• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  Mi2 – Črno na Belem

  Mi2 – Črno na Belem

  Mi2 – Črno na Belem / ZKP RTVS, 2021 / CD, LP, Dig / rock / Slovenija

  Grupa Mi2 se na slovenskoj muzičkoj pozornici pojavila kao zabavljački pop-rap duet (odakle i nosi naziv grupe – Mi2). Mi2 su kasnije proširili članstvo i od 1993. godine postali su slovenačka rock grupa locirana u mjestu Rogatec, kraj Rogaške Slatine (blizu hrvatske granice). U prvim godinama djelovanja, njeni članovi snimaju tri albuma i nerijetko mijenjaju postavu. Veći uspjeh donosi im treći album – “Album leta” . Naredni albumi učvrstili su visoko mjesto grupe Mi2 u vrhu SLO rock scene. Izmjene članova grupe i dalje ju prate, ali kvalitet muzike je konstantan. Mi2 nastupaju na najvećim SLO festivalima, snimaju zapažene albume, nižu brojne hitove. Obilježavaju već više od 25 godina uspješnog djelovanja.

  Diskografija grupe Mi2Črtica (Dallas Records, 1997) ; Čudo tehnike (CD, album, Dallas Records, 1998) ; Album leta (CD, album, Dig, Poseidon založba, 2000) ; Dečki s Sotle (CD, album, Aulos, 2002) ; Dobrodošli na dvor (CD, album, Aulos, 2006) ; Rokenrol (CD, album, Aulos, 2010) ; Decibeli (ZKP RTVS, 2012) ; Čista jeba (ZKP RTVS, 2014) ; Črno na Belem (ZKP RTVS, 2021)

  Mi2 su – Tone Kregar Tonč (pjevač) ; Jernej Dirnbek Dimek (ritam gitarista, pjevač) ; Egon Herman Srajca (gitarista) ; Davor Klarič (klavijaturista) ; Robert Novak Flik (bass gitarista) ; Igor Peter Orač Mali (bubnjar)

  Frontmen grupe Mi2 je Tone Kregar. Tone je studirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, a u Bratislavi je obavio razna istraživanja i doktorirao na temi Slovenaca i Slovaka, između autonomije i centralizma. Dr. Tone Kregar je nedavno stupio na novi mandat za direktora Muzeja novije istorije u Celju. Uz tako ozbiljan rad, Tone nije zanemario i muziku. Široj javnosti Slovenije poznat je kao pjevač i tekstopisac grupe Mi2 koja je po svom stilu prepoznatljiva na slovenskoj muzičkoj sceni na kojoj djeluje više od 25 godina. “Srušili smo mnoge zidove, ali istodobno izgradili nove, uglavnom mentalne i kulturne“, lijepo je to, u jednom intervjuu, iskazao Tone Kregar.

  Album “Črno na Belem” pojavio se poslije sedmogodišnje stanke u djelovanju grupe Mi2. Naime, toliko je proteklo od izdavanja njihovog prethodnog albuma – “Čista jeba” (koji je prodan u zlatnoj nakladi i primio je priznanje “Zlatna frula” kao najbolji album i za pjesmu godine).

  Mediji kažu – “Črno na Belem” je ploča puna raznih boja namjenjena našim “sivim” trenucima. Ploča “Črno na Belem” sadrži 11 novih autorskih pjesama. Neke su slušateljima sa SLO područja poznate i od ranije jer su bile izdane u single obliku – “Lanski sneg“, “Proklete vijolice“, “Adam in Eva“, “Kakor nekoč“, “Midva” i “Joj joj joj“.

  Pratim rad grupe Mi2 već duži vremenski period. Gledao sam 2007. godine i njihov nastup na festivalu Rock Otočec, Novo mesto, SLO. Tada sam se i uvjerio kako slovenačka publika cijeni njihov muzički rad. Nažalost, u njihov kvalitet se, iz raznih razloga, nije mogla uvjeriti i publika Regiona, čime je mnogo izgubila. Opet, za uporne i radoznale, to su audio i digitalni mediji, kao i digitalni servisi.

  Nemam ni jednu zamjerku na muziku sa albuma “Črno na Belem“. Mi2 su standardno kvalitetni, umjetnički raznoliki, samo svoji i neponovljivi. Period od 25 godina djelovanja, ostavio je najbolji trag na muziku te grupe. Iskustvo stvara kvalitet, a članovi grupe Mi2 to na najbolji način iskazuju. Živim za dan kada će ova pandemijska počast proći i kada ću opet biti u prilici iz nekog prikrajka pratiti nastup grupe Mi2 i istinski uživati. Tu nema zbora.

  Mi2 – “Črno na Belem” – 1. Joj joj joj ; 2. Midva ; 3. Ljubezen na žlico ; 4. Proklete vijolice ; 5. Slepi šus ; 6. Lanski sneg ; 7. Kakor nekoč ; 8. Le zaspi ; 9. Čavun ; 10. Adam in Eva ; 11. Počasi Matilda

  Vezani linkovi

  Mi2 – Čista jeba (Recenzija: Dragutin Matošević, www.BARIKADA.com)
  Mi2 – Predstavljanje
  Mi2 – Rokenrol (CD, Aulos, 2010. – Recenzija: Branimir Bane Lokner)

  Foto – Jože Suhadolnik

  https://www.facebook.com/mi2band / https://www.mi2.si/index.php /

  YT – Mi2 – Slepi šus

  YT – Mi2 – Počasi Matilda