• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MARKO KUTLIĆ – Poleti ptico

  MARKO KUTLIĆ – Poleti ptico

  MARKO KUTLIĆ – Poleti ptico / Croatia Records, 2023 / CD, Digital / pop / Hrvatska

  Marko Kutlić (rođen u Slavonskom Brodu, maja 1995. godine) hrvatski je pjevač, tekstopisac i muzički autor. Interes za muziku pokazao je od ranih dana, te je kao dječak pjevao u crkvenim horovima. Prvi audio zapis, obradu pjesme “Tears don’t fall“, britanskog sastava Bullet for my Valentine, snimio je s tadašnjim gitaristom i producentom Lukom Dobrovićem. Marko Kutlić snimio još nekolicinu audio zapisa, od kojih se ističe obrada hita britanske kantautorice Adele, “Someone like you“.

  Tokom 2014. godine nastaje bend Pravila igre u kojem Marko ima ulogu pjevača. Debitanska pjesma benda, “Nebo na mojoj strani“, izdata početkom 2015. godine, dospjela je na prvo mjesto HR top 40. Ostale pjesme koje je Marko snimio kao član tog benda bile su – “Kamen na duši“, “Lijek za besane noći“, “Okovano srce“, “Pogledaj me“, “Na tvojim usnama“, “Poljubac sreće“, “Ako” i “Zagrli me“, koje su se također našle na albumu “Nebo na mojoj strani“.

  Početkom 2017. godine, Marko napušta bend Pravila igre i započinje samostalnu karijeru. Prvu samostalnu pjesmu, “Srce se spasilo“, Marko je izdao u drugoj polovici 2017. godine. Tekst pjesme napisao je Aleksandar Čubrilo, dok su muzičku produkciju i aranžman potpisali Marko Vojvodić i Igor Ivanović. S tom prvom samostalnom pjesmom, Marko je dospio na 3. mjesto HR top 40 u 43. sedmici 2017. godine. Marko je nastavio saradnju s istim timom tokom rada na cijelom albumu. Krajem 2019. godine, Marko Kutlić je održao svoj prvi samostalni koncert u Tvornici kulture u Zagrebu. Istovremeno, izdat je i njegov prvi solo album, “U kapi tvoje ljubavi“. Na 67. Zagrebačkom festivalu, Marko osvaja prvo mjesto s pjesmom “Samo nek’ ona sretna je” koja je 6. sedmice 2020. godine, dospjela na prvo mjesto HR top 40.

  Godina 2023., za Marka je bila i uspješna – na jubilarnom 70. Zagrebačkom festivalu, izveo je pjesmu “Zar svejedno je“, koja mu je priskrbila treće mjesto. Par mjeseci kasnije, u Splitu, nastupio je na festivalu “Melodijama Jadrana“, s pjesmom “Kad god poželiš“, koja je i na ovom albumu. Na 26. “Dalmatinskoj šansoni“, u Šibeniku, Marko Kutlić i Lea Dekleva dobili su drugu nagradu stručnog žirija za izvedbu pjesme “Sami“, koja je također nagrađena i za najbolji aranžman.

  Na albumu “Poleti ptico“, zbirka je već objavljenih hitova, a na njemu je i nekoliko novih pjesama kao što je i obrada pjesme “Balada“, kultnih Indexa, koju je izveo u pratnji i aranžmanu Maria Rašića i Boška Jovića. Fotografije na albumu potpisuje Dora Barker, za likovno oblikovanje zaslužan je Nedim Čehajić, dok je ilustraciju ptice koja se nalazi na samom CD-u napravio Damir Popović Hardline.

  DiskografijaU kapi tvoje ljubavi (Hit Records, 2019.) ; CMC Garden Live 2021 (Croatia Records, 2021) ; Poleti ptico (Croatia Records, 2023)

  Muzičari uključeni u nastanak ovog albuma bili su – Marko Kutlić (vokali) ; Lu Jakelić (vokal) ; Matija Cvek (vokal) ; Lea Dekleva (vokal) ; Antonio David Perina (gitara, bass gitara, prateći vokali, klavijature, saksofon, bubnjevi, programiranje) ; Rejhan Okanović Regi (gitara, bass gitara, prateći vokali) ; Hrvoje Domazet (klavijature, programiranje, gitare, bass gitare) ; Igor Ivanović (klavijature, gitare, programiranje, prateći vokali) ; Roko Vilibić (gitare) ; Alen Dović (gitara, synth) ; Antonio Perina (gitara) ; Matija Škoro (gitare) ; Boško Jović (gitare) ; Marko Vojvodić (el. gitara, prateći vokali) ; Dragan Brnas Fudo (gitare, klavijature, programiranje) ; Matija Dedić (klavir) ; Tomislav Mihaljević (klavijature) : Predrag Martinjak Peggy (klavijature) ; Branimir Mihaljević (Rhodes, programiranje) ; Duško Šegvić (Midi) ; Petar Ruk (violina) ; Jelena Knezović (violina) ; Ana Labazan Brajša (violina) ; Dora Šimunić (viola) ; Romana Rucner (violončelo) ; Nina Lucia Perina (violončelo) ; Zvonimir Bajević (truba) ; Mario Rašić (bass gitara) ; Martin Petračić (bass gitara) ; Krešimir Kaštelan (bass gitara) ; Rijad Šuta (bubnjevi) ; Damir Šomen (bubnjevi) ; Dalibor Marinković (bubnjevi) ; Mario Klarić (bubnjevi) ; Daria Hodnik, Nika Turković, Antonela Đinđić, Tea Mudrovčić, Antonio David, Marta Šalinović, Antea Žure, Juliana Sekelez, Nikola Marjanović, Đorđija Palić (prateći vokali)

  Marko Kutlić za mene je novo ime na muzičkoj sceni Hrvatske. CDPoleti ptico” saslušao sam sa posebnom pažnjom. Iz bookleta i prateći informacije na Internetu, zaključujem, pjesme sa albuma su nastajale u dužem vremenskom periodu, a to je uslovilo da je svaku od pjesama snimala druga ekipa pratećih muzičara. Iz svog dosadašnjeg iskustva znam da pjesme koje nastaju u dužem vremenskom periodu gube svoju kozistentnost – kako stilsku, tako i interpretativnu. Uglavnom, to se u slučaju ovog albuma nije desilo. Ove pjesme su stilski usklađene, interpretativno izvedene na najbolji mogući način.

  Veliki broj multiinstrumentalista, vokalista, a i brojni muzičari, majstori svojih instrumenata, kao i brojna ekipa pratećih vokalista, dali su veliki doprinos da sve dobro zvuči, da su sve pjesme radijski prijemčive. Naravno, svidjet će se i velikom broju onih koji vole taj muzički stil. Uglavnom, svi su na dobitku – i izvođači, i obožavatelji, a i izdavač. Reklo bi se – desila se “dobitna kombinacija“.

  Ono što karakteriše ovaj album su i dueti. Marku su se pridružili – Lu Jakelić, Matija Cvek i Lea Dekleva. Svako od navedenih svojim učešćem obogatio je vokalnu sliku koja boji ovaj album. Tu su i prateći vokali čiji je doprinos nemjerljivo bitan.

  Svako novi izvođač koji se pojavi na muzičkoj sceni i već tim svojim prvim diskografskim izdanjem postigne zavidan uspjeh, dobio je zasluženih “pet minuta” slave. Cilj je tu “minutažu” svakako produžiti, što je više moguće, učiniti je dužom. Mislim da Marko za to ima kapaciteta. Njegov naredni album bit će presudan i dat će nam sve odgovore. Sa srećom, Marko.

  Marko Kutlić – “Poleti ptico” – 1. Nestajem ; 2. 21 gram (ft. Lu Jakelić) ; 3. Budi moja noć ; 4. Zaplesala je s ljetom (ft. Matija Cvek) ; 5. Budiš me ; 6. Za tebe ; 7. Kišobran ; 8. Uz nju ; 9. Kad god poželiš ; 10. Ronim na dah ; 11. Sami (ft. Lea Dekleva) ; 12. Poleti ptico ; 13. Zar svejedno je ; 14. Budiš me (Molska) ; 15. Balada (ft. Boško Jović, Mario Rašić) ; 16. Soli (Talijanska verzija “Sami”)

  Foto – Nera Šimić

  https://www.facebook.com/markokutlich / https://poletiptico.com /

  YT – Marko Kutlić – Za tebe

  YT – Marko Kutlić – Kad god poželiš