• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MILADIN ČUKVAS ČUNKO – Nostalgija

  MILADIN ČUKVAS ČUNKO – Nostalgija

  MILADIN ČUKVAS ČUNKO – Nostalgija (Gitarski instrumentali) / Self-released, 2016 / Promo CD / rock, instrumental / Bosna i Hercegovina

  Miladin Čukvas Čunko je još jedan (od mnogobrojnih) rock muzičara koji nikada nije “sročio” svoju muzičku biografiju. Kada se ona piše sada, mnogo godina nakon što su se neki događaju desili, nerijetko je nesređena i “smušena“. Evo kako mi je Miladin opisao svoj muzički put:

  Kao muzičar svirao sam još kao klinac, sa svim bitnim facama u Zenici. Mnogi od njih su preko noći postali rockeri, a ja sam ostao ‘zaleđen’ u 70-tim. Ponosan sam na svoju biografiju koja je zaista bila bogata. Sa mnom je sviralo dosta poznatih muzičara, a radio sam i kao menadžer – pomagao sam Faruku Drina na čuvenoj turneji Zabranjenog pušenja, 85-te, poslije ‘crk’o Maršal’, kad su oboreni svi rekordi. Nešto je tu bilo i moje opreme – npr. pojačalo na koje svirao Sejo, na kojem je bila američka zastava, pa je i to shvaćeno kao provokacija… Bilo je to na TV, pa sam morao zalijepiti novine preko zastave. U Sarajevu sam radio sa Rankom Bobanom u grupi Vozra. Bubnjar je bio Vladimir Borovčanin Šento iz grupe Pro Arte, a svirao je i u revijskom bendu. Bass gitarista, Zlatko Hold, jedan od najboljih basista u Jugi…. radio je u grupi Rock i Ambasadori… Spremali smo album, ali se desila ona afera sa drogom i oni su otišli u zatvor, a ja u vojsku. Poslije je taj materijal na kojem je trebala da bude i pjesma ‘Glavo luda’, urađena sa Zdravkom Čolićem… Tri godine smo radili Senad Galijašević i ja kao pravi rock band, dok ga nije Nikola Borota Radovan uzeo pod svoje i počeo da snima tzv. komercijalnu muziku. U Zenici sam uradio sve što se tada moglo uraditi. Napravio sam grupu Terapija i svirali smo ispred svih bitnih grupa u to vrijeme. Pravio sam svoje stvari i snimali ih u Radio Zenici. Snimio sam sa grupom Vozdra špicu emisije ‘Pop integral’, koja je išla subotom na svim jugoslovenskim radio stanicama, ali je kratko trajala. Rat me zatekao u Dubrovniku. U mom bendu su svirale sve same ‘babaroge’ – Điđi Jankelić, Rodoljub Rođa Raičević, Nenad Božić (iz Suncokreta – sada svira sa Biljom Krstić u Bistriku), Billy King, kompletan bend Tanje Banjanin i mnogi drugi. U to vrijeme sam imao sedam odličnih bendova. U Hotelu ‘Croatia’ u Cavtatu, 80-te, prije nas, tu je sviralo Bijelo dugme, dva mjeseca, čisto da se zna ko je tada svirao po hotelima. Na Bledu su prije nas svirali Ratko Divjak, Pero Ugrin i pola revijskog benda iz Ljubljane… Izvini mogu ja ovako 5 dana… drago mi je da još neko prati moj rad… Još sam aktivan i snimam, ali došla su neka druga vremena…“.

  Ekipa sa Miladinom Čukvasom Čunkom (gitara) na čelu uz – Slobodana Radivojevića Selo (miks i postprodukcija) – Slobodana Vujanovića Šelo (klavijature) – stoji iza ovog materijala. Dvanaest instrumentala – raznih pjesama, (većinom) obrada, sa svjetske muzičke scene. Miladin ima zavidnu sviračku tehniku. Na samim pjesama nije mnogo (aranžmanski) interevenisao, ali nije “škrtario” sa sound efektima čime im je donio neophodno osvježenje u odnosu na originalne interpretacije.

  Nerado recenziram materijal sastavljen od covera, ali sam ovaj puta učinio izuzetak cijeneći Miladinovu cjeloživotnu posvećenost muzici. Iako Miladin autorski potpisuje dva broja – “Instrumental No.2” i “Zvuk Seline gitare“, – prevagu, ipak, čine coveri. Samog Miladina bih ohrabrio da se u svom narednom projektu, a da na to ne čekamo dugo, više posveti svom autorskom radu. On za to ima i znanja i “stručne” spreme. I da… dok nisam zaboravio… (a važi i za mnoge druge) – muzičku biografiju treba da ima svaki muzičar, bez obzira na svoj trenutni domet. Bez toga se ne ide u Europu 😉 .

  Miladin Čukvas Čunko – “Nostalgija (Gitarski instrumentali)” – 1. Turski marš (Rondo alla Turca – Turkish March) ; 2. Tiko Tiko (Tico Tico) ; 3. Instrumental No.2 ; 4. Kum (The Godfather) ; 5. Hava Nagila i Čardaš (Hava Nagila & Chardash) ; 6. Kantri (Country – Benny Hill & Oh Susanna & Bonanza) ; 7. Apači (Apache) ; 8. Zvuk Seline gitare (The Sound of Seller Guitar) ; 9. Larina pesma (Doctor Zhivago – Lara’s Theme) ; 10. Čarlston (Charleston – Yes, Sir, That’s My Baby & Whispering) ; 11. Fascination ; 12. Brazil Vronglo.

  www.facebook.com/profile.php?id=100013310071298

  YouTube – Miladin Čukvas Čunko – Turski marš (Rondo alla Turca, Mozart)

  YouTube – Miladin Čukvas – Tico Tico

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  * * *
  * *
  *