• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  Marinko Biškić (Tuzlak), odavno u Splitu, stvorio je gramofonsku ploču od čokolade

  Marinko Biškić (Tuzlak), odavno u Splitu, stvorio je gramofonsku ploču od čokolade

  Marinko Biškić (Tuzlak), odavno u Splitu, stvorio je gramofonsku ploču od čokolade

  Marinko Biškić rođen je u Tuzli, BiH, 1962. godine. Porodica mu potiče iz malog sela u blizini Imotskog, ali se zahvaljujući migracijama stanovništva i u potrazi za poslom, selila na području bivše Jugoslavije. Jedno vrijeme je njegova porodica živjela u centru Živinica. U Split se njegova porodica doselila 1970. godine kada je njegov otac dobio posao u Splitu. Školovanje i mladost Marinko Biškić proveo je u Splitu sudjelujući u kulturnim i alternativnim pokretima koji su 80-ih postojali u tom gradu. Nakon studija u Zagrebu, vratio se u Split i 1990. godine, pred početak rata, započeo je privatni posao. Nije sudjelovao u ratu, kako sam kaže, u to se vrijeme bavio proizvodnjom hrane. Od 1990. godine vodi privatnu tvrtku. Bavi se proizvodnjom, preradom i pakiranjem začina, začinskog bilja, suhog voća i čokolada te ga smatraju prvim splitskim čokolatjerom. Marinko je tako ispunio svoj dječački san, pa je otvorio tvornicu čokolade, a prvi je kod nas počeo raditi i čokoladne ploče koje sviraju na gramofonu, a zatim se mogu pojesti.

  Split je uvijek bio poznat kao grad originalnih ljudi, ali i neshvaćenih umjetnika. Legendarni Miljenko Smoje najbolje je opisao mentalitet stanovnika “najluđeg grada na svitu” koji su često s podsmijehom gledali na genijalce među sobom. Jedan od takvih genijalaca je i Marinko Biškić, prvi splitski punker, a danas uspješan proizvođač čokolada i vlasnik brenda “Nadalina“. Prije šest godina sa svojom je ekipom napravio najveću čokoladu na svijetu i ušao u Guinessovu knjigu rekorda, a posebno je ponosan na čokoladne ploče koje je radio za Nenu Belana (single), Sunnysiderse (LP), Fon Biskuch (singlove – “O kakva luna” i “Ona više ne stanuje tu“), Gibonni (single – “20 century man“) i druge izvođače.

  Marinko Biškić iz Splita stvorio je gramofonsku ploču od čokolade koja slavi muziku i prirodu. U Splitu, gradskoj regiji poznatoj po muzici, umjetnik Marinko Biškić stvorio je nešto što nije svakidašnje – gramofonsku ploču napravljenu od čokolade! Biškić, koji se bavi i muzikom, oduvijek je bio fasciniran gramofonskim pločama kao simbolom muzičke baštine. Međutim, njegova strast za stvaranjem prirodnih čokolada dovela ga je do ideje da kombinira ove dvije strasti u jedinstvenu kreaciju.

  Čokoladna gramofonska ploča napravljena je od prirodnog kakaa dobivenog iz Južne Amerike, a Biškić je pažljivo prilagodio proces njene izrade da bi čokolada bila dovoljno jaka da se reprodukuje muzika (do 20 puta), a opet, dovoljno meka da se može pojesti. Zvuk s ploče je nešto tamniji i topliji nego s obične gramofonske ploče, što Biškić pripisuje prirodnom tonu kakaa.

  Ali ova gramofonska ploča nije samo zabavna i jedinstvena, već ima i dublju svrhu – Biškić želi podići svijest o značaju održive proizvodnje hrane i prirodnoj prehrani. Kao zaljubljenik u prirodu, Biškić vjeruje da je važno poštovati i zaštititi prirodne resurse, poput kakaa, koji su ključni sastojak njegovih čokolada. Marinko Biškić nastavlja eksperimentirati sa svojim kreativnim idejama, a njegova gramofonska ploča od čokolade dokazuje da je granica između umjetnosti i hrane mnogo tanja nego što bismo mislili.

  Na Opatijskom festivalu čokolade, Cacao All Star Band, promovirao je svoju novu pjesmu “Od zrna do čokolade“. Tekst i muziku napisao je Boris Hrepić, aranžman potpisuje Neno Belan, a u Cacao All Star Bandu, uz njih dvojicu, pjevaju i – Antonija Hrepić i proizvođač čokolade Marinko Biškić. Kao što se iz naslova pjesme može zaključiti, pjevaju o tome kako se proizvodi prava čokolada. Slušajući ovu pjesmu uronit ćete u svijet o kojem ste maštali još od malena ; mirisi prženja kakao zrna, mljevenja, zrak ispunjen čokoladnim aromama… Na A strani singlice nalazi se hrvatska verzija, “Od zrna do čokolade“, dok je na B strani engleska “From bean to bar“.

  https://www.facebook.com/marinko.biskic /

  YT – CACAO ALL STAR BAND – Od zrna do čokolade

  YT – CACAO ALL STAR BAND – From Bean to Bar