• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vremeplov »

  MARIO KRONAUER CANDOTTI – Predstavljanje

  MARIO KRONAUER CANDOTTI – Predstavljanje

  MARIO KRONAUER CANDOTTI – Predstavljanje

  Mario Kronauer Candotti: Harmonija života u glazbenim notama

  Mario Kronauer Candotti rodio se 1958. godine u Živinicama. Potiče iz banjalučke (germanske) familije Kronauer (Krunovar u državnim arhivama Jugoslavije) po ocu, a po majci iz familije Candotti, poznate tuzlanske graditeljske familije koja je početkom 19. vijeka iz Friulije (Italia) došla živjeti u Tuzli. Talenat za muziku naslijedio je od obe strane porodice. Baka Gretti odlično je svirala usnu harmoniku, a otac Štefan svirao je gitaru. Candottiji su svi, odreda, bili muzički aktivni, od noneta Luigija, pa do njegovih sinova – Vittoria, Augusta i Lina. Svirali su u tamburaškom orkestru “Bajazzo“, davnih godina u Tuzli. Dovoljno je sve to dalo razloga da i Mario pokupi izvjesnu dozu muzičke genetike sa svih tih izvora. Kada je imao 6-7 godina, u kuću im se uselila mandolina. Do tada je melodika bila jedini instrument na raspolaganju. Mandolina, kao žičani instrument, ostavila je dubok dojam na Maria. Poslije mandoline, ubrzo se prebacio na gitaru. Tako su počele muzičke putešenstvije Maria Kronauer Candottija.

  Bend “Treff“, bio je Mariovo dugogodišnje mladalačko iskustvo u kojem su od osnutku članovi bili: Edin Fatušić (vokal), Rudolf Lehnert (bass gitara), Zdeno Pavljašević (bubnjevi) i Mario na gitari. Najviše su nastupali na Husinu, ali su često odlazili svirati i kao predgrupe na radnim akcijama. Na Kozari su svirali kao predgrupa Bijelom dugmetu, neke davne godine. Bend je kroz svoj rad često mijenjao muzičku postavu. Nikola Lovrić često je svirao bubnjeve. Mešković Mirsad Mešak, bass gitarista, dugo je bio član benda. Maid Porobić je svoje prve sviračke korake započeo sa tim bendom. Toni Čabraja (kasnije, Terusi) kao basist je isto tako prve sate ozbiljnijeg rada započeo na Husinu, uz bend Treff. Sve je to označilo duboku odanost muzici.

  Prolazilo je vrijeme. Došle su curice koje su ne nekakav nejasan način postale važnije od muzike. Mario se počeo ozbiljno zabavljati sa jednom djevojkom iz Živnica i muzika je došla u drugi plan. Oženio se 1982. godine i okačio gitaru o klin. Stvarao je porodicu i samo njome se intenzivno bavio, sve do 1993. godine. Tada je već u Beču, zbog predratne situacije u BiH.

  Od ulica Živinica u Bosni i Hercegovini, do pulsirajućih ulica Beča, putovanje Maria Kronauera Candottija nije samo put kroz geografske granice, već i putovanje kroz glazbu koja definira i oblikuje njegov život. Candotti je rano pronašao svoj glazbeni poziv, ali je tek u Beču otkrio svoj pravi glazbeni izričaj.

  Sa 34 godine i uoči zahuktalih priprema za nemire koji će Jugoslaviju odvesti u krvavi rat, Mario se sa porodicom seli u Beč, grad poznat po svojoj bogatoj glazbenoj tradiciji. Tu je pored teške borbe za preživljavanje, oživio svoju zatomljenu strast i svoj glas u muzici.

  S vremenom, njegov talent za gitaru i kompoziciju počeo je cvjetati, pretvarajući se u životnu misiju – stvaranje autentične, osobne glazbe. Candotti se nije ograničio samo na jedan žanr. Njegova glazbena paleta je široka, od dubokih, emotivnih balada, do živahnih, ritmičnih melodija. Njegov glazbeni opus je mozaik različitih utjecaja i iskustava. Svojim pjesmama, on ne samo da pjeva, već priča priče – priče o ljubavi, gubitku, nadi i životu.

  Godina 1994.-95., intenzivno je započeo sa komponovanjem. Ideje koje još nisu dobile završan oblik, nadirale su sa svih strana. Mnoge su se pjesme u tom periodu rađale u snu. Ustajao bi i istog trenutka zapisivao tekstove koji su dolazili iz univerzuma. Interesantno je da je mnoge od njih morao zapisivati zatvorenih očiju te naknadno dešifrirati nečitak rukopis.

  Jedna od prvih pjesama bila je “Za nju” (1994.-95.). Tema je – ratna zbivanja u BiH. Jedna dirljiva balada o stradanjima naših naroda. Više osvrta na ta događanja, bilo je u tom periodu, ali niti jedan studijski snimak nije započet. U tom periodu je rođena i pjesma “Daruj mi nadu“, za koju je tekst napisao Darko Anušić (bubnjar grupe NLO iz Živinica), za vrijeme boravka kod Maria u Beču, inače, izuzetno daroviti pjesnik i slikar (umro je početkom 2022. godine u Zagrebu). Ta je pjesma nanovo snimljena 2023. godine u studiju Pavla Miloševića iz Rume.

  Želja za osnivanjem benda koji bi izvodio pjesme koje su ubrzano nastajale, uskoro mu se i ostvarila. Tokom 1997. godine, osnovan je bend MandrAgora, u sljedečem sastavu: Andrija Lukić (solo gitara), Edin Kahvedžić (vokal), Igor Nikolić Iggy (bass), Nandor Bakoš (bubnjevi) i Mario na drugoj gitari. Prva ozbiljno snimljena pjesma u Austriji bila je “Olivija“. Zahvaljujući zapaženim nastupom na takmičenju mladih bečkih bendova u Areni, Wien, 1998. godine, dobili su pravo u studiju snimiti jednu pjesmu.

  Sve je izgledalo da će se stvoriti ozbiljna sviračka grupa. Okružen mladim ljudima, pun entuzijazma, uložio je sve svoje umijeće u taj rad. Bendu se pridružio i Zoran Dašek (bass gitara), Krunoslav Bagarić (klasična gitara), Sergeja Kramžar (vokal), Irma Merdžan (vokal), Anes Drobić (klavijature). Često se pojavljuje i Vasif Tadžić (bubnjevi).

  Tada su osim pjesme “Olivija“, nastale i pjesme kao što su – “Ivana“, “Duša nevjerna“, “Pomoli se“, “Neženja“, “Uplakana ženo“, “Zima“. Pjesme “Nostalgija” i “MandrAgora” (engleski tekst) pjevala je Sergeja Kramžar.

   Puno se toga dešavalo, ali kvalitet produkcije nije dostizao željenu razinu. Godine 1999., dolazi do ključnih promjena. Dotadašnji vokal, Edin Kahvedžić, odustaje od suradnje. Mario se 2000. godine odlučuje okušati u pjevanju. Odlazi u Tuzlu do Mahira Sarihodžića i snima pjesmu “Baraba“. Od tada Mario preuzima ulogu pjevača.

  U Tuzli, kod Mahira, u studiju GEA, Mario upoznaje Ferida Hukića Fecu, a posredstvom njega i svog budućeg producenta, Dragana Divjaka, koji ima studio MAT u dealu je sa Maidom Porobićem. U potrazi za boljim zvukom, Mario kod Dragana Divjaka dogovara snimanje dvije pjesme. U zimu 2000. godine, snimaju se pjesme – “Zima” i “Brod“. Gitarista Andrija ne može doći na snimanje, pa gitaru preuzima Ferid Hukić. Na snimanju su – Zoran, Kruno, Irma, Anes i Mario Candotti.

  Predat muzici, svim svojim bićem, uljuljkan u stvaralačkom zanosu, Mario iznenadno počinje uočavati da interesovanje ostalih članova lagano pada. Organizira se snimanje nekoliko novih pjesama. Ovaj put se tu pojavljuje vrsna violinistica Jelena Rokvić. Snimaju se pjesme – “Neženja“, “Duša nevjerna“, “Nina“. Poslije tog snimanja, nažalost, ništa se pomjerilo nije. Nikakav uspjeh nije uslijedio. Ništa se nije desilo. Bend se lagano ugasio, a Mario i dalje stvara.

  U tom periodu, nakon razvoda, Mario živi u Schwchatu. Česti gosti su mu Krunoslav Bagarić, Andrija Lukić, Zoran Dašek i povremeno se muzicira. Tu nastaje pjesma “Duša od kamena” i unplugged verzije pjesama – “Nostalgija“, “Ona ne zna“, “Ivana“…

  U vrtiću, gdje je tih godina radio, Mario upoznaje Austrijanca, Ruperta Schmidta, sa kojim započinje suradnju u stvaranju pjesama na njemačkom jeziku. U periodu od 2002., pa do 2023. godine, ta suradnja traje i do sada. Stvoreno je nekih 20-30 pjesama od kojih su godine 2020., u Puli, kod Brune Legovića i Fece, snimljene dvije pjesme – “Wir bleiben Freunde” i “Am Meer“.

  Godine 2005., Mario u Istri, u seocetu Barbići, kod Labina, kupuje staru kamenu kuću i započinje nova etapa u njegovom životu. Tu se zaljubljuje u Ivu Stanić i zasniva porodicu. Iz prvog braka ima sina Daria (1983.) i ćerku Nellu (1988.), a u drugom braku se rađa ćerka Nora (2010.). Iva iz svog prvog braka ima sina Nika (2001.), tako da Mario sa Ivom ima četvoro djece.

  Na muzičkom polju, u Istri, Mario se odmah aktivira. Nastaju pjesme – “Terra magica“, “Pazinski amaro“, “Anestezija“, “Velika voda“, “Slutnja“, “Izvor ljubavi“, “Na pustoj cesti“, “Kad ćeš mi doć’“, “U ovaj čas“, “Jedina moja“. Sa pjesmom “Scapolo Istriano“, Mario nastupa na festivalu “Melodije Istre i Kvarnera“, 2010. godine. Tekst je na italijanski jezik pretočio njegov rođak, Alessandro Candotti, koji je osim toga napisao italijanski tekst i za pjesmu “Acqua grande“, koja je konkurisala za festival MIK 2011. godine.

  Godine 2011., Mario se sa familijom vraća u Beč. Borba sa birokracijom traje neko vrijeme, da bi se stanje stabiliziralo 2013. godine. Tada se pojavljuje Krunoslav Bagarić sa kojim iste godine ponovo oživljava bend MandrAgora. Skupljaju se muzičari. Osim Krunoslava Bagarića, priključuje se Krunoslav Ringsmuth (bubnjevi), Branko Radičanin (klavijature), Enes Bajrović (gitara), Sanja Muratović (vokal), Zoran Dašek (bass gitara). Sviramo te godine u Szene, Wien, ali bez Ringsmutha. Zamjenjuje ga Željko Abci. Pridružuje se i Andrija Lukić (Mariov omiljeni gitarist). Zahrđali su, ali su, ipak, odradili solidan posao. Još su dvije osobe doprinjele kvaliteti snimljenih materijala – Aida Kulović koja je pisala tekstove za pjesme – “Čovjecima“, “Da nije boli” te vrhunski gitarist, Darko Ignjatović, koji se pojavljuje u više pjesama.

  Rađa se pjesma “Mali grad” i snima se video spot za nju. Video odrađuje Mario Andrić. Godine 2014., pravi se single promotion u prostoru “Replugged”, Wien. Nastaje pjesma “Ekološka” i za taj spektakl, video odrađuje Mario Andrić. Ponovno je promocija u prostoru “Replugged“, ali bez Sanje, Branka i Enesa. Tu su sada – Anes na klavijaturama i Vasif na bubnjevima. Treći video je urađen za pjesmu “Na pustoj cesti“. Nakon toga, Mario Candotti počinje sam raditi video zapise za pjesme kao što su – “Slutnja” i “Zima“. Ponovno nastaje zatišje. Nastaju pjesme – “Budi vjeran“, “Plandemija“, “Moji prijatelji“, “Prevara“… Veliki je broj i nerazrađenih ideja koje čekaju na red. Godine se nižu.

  Susret sa Nicolas David Carterom iz Basela, porađa pjesme – “Upotrazi za dušom” (dvojezična, hrvatsko engleska stvar), “My song” (na Carterov tekst, Mario je pravio muziku), a David pravi muziku na Mariov tekst za pjesmu “Majci“.

  Zadnje snimanje u Tuzli, kod Dragana Divjaka, porodilo je dvije pjesme – “Mojoj lvi” (klavir i glas) i “Sada moraš poć’“. U obradi je pjesma “Ivana” te nova verzija pjesme “Velika voda“. U pripremi su pjesme – “Voices of Earth” i “Olivia” (na engleskom jeziku). Poseban akcent bi se trebao staviti na radove koji se ne mogu nazvati pjesmama, nego stanjem duha, kao kao što su stvari “Doktore” i “MandrAgora“.

  Godine 2019., Mario nastupa u talent showuNikad nije kasno“. Njegov izbor bile su pjesme – “Libar“, Gibonnija, “Ljubavna“, Parnog valjka, “Piši po nekad dva tri reda“, Bijelog dugmeta i duet sa Milicom Todorović (“Ne, ovako ne mogu dalje“) te duet sa Silvijom Rejec Martinčić, u izvedbi pjesme, “Shallow“. Bio je to odraz Marieve sposobnosti da interpretira i prilagodi se različitim glazbenim stilovima. Ovaj nastup bio je više od natjecanja – bila je to demonstracija njegove strasti, talenta i sposobnosti da dirne srca slušatelja.

  Unatoč nekim izazovima u objavljivanju albuma autorskih pjesama, Mario Candotti nikada nije izgubio vjeru u svoj san. Njegova težnja da sebe izrazi kroz glazbu ostaje nepokolebljiva. On nastavlja pisati, komponirati i izvoditi, vjerujući da će njegov glazbeni izričaj pronaći svoje mjesto u srcima slušatelja.

  Mario Kronauer Candotti nije samo glazbenik – on je pjesnik duše, slikar zvukova, kovač emocija. Njegov životni put, od Živinica do Beča, nije samo geografsko putovanje, već putovanje glazbenika koji neumorno teži izražavanju svoje unutarnje melodije. U svakoj noti, u svakom stihu, u svakom ritmu, Mario Kronauer Candotti ne samo da svira glazbu – on živi glazbu.

  Na YouTubeu postoje brojni nastupi Maria Kronauera Candottija koji kroz video zapise prikazuju njegovu glazbenu raznolikost i talent. Neke od zapaženih snimaka uključuju:

  1. “MALI GRAD” (video) – Nostalgična rock pjesma o izgubljenom miru i želji da se povratkom u rodni grad ponovo ožive sječanja na život prije rata. Produkcija – MAT studio.
  2. “EKOLOŠKA” (video) – Rock poema o bezobzirnom narušavanju prirodne ravnoteže. Produkcija – MAT studio.
  3. “OLIVIJA” (video) – Žestoka rock numera sa tematikom promatranja ruiniranog ljudskog uma koji lebdi između biti ili ne biti. Produkcija – MAT studio.
  4. “SLUTNJA” (video) – Dirljiva ljubavna priča koja se završava raskidom. Produkcija – MAT studio.
  5. “NA PUSTOJ CESTI” (video) – Emotivna rock balada nadahnuta životnom pričom. Produkcija – MAT studio.
  6. “ZIMA” (video) – Istinska rock balada. Produkcija – MAT studio.
  7. “PREVARA” (video) – Osvrt na godine 2020-2022. Produkcija – Studio kućne radinosti.
  8. “IZVOR LJUBAVI” (video) – Ljubavna balada nadahnuta životnom pričom. Produkcija – MAT studio & Studio kućne radinosti.

  Ovih nekoliko video zapisa pružaju uvid u Candottijevu glazbenu sposobnost i strast prema glazbi. Oni pokazuju kako savladava različite žanrove i stilove, nudeći dobar uvid u njegov radni opus i nude mogućnost za dublje istraživanje njegovog rada. Trenutno zaokupljen radom na par novih pjesama te suradnjom sa Davidim Carterom, veči dio vremena provodi u Istri. Dragan Divjak je bio i ostao jedan od najvažnijih suradnika u muzičkom životu Maria Kronauer Candottija. Nadamo se dugoročnoj suradnji.

  Klik na linkMario Kronauer Candotti – Interview (Interviewer: Dragutin Matošević)

  Fotografije – Dragutin Matošević 

  http://www.mandragoraart.art /

  YT – Mario Kronauer Candotti – Ekološka

  YT – Mario Kronauer Candotti & Friends – Zima

  YT – Mario Kronauer Candotti – Olivia