• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MAGISTRALIA – Prije nego me sunce dotakne

  MAGISTRALIA – Prije nego me sunce dotakne

  MAGISTRALIA – Prije nego me sunce dotakne / Spona Music, 2017 / CD, digital / pop / Hrvatska

  Magistralia je zagrebačko-ljubljanski bend kojeg čine producent i aranžer Blaž Hribar, aranžer Matjaž Ravnikar, bubnjar Luka Stepančić te autor muzike i tekstova, Ante Raguž. Nakon dugogodišnje stanke i albuma “Moje i ničije” (Dallas Records), nekadašnji kantautor, Raguž, okuplja nekoliko muzičara (prije svega prijatelja) iz ljubljanske grupe Kratki stik te se odlučuju snimati beskompromisne pjesme, iz čiste ljubavi prema muzici, odnosno, album slobodan od svih komercijalnih pritisaka. Prilikom odabira muzičkog usmjerenja, glavna vodilja bila je snimiti album koji bi, ova braća po muzici, željela slušati prilikom ranojesenske vožnje uz more. Otud potječe i naziv benda. Magistralia je, naime, imaginarna zemlja koja obuhvaća pogled s ceste na more, od Senja do Karlobaga.

  Izdavanje albuma prati i prvi single te video spot za pjesmu “Spavaj dijete“. “Pjesma ‘Spavaj dijete’ govori o odustajanju od ideala i snova. S kakvom lakoćom i jednostavnošću ih se odričemo. Kako s godinama sve više shvaćamo da smo bili najsretniji kad smo bili mali i kad smo znali da je sve moguće. Kako nas s velikom uspješnošću uvjere da dječje snove nije moguće ostvariti te kako moramo što prije odrasti i prestati sanjariti o takozvanim ‘neostarivim’ snovima. Ovo je priča o hrabrosti, koja se godinama, kao nekad sladoled u malim rukama, topi, cijedi i razvodnjava i kako smo tek kao kukavice prihvatljivi u svijetu odraslih,” kaže autor pjesme, Ante Raguž.

  DiskografijaPrije nego me sunce dotakne (Spona Music, 2017)

  Magistralia su – Ante Raguž (vokal, harmonika) ; Blaž Hribar (gitara, bass, programiranje) ; Matjaž Ravnikar (klavijature, bass, prateći vokal) ; Luka Stepančić (bubnjevi, udaraljke, prateći)

  Poznavajući muzički stil dosadašnjih diskografskih izdanja sa etiketom Spona Music, bio sam iznenađen muzikom koja je dolazila iz mojih slušalica. Spona Music profilirala se kao izdavač muzike blues, rock ili alternative stila. Zvuci popa, stoga, pomalo su me i iznenadili. Sad, što je, tu je. Sve ima prvi put.

  Radijske stanice će objeručke prihvatiti pjesme sa ovog albuma (ako informacija o njegovom postojanju ikada dopre do njih). Pjesme zovu na ples udvoje, a nisam siguran da toga danas po klubovima još ima. Magistralia su, ipak, uspjeli u svom osnovnom naumu – stvoriti muzički materijal lijepe i lagane, opuštajuće atmosfere.

  Mislim da ove pjesme još nisu našle pravog puta do medija jer učinak grupe Magistralia, u tom pravcu, minimalan je. Nisam naišao na njihov web site, nemaju Facebook profile, nemaju ni fotografije… Tek, CD prvenac i jedan video spot. Nedovoljno. Šteta – bend ima potencijala, ali… ništa se ne dešava samo od sebe. Čudan je to način izlaska na “okrutno” muzičko tržište na kojem se takvi propusti ne opraštaju.

  Kada god naiđem na bend koji sam sebi ne želi dobro, ni ja se ne dajem punom “snagom“. Zato, ovo što sam gore napisao, bit će i ovog puta sve sa moje strane.

  Magistralia – “Prije nego me sunce dotakne” – 1. Ne boj se ; 2. Kao boli me ; 3. Kome služiš ; 4. Juda ; 5. Sjeti se ; 6. Pravi se i dalje ; 7. Spavaj dijete ; 8. Moje i ničije ; 9. Oj, livado, rosna travo (trad.) ; 10. Prije nego me sunce dotakne ; 11. Zdravo Marijo (trad.)

  YT – Magistralia – Spavaj dijete

      
  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com