• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MAJKE – Vrijeme je da se krene

  MAJKE – Vrijeme je da se krene

  MAJKE – Vrijeme je da se krene / Dancing Bear, 2016 / Delux 3xCD/3xLP Box set izdanje / rock / Hrvatska

  Majke su vinkovačka rock grupa koja je djelovala od 1984. do 2000. godine te se ponovno okupila 2007. godine. Snažan utjecaj na Majke imale su grupe MC5, Flamin’ Groovies, Steppenwolf, The Stooges te New York DollsMajkama prva audio kazeta izlazi za etiketu Zdenka Franjića, Slušaj najglasnije!, 1988. godine. U trenutku izlaska kazete, Majke su bile u sastavu: Goran Bare (vokal), Željko Mikulić Korozija (bubnjevi), Nedjeljko Ivković Kilmister (bass), Ivica Duspara (gitara) i Marin Pokrovac (gitara). Njihove snimke pojavljuju se i na na legendarnom LP-u, “Bombardiranje New Yorka“, 1989 godine, na kojem su većinom bili zastupljeni neovisni vinkovački rock bendovi, u izdanju Slušaj najglasnije!. Odlaskom Marina Pokrovca u London, grupa se raspada, no uskoro i ponovno okuplja nakon njegova povratka. Marin Pokrovac pogiba, 1989. godine, sletivši autom u rijeku Bosut.

  Grupa Majke će nastaviti sa nastupima te 1990. godine izdaje svoj prvi LP album, “Razum i bezumlje“, za neovisnu etiketu “Search & Enjoy“, Aleksandra Dragaša i Ante Čikare. Album je snimljen u studiju Želimira Babogredca (svojevrsne vinkovačke muzičke legende), tekstove je napisao Bare, muziku Duspara, a produkciju i aranžmane potpisuju cjelokupne Majke. Uz Majke, Bare je u to vrijeme imao i svoj side-project, nazvan Hali Gali Halid (parodija na Halida Bešlića i Halida Muslimovića), te je i objavio EP, “VO-ZDRA” za Zdenka Franjića. No, sudbina se, ne po prvi ni zadnji put, poigrala sa Majkama i nije im dopustila pretvoriti svoj dotadašnji kultni klupski status (posebno u Hrvatskoj i Sloveniji) u masovnu popularnost. Dogodio se rat.

  U sastavu – Bare, Zoran Čalić, Željko (Korozija) i Jurica Nižić, Majke 1993. godine snimaju svoj drugi album, “Razdor“, za T.R.I.P., podlabelu Croatia Recordsa, opet zahvaljujući Aleksandru Dragašu. Tekstove potpisuje Bare, muziku Zoran, a producent je bio Denyken.

  Godine 1994., grupa Majke u sastavu: Bare (vokal), Korozija (bubnjevi), Goran Dujmić (ritam gitara), Kilmister (bass gitara), Zoran (solo gitara), uz neprestano koncertno nastupanje, snima svoj treći album, “Milost“, za izdavača Heroinu Novu. Tekstove potpisuje Bare, a većinu muzike Zoran, uz Dujmu i dvije stare pjesme za koje su muziku napisali Duspara i pokojni, Marin Pokrovac. Snimljen je i video spot za pjesmu “Ja sam budućnost“.

  Godina 1996., definitivno je označila opću popularnost Majki i njihovo prerastanje u nacionalni rock’n’roll fenomen. Godinu dana ranije, 1995. godine, Majke su doživjele još jedan raspad, pa je Bare određeno vrijeme nastupao s Kojotima kao svojim pratećim bendom. Bare je ponovno okupio Majke, u manje-više, starom izdanju: Goran Bare (vokal), Zoran Čalić (gitara), Nedjeljko Ivković Kilmister (bass), Kruno Domaćinović (gitara) i Tihomir Jalšovec Chaka (bubnjevi). Album, “Vrijeme je da se krene“, sniman je u Studiju ZKM-a, pruducent je bio Denyken, a izdala ga je izdavačka kuća Jabukaton iz Zagreba. Sve stvari su napisane u kombinaciji Bare (tekst) – Zoran (muzika), osim u jednoj stvari za koju je već prije muziku napisao Duspara. Spotovi su snimljeni za tri stvari: “Mene ne zanima” (Porin za Najbolji spot), “Odvedi me” i “A ti još plačeš“.

  Godine 1997., Majke su obilježile desetogodišnji boravak na hrvatskoj rock’n’roll sceni i održale veliki samostalni koncert u zagrebačkom “Domu športova“. Izdavačka kuća Dancing Bear reizdala im je prvi album, koji do tada nije bio dostupan na CD mediju, uz dodatak bonus pjesme, “Nema načina“, koju su Majke prije snimile za njihovu kompilaciju “The best of indie rock: Made in Croatia“.

  Koncert održan 25. aprila 1997. u “Domu sportova“, Zagreb, ovjekovječen je na CD-u te se pojavio na tržištu za etiketu Jabukaton. Naziv mu je vrlo simboličan, “Život uživo“. Na dodjeli prve rock nagrade, “Crni mačak“, u Čakovcu, marta 1998. godine, Majke su osvojile dva “Crna mačka” – za Najboljeg rock izvođača u 1997. godini i za Najbolji nastup uživo (nagrada publike).

  Godine 1998., izašao je novi album Majki pod nazivom, “Put do srca Sunca” (trebao se zvati “Bratstvo“). Sve tekstove napisao je Bare, a muziku Zoran. Izdavač je Jabukaton. Majke su krenule na manju koncertnu turneju, a došlo je i do promjena u postavi grupe. Novi bubnjar, umjesto Čake, je postao Thomas Balaž. Na dodjeli rock nagrade “Crni mačak“, u Rijeci, 28. februara 1999. godine, dizajnerska grupa “Božesačuvaj“, koja je oblikovala omot albuma “Put do srca Sunca“, osvojila je “Crnog mačka” za Najbolje oblikovan omot rock albuma izdanog u 1998. godini. Poslije Porina, grupu je napustio gitarist Zoran.

  U proljeće 2000. godine, Bare najavljuje raspuštanje Majki i pokretanje samostalne karijere. Oproštajni koncert Majki održan je na “Šalati” u sklopu koncertnog događaja “Zagreb gori“. Nastup na “Bike October Festu” tokom “Biker Days” u Puli, bio je zadnji nastup Majki.

  Februara 24., 2001. godine, Goran Bare objavljuje album, “Izgubljen i nađen“, snimljen sa pratećim bednom, PlaćeniciKruno Levačić (bubnjevi), Dubravko Vorih (bass), Marko Križan (klavijature i harmonika), Alen Kraljić (gitara), Davor Rodik (pedal steel gitara), Rista Ibrić (violona i mandolina). Dvije godine kasnije, objavljuje album “7“, također snimljen sa Plaćenicima.

  Krajem 2006. godine, Bare izdaje 3. solo album, album u kojeg je uložio svoje srce, a tako ga je i nazvao. Promocija tog albuma ostat će zapamćena po otkazivanju Baretove saradnje s Plaćenicima.

  Februara 2007. godine, potvrđen je povratak Majki. Majke održavaju koncert u zagrebačkoj “Tvornici kulture” (2013. je objavljen DVD i CD “Majke u Tvornici“, sa snimkom koncerta) i to u sastavu: Bare kao vokal, Kilmister na bass gitari, Zoran Čalić na jednoj gitari, Kruno Domaćinović na drugoj gitari te novi bubnjar i stari lauferovac, Alan Tibljaš. Krajem 2009. odlazi velika večina benda, okuplja se nova ekipa i 2011. godine objavljuje album, “Teške boje“.

  DiskografijaMajke (Slušaj najglasnije!, 1988) ; Razum i bezumlje (Search & Enjoy, 1990) ; Razdor (Croatia Records, T.R.I.P., 1993) ; Milost (Heroina, 1994) ; Vrijeme je da se krene (Jabukaton, Fiju Briju Records, 1996) ; Život uživo (Jabukaton, 1997) ; Put do srca Sunca (Jabukaton, 1998) ; Goran Bare & Majke – Teške boje (Croatia Records, 2011) ; U Tvornici 9.3.2007. (Croatia Records, 2013) ; Goran Bare & Majke – The Ultimate Collection (2xCD, Croatia Records, 2015) ; Vrijeme je da se krene – Delux 3xCD/3xLP Box set izdanje (Dancing Bear, 2016)

  Majke su – Goran Bare (vokal) ; Kruno Domaćinović (gitara) ; Davor Rodik (pedal steel gitara) ; Dan Divjak (klavijature) ; Vanja Marin (bass gitara) ; Alen Tibljaš (bubnjevi).

  Bivši članovi bili suMarin Pokrovac (gitara) ; Ivica Duspara (gitara) ; Željko Mikulić Korozija (bubnjevi) ; Nedjeljko Ivković Kilmister (bass gitara) ; Ivan Dujmić Duja (gitara) ; Zoran Čalić (gitara) ; Goran Dujmić (gitara) ; Jurica Nižić (bass gitara) ; Tihomir Jalšovec Chaka (bubnjevi) ; Thomas Balaž (bubnjevi) ; Damir Trkulja Šiljo (gitara) ; Mario Rašić (bass gitara) ; Damir Šomen (bubnjevi) ; Viktor Lipić (klavijature) ; Alen Kraljić (gitara) ; Davor Viduka (gitara) ; Mario Anušić (bubnjevi)

  Gorana sam gledao samo jedan puta. Bilo je to na dodjeli hrvatske novinarske rock nagrade, 5. “Crni mačak“, 22.03.2002. godine, u “Sportskoj dvorani“, Bjelovar. Tom prilikom Goran je nastupio uz grupu Plaćenici. Čak su i nagrađeni, za Najbolju pjesmu: “Put ka sreći“, Goran Bare i Plaćenici. Drugog aktera grupe Majke, Zorana Čalića, sreo sam na festivalu Rock Otočec 2009, kada je nastupio uz slovenački bend Big Foot Mama.

  Majke su obilježile rock scenu Hrvatske. Nastali su i djelovali u prelomnom vremenu za tu zemlju. Zajedno su prolazili kroz Scile i Haribde, zajedno posrtali i opet ustajali, zajedno krvarili i borili se. Bez obzira na sve nedaće – opstajali su i bivali sve jači i jači.

  Kao spomen na “zlatno” doba hrvatskog rock ‘n’ rolla, obilježeno najvećim uspjesima grupe Majke, Dancing Bear je izdao Deluxe 3xCD/3xLP Box set izdanje sa 3 uživo snimljena albuma Majki – “Vrijeme je da se krene” (Remastered 2016.) ; “Život uživo” (Dom sportova, Zagreb, 25.4.1997. – Live 1996.) i “Uživo u OTV domu” (OTV dom, Zagreb, 18.10.1996. – dosad neobjavljen).

  Ujedno, ovim izdanjem, Majke obilježavaju 20 godina od prvog izdavanja albuma “Vrijeme je da se krene“. Majke su se svojom beskomporomisnom muzikom, oštrim porukama svojih pjesama nametnuli na hrvatskoj rock sceni. Bez obzira na usputne padove i uspone, raspade i ponovna okupljanja, uvijek su nastavljali tamo gdje su stali. Čvrsti, glasni i jasni.

  Mene ne zanima” je rock and roll himna koja se rado posluša i danas. Ona je obilježila muzički put grupe Majke. Na tri albuma koji čine sadržaj ovog Deluxe Box set izdanja, nalaze se najveći hitovi grupe Majke, nezaboravne pjesme koje su obilježile ovu grupu i vrijeme u kojem su nastajale. Dokumenat su jednog turbulentnog vremena, vremena lutanja i traženja “puta ka sreći“. To je put bez kraja i malo ih je koji će doći do krajnje destinacije. Treba se držati one životne maksime – život nije destinacija, život je putovanje. Treba uživati u svakom njegovom trenutku. Naravno, uz muziku grupe Majke, to putovanje će nam biti i uzbudljivije i nezaboravnije.

  Majke – “Vrijeme je da se krene” (Remastered 2016.) – 1. Vrijeme je da se krene (Remastered) ; 2. Baretov blues (Remastered) ; 3. Slobodna kao nikada (Remastered) ; 4. Sve što osjećaš (Remastered) ; 5. Cigan (Remastered) ; 6. Mene ne zanima (Remastered) ; 7. Izazivajmo nerede (Remastered) ; 8. Odvedi me (Remastered) ; 9. A ti jos plačeš (Remastered) ; 10. Nije lako (Remastered) ; 11. Vrijeme je da se krene (Accoustic, Remastered)

  Majke – “Život uživo” (Dom sportova, Zagreb, 25.4.1997. – Live 1996.) – 1. Odvedi me ; 2. Putujem ; 3. Oslobodi se ; 4. Slobodna kao nikada ; 5. Rođen u blatu ; 6. Izazivajmo nerede ; 7. Nije lako ; 8. Iz sve snage ; 9. Cigan ; 10. Budi ponosan ; 11. Baretov Blues ; 12. Dobro se osjećam ; 13. Sam ; 14. Vrijeme je da se krene

  Majke – “Uživo u OTV domu” (OTV dom, Zagreb, 18.10.1996. – dosad neobjavljen) – 1. Uvod ; 2. Budi ponosan ; 3. Putujem ; 4. Izazivamo nerede ; 5. Nije lako ; 6. Sve što osjećaš ; 7. Ja sam budućnost ; 8. Fantastična vatra ; 9. Vrijeme je da se krene ; 10. A ti još plačeš ; 11. ’89 ; 12. Odvedi me ; 13. Rođen u blatu ; 14. Mene ne zanima ; 15. Iz sve snage ; 16. Dobro se osjećam ; 17. Cigan

  www.facebook.com/goranbareimajke / www.facebook.com/DancingBearRecords

  YT – Majke – Vrijeme je da se krene (Remastered, Full Album Official HQ Audio)

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .