• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MARIO RAŠIĆ – Balkan Zoo

  MARIO RAŠIĆ – Balkan Zoo

  MARIO RAŠIĆ – Balkan Zoo / Croatia Records, 2014 / Hrvatska

  Mario Rašić (1973), rodom je iz Zavidovića, Bosna i Hercegovina. Sa 19 godina ozbiljnije se počinje baviti muzikom, pristupajući lokalnom bendu kao basista. Završetkom rata u BiH, seli se u Dubrovnik, Hrvatska, gdje upoznaje saksofonistu, Jakšu Jordeša. Jakša ga je nagovorio da preseli u Zagreb (1996.), gdje počinje Marijeva karijera profesionalnog muzičara. Tokom 2012. godine izdao je, kao vođa benda Milje, album za Croatia Records. Muzika na tom albumu bila je mješavina tradicionalne balkanske muzike, u maniru jazz fusiona. Mario kasnije osniva novi bend sa uvaženim hrvatskim muzičarima – Marko Križan, saksofon ; Viktor Lipić – klavijature ; Miroslav Lehpamer – bubnjevi. Bend u kojem trenutno svira čine: Viktor Lipić – klavijature i vokal ; Marko Križan – saksofon, harmonika ; Pavle Miljenović – akustične i električne gitare ; Mario Rašić bass gitara i drombulje ; Miroslav Lehpamer – bubnjevi i udaraljke.

  Mario Rasic CDSa zadnje pomenutom postavom, uz mnogo gostiju, eminentnih muzičara, snimio je album – Mario Rašić – Balkan Zoo (Croatia Records, 2014. Album sadrži 7 kompozicija – sve ih je komponovao Mario Rašić. Sve su instrumentali, osim kompozicije “Roots and weeds”, koja je i vokalna. Muzika i na albumu uvrtštava se u jazz fusion manir, ali je veoma melodična i radijski veoma prijemčiva.

  Kako i samo ime albuma implicira – “Balkan Zoo” – muzika koju Mario Rašić izvodi sa svojim suradnicima sadrži utjecaje melodija i ritmova naroda sa Balkana. To je čini raznovrsnom, konzumentima sa našeg Regiona veoma prihvatljivijom, a konzumenti sa svjetske muzičke scene naći će tu egzotiku koja je njima itekako interesantna.

  Album je ujednačenog, visokog kvaliteta, nema padova – ni u kvaliteti, a ni kompozicija koje bi “popunile” prostor na disku. Ova muzika se sluša u opuštenoj atmosferi, uvečer, pošto odradite sve poslove, uz omiljeno piće i drago vam biće.

  Kada se u Hrvatskoj budu dijelile godišnje muzičke nagrade – na ovaj album će se morati obratiti posebna pažnja – nagrade zaslužuje u više segmenata. Na muzičkim stručnjacima je da ih prepoznaju. Ja, u njegovu kvalitetu, nemam dileme.

  YouTube – Mario Rašić & Balkan Zoo Ensemble feat.Valerija Nikolovska – Roots And Weeds (Official Video)

  Autor priloga;
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com