• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Nekategorisano »

  MERIMA KLJUČO i JELENA MILUŠIĆ – Lume

  MERIMA KLJUČO i JELENA MILUŠIĆ – Lume

  MERIMA KLJUČO i JELENA MILUŠIĆ – Lume – Croatia Records, 2018 / CD / folk, world, country / Hrvatska

  Merima Ključo nije prvi puta pomenuta na web portalu Barikada – World of Music, ipak, zaslužuje da je upoznamo sa nešto više detalja:

  Sviranje harmonike učila je u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo (1988–1992.). Potom je upisala i diplomirala na Rotterdam Conservatory (Miny Dekkers). Na University of the Arts, Bremen, završila je postdiplomski studij savremene harmonike. Od 1993. godine je živjela i radila u Nizozemskoj, a od 2011. prebiva u SAD-u. Osvojila je i nagradu Porin za pjesmu “Potraži me u predgrađu” koju je izvela s Matijom Dedićem. Merima Ključo i nadalje živi u USA, a time je određena i njena muzička karijera koja uključuje nastupe sa raznim renomiranim izvođačima. Bila je solistkinja uz razne orkestre uključujući Scottish Chamber Orchestra, Holland Symphonia and the Netherlands Radio Philharmonic Orchestra. Kao solistkinja učestvovala je na brojnim festivalima uključujući St. Magnus Festival (Scotland), The City of London Festival, The Gaudeamus Festival (Amsterdam), Gubaidulina Festival… Članica je i Checkpoint KBK (uz Iva Bittova i David Krakauer), sa Serendipity 4 (sa pjevačima The odore Bikel i Shura Lipovsky, kao i sa pijaniskinjom Tamara Brooks). Čest je gost uz MusikFabrik, Asko/Schönberg Ensemble i uz Nederlands Blazers Ensemble. Njene nastupe prenosili su – BBC, razne TV stanice Holandije i Bosne i Hercegovine, Njemačke, Mađarske i Izraela.

  Godine 2006., od strane Bayerischer Rundfunk pozvana je da komponuje muziku za dramu “Wie der Soldat das Grammofon repariert“, na osnovu knjige Saše Stanišića. Njeni operski i teatarski nastupi uključuju saradnje uz – National Jewish Theater, Bremer Theater, Nederlandse Kinder Theater, a sarađivala je i sa imenima poput Daniel Landau i Joaquim Sabate, višestruko nagrađivanim za teatarsku produkciju. Imalo bi se još mnogo toga reći u Meriminu korist. Navest ću, na kraju da je imala workshope i master classes za mnoge konzervatorije i univerzitete uključujući – Guildhall School of Music (England), The University of Edinburgh (Scotland) i Syracuse and Georgetown Universities (USA).

  Jelenu Milušić, javnost je prvo upoznala kroz projekat – “Djeca pjevaju hitove” (LP, Jugoton, 1989) sa pjesmom “Dobre djevojke” (Novi fosili, cover). To je i trasiralo njenu muzičku karijeru. Da bi se uspjelo, regionalna scena je neodstantna. Stoga je Jelena krenula put Europe. Sa Belgian-French Brass OrchestraOrchestre International du Vetex, Jelena je nastupala širom Europe, u periodu 2005 – 2013.

  Godine 2012., počela je saradnju sa međunarodno priznatim muzičarinma – taj muzički projekat nazvan Mafiasko Taxi – rezultirao je albumom “Human Birds” (Via Lactea, 2013). Sa gitaristom i producentom, Atilla Aksoj, interpretirala je Sephardic i Romani muziku kroz projekat imenovan sa Barimatango. Njihov album, “O, Devel“, sa 11 odabranih pjesama Romani muzike sa Balkana i južne Europe, izdat je 2016. godine (Aquarius Records).

  Jelena radi i kao učiteljica pjevanja na Mostar Rock School, pomažući svojim studentima da unaprijede svoje muzičko znanje i vokalna umijeća. Jelena, uz album sa Merimom Ključo, bilježi još dva diskografska izdanja jedan uz Barimatango, a drugi uz Mafiasko Taxi. Ovaj je treći, “Lume“, a slijedi i četvrti, uz Barimatango, koji će izdati Odličan Hrčak.

  U Jelenine uspjehe možemo uvrstiti i saradnju sa harmonikašicom, Merimom Ključo, Kao rezultat te saradnje objavljen je album, “Lume” (Croatia Records, 2018). Album “Lume” sadrži 15 ljubavnih pjesama iz raznih dijelova svijeta. Svestran i jedinstveni Jelenin glas sjajno je nadopunio avangardne note Merimine koncertne harmonike.

  Album “Lume” su snimili – Jelena Milušić (glas) ; Merima Ključo (harmonika, vokal, 12) – uz gosteMiroslav Tadić (gitara, 3) ; Atilla Aksoj (gitara, 6,10,14)

  Lume na različitim jezicima ima različita značenja. Svijet, ljubav, svjetlost, ljubavnica… Za mene je lično – Lume – je jedna velika ljubav. Dok smo stvarali ovaj album, za nekih devet mjeseci je nastao novi život. To je Lume za mene, novi život i jedna nova ljubav“, kazala je Jelena.

  Kako je već naglašeno, album “Lume” zbirka je pjesama iz različitih krajeva svijeta koje povezuje ista tema – ljubav. Ove dvije umjetnice stvorile su izuzetnu umjetničku kombinaciju koja objedinjuje razne muzičke pravce – fado, sevdah, romsku muziku, muziku sefardskih Jevereja, rumunsku, kosovskuJelena pjeva na više jezika, sa podjednakom uvjerljivošću i vokalnom sigurnošću. Što više, njen glas mijenja boju zadržavajući timbar (prepoznatljivost). Merimino sviranje harmonike na daleko je prepoznato i cijenjeno. Narodna muzika je tom instrumentu  nerijetko davala lošu konotaciju. No, u pitanju je način na koji se taj instrument tretira. Harmonika, kako je Merima svira, donosi nam zvuk, osjećajnost i virtuoznost najviše svjetske klase.

  Album pod nazivom “Lume” sadrži 10 obrada pjesama iz različitih krajeva svijeta i 5 autorskih pjesama. Aranžmani Merime Ključo su ona tačka koja ovu muziku čini unikatnom. Muzika je puna emocija i direktnih ljubavnih poruka. Osnovna poruka koju nam daje ovaj album glasi – “Ko izda ljubav – nek’ ga stigne kazna božija“.

  Merima Ključo i Jelena Milušić – “Lume” – 1. Ima dana ; 2. Pana cand nu te iubeam ; 3. Zaspo Janko ; 4. Toda una vida ; 5. Pira mange korkoro ; 6. Veinte anos ; 7. Danka ; 8. Maruzzella ; 9. Evo srcu mome radosti ; 10. Quizás – Snoviđenje – 11. I Kletva ; 12. II Ogledam se ; 13. III Tamna noći ; 14. IV Adio kerida ; 15. V Lume

  Foto: Davorin Višnjić / Pixsell

  Vezani link – MATIJA DEDIĆ (specijalna gošća – Merima Ključo) – Male ljubavi … Susreti (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/merimakljucoofficial / http://www.merimakljuco.com / https://www.facebook.com/jeje.aha.7 / https://www.jelenamilusic.com /

  YT – MERIMA KLJUČO I JELENA MILUŠIĆ – Lume

  YT – MERIMA KLJUČO I JELENA MILUŠIĆ – Ogledam se