna gitara, klavijature, bass, bubnjevi) ; Milan Korać (akustična i električna gitara, perkusije, prateći glas) ; Nemanja Nešić (akustična gitara, bass, harmonika, perkusije, prateći glas) ; Predrag Dmitrović (bass) ; Milena Zubac (glas)

  Naš narod, sa punim pravom, kaže – plod nikada ne pada daleko od drveta. To se desilo i u slučaju Miloša Zupca. Miloš je potomak velikog književnika Pere Zupca koji nam je ostavio neizmjerno književno bogatstvo. Manje upućenima u njegov veliki opus citiram ove stihove iz poeme “Mostarske kiše” – “…Jao kad bih znao sa kim sada spava / Ne bi joj glava, ne bi joj glava / Jao kad bih znao ko je sada ljubi / Ne bi mu zubi, ne bi mu zubi…” – Malo tko ih ne zna.

  Odrastajući u tom miljeu, prirodno je da je i Miloš stupio u svijet pisane riječi – književnosti. Što više, on je doktorirao u toj oblasti. Objavio je više od osam knjiga, od kojih je pet pjesničkih zbirki. Što više, Miloš je svojim tekstovima dao i muzičku pozadinu, počeo ih javno izvoditi, ćime se svrstao među kantautore. Bezmalo dvije decenije vodi muzičku grupu Prkos drumski, sa kojom je objavio sedam albuma, a sarađuje i sa drugim kantautorima i bendovima. Jedan je od ljudi zaslužnih za nastajanje festivala regionalne autorske muzike “Poezika” i regionalnog muzičkog kolektiva Novi odmetnici.

  Album “Paralele II” snimao je u Novom Sadu i Beogradu, 2018. i 2019. godine uz mnogobrojne saradnike. Stihove i muziku pisali su – Miloš Zubac (1-11), Milena Zubac (12) ; aranžmane – Nenad Patković (1,2,3,6,7,8,9), Milan Korać (4,5,10) i Nemanja Nešić (11) ; produkciju potpisuje – Nemanja Nešić i tako dalje…

  Muziku koju piše i izvodi Miloš Zubac karakterišu ekvivalentni vrijednosni odnosi muzike i tekstova. Sama muzika je profesionalno izvedena, a tekstovi su sa iskustvenim životnim porukama koje tjeraju na razmišljanje. Imao sam priliku i čast provesti jedno vrijeme uz Miloša tokom održavanja Muzičko-poetske manifestacije Staza 2022 održane u Krupnju, Srbija. Miloš je imao nekoliko pojavljivanja ispred prisutne publike. Njegova obraćanja pratila su se sa velikom pažnjom. Rečenice su mu bile smislene i koncizne, a poruke jasne. Taj manir prenio je i u svoju muziku. Album “Paralele II” obiluje tim momentima. Ovaj album nije kolekcija hitova. On tako i nije zamišljen. Albumi ove vrste, ove kvalitete, slušaju se od početka do kraja. To će vam se dogoditi i u ovom slučaju.

  Miloš Zubac – “Paralele II” – 1. Otac na balkonu ; 2. Čemu pridaješ pažnju ; 3. Dug trag kočenja ; 4. Poreklo tvoje snage ; 5. Ostani tako lepa ; 6. Padobranac ; 7. Izbor stvarnosti ; 8. Magija ; 9. Izazvan da volim ; 10. Stelarno jemstvo ; 11. Tvoj indigo ; 12. Nebeska reka

  Vezani linkMILOŠ ZUBAC i MILAN KORAĆ – Spektakl (Prilog pripremio – Dragutin Matošević)

  Naslovhna fotografija – Đorđe Bubnjević

  https://www.facebook.com/lefty.shaman / https://crvenifenix.wixsite.com/milos-zubac /

  YT – Miloš Zubac – Dug trag kočenja

  YT – Miloš Zubac – Otac na balkonu