• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vremeplov »

  LJUBO LUČEV – Biografija (1938. – 2000.)

  LJUBO LUČEV – Biografija (1938. – 2000.)

  LJUBO LUČEV – Biografija (1938. – 2000.)

  Poštovani čitatelji Barikade, vrijeme je nemilosrdno i ono gasi sjećanja na ljude kojih više nema. Kod pjevača je to veoma izraženo jer mladi pokušavaju da dođu na scenu i time potiskuju one starije. Posebno se brzo zaborave oni koji nisu bili na samom vrhu glazbene piramide.

  Jedan od tih zaboravljenih pjevača je i Ljubo Lučev. Rođen 1938. godine na otoku Prviću, Ljubo Lučev odrastao je u Šibeniku, uz njegovu samohranu majku. U to doba on je sretao Vice Vukova i Arsena Dedića, koje je i poznavao, kao i oni njega. Muzički talenat se rano iskazao kod mladog Ljube Lučeva i on je u Šibeniku završio Srednju muzičku školu. U to doba je to bilo najviše muzičko obrazovanje. Kriteriji za prijem u srednju muzičku školu bili su veoma visoki i malo njih je uspijevalo da prođu prijemni ispit. Ljubo Lučev je to uspio i to nam govori da je imao razvijeni glazbeni talenat. Ljubo je imao i ugodan glas i pjevao je šlagere tog vremana, a često je interpretirao talijanske kancone. Dobro je pjevao i narodne pjesme, između ostalog, i bosanske sevdalinke. Negdje u 60-tim godinama prošlog stoljeća majka Lube Lučeva se preselila u Zagreb i od tada je i Ljubo živio u Zagrebu.

  Početkom tih, 60-tih godina, Ljubo Lučev je sa Nikolom Kordićem počeo pjevati u duetu pod imenom Duo Jadran. Pjevali su, pretežno, dalmatinske narodne pjesme. Duo Jadran pjevao je, također, i na festivalu MIK (Melodije Istre i Kvanera).

  U to doba (60-tih godina), počeo je da se razvija turizam na Jadranu. Pjevači su dobili šansu da zarađuju novac tako što su zabavljali goste po jadranskim hotelima. Poziv kavanskog pjevača tražio je od pjevača poznavanje i internacionalnog repertoara, tako da je mogao da zabavlja i strane goste. To za ljubu Lučeva nije bio problem i on je “krstario” Jadranom, od hotele do hotela. Pomalo je postao poznat i pjevao je više puta na festivalu MIK (Melodije Istre i Kvarnera). Na tom festivalu je nastupao u duetu sa Nikolom Kordićem i to pod imenom, kako je naprijed već rečeno, Duo Jadran.

  Pozvan je bio i na Zagrebački festival, negdje početkom 70-tih godina. Tamo je pjevao dva puta. Prilikom jednog nastupa kod brojanja glasova publike Ljubo je vodio i onda je došao poziv iz komiteta da se ponovo broji. Drugi pjevač ili pjevačica imali su odjednom više glasova i time je Ljubo Lučev ostao bez pobjede na Zagrebačkom festivalu. To se desilo i Krunoslavu Slabincu na jednom drugom festivalu gdje je pjevao. Može se lako reći, to su bila takova vremena, ali ja napominjem da su to bila i nepoštena vremana. Velika je nepravda jednom mladom pjevaču ukrasti njegovu životnu šansu da se stupi među popularne pjevače. Ne može se prigovoriti upravi festivala, jer su oni bili prisiljeni na nečasne postupke. Odgovorni su bili političari koji su mislili da su pobrali svo znanje ovoga svijeta, tako da ni kulturu nisu pustili na miru. Ovu priču sam lično čuo od Ljube Lučeva. On se je nerado sjećao te epizode, što je i razumljivo.

  Početkom 70-tih godina, Ljubo Lučev imao je jedan veliki problem. On, kao i većina pjevača, nije plaćao doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Naglo je obolio od raka testisa i jedni način da se liječi bila je ženidba za njegovu dugogodišnju prijateljicu koja je bila znatno starija od njega. Njegova prijateljica, Esma, bila je Bosanka iz stare begovske familije Džonlagić. Ljubo je time, posredstvom svoje žene, bio osiguran i mogao je da se liječi. Liječenje te teške bolesti je uspjelo i Ljubo se je poslije razočaranja sa Zagrebačkim festivalom, posvetio ugosteteljstvu. On je sa njegovom suprugom više godina vodio kafić u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Time je muzička karijera Ljube Lučeva, praktično, sa malim iznimkama, zauvijek prestala. On je 1982. godine snimio još jednu singlicu, kod nekadašnjeg Jugotona, sa pjesmom “Naprijed, čvoristi”. Želja za pjevanjem je ostala u njegovom srcu i 92-e godine je Ljubo Lučev izdao jednu audio kasetu i prihod sa te kasete bio je namjenjen ratnoj siročadi Hrvatske.

  Ljubo Lučev je bio krši Dalmatinac i veoma je volio društveni život uz jelo i piće. Cijenio je žensko društvo i veoma je volio kavanu. Ljubo je platio danak roštiljanju i gradelama (riblji roštilj). Obolio je od raka debelog crijeva i taj rak je prekasno otkriven. Ljubo Lučev umro je 2000-te godine, u velikim mukama.

  Kratko prije njega, umrla mu je majka od koje je naslijedio stan. Taj stan je na kraju naslijedila njegova supruga koja je kroz to nasljedstvo u starim godinama bila bez novčanih briga. Na jedan način Ljubo Lučev je njoj uzvratio pomoć koju je ona njemu pružila dvadesetak i više godina ranije, kada je on bio teško bolestan.

  Jedan veoma interesantan detalj iz života Ljube Lučeva je da je bio pjevački uzor poznatom šibenskom pjevaču, Miši Kovaču, koji je također odrastao u Šibeniku, u susjedstvu Ljube Lučeva. Mišo je više puta izjavio da je Ljubo bio izvanredan pjevač. Ljubo Lučev se krajem 60-tih u Zagrebu družio i radio sa muzičarima – Dušanom Šarcem i Marijom Tardelijem.

  Kada se pogleda da je Ljubo Lučev kratko živio, može se reći da, možda, nije bio u pravu sa životnim interesima – žene, kavana, dobro jelo i piće. Razmislite o tome.

  Diskografija Ljube Lučeva nije osobito bogata, ali je veoma interesantna. Njegova audio kaseta iz 1992. godine pruža pregled pjevanja Ljube Lučeva i njegovog glazbenog kvaliteta. Na listi ispod su pjesme koje se nalaze na toj audio kaseti, a poslije toga slijedi diskografija Ljube Lučeva. “Šibensku baladu” komponirao je gospodin Šarac, koji je spadao u uže društvo Ljube Lučeva.

  Poštovani čitatelji Barikade, nadam se da sam bar malo uspio oživjeti uspomenu na Ljubu Lučeva. Prva tri čitatelja Barikade koji se jave na moju e-mail adresu – efendic@gmx.de – dobiti će od mene (kao attachment) pjesmu Arsena Dedića, “Slušaj, zove nas more“, u izvedbi Ljube Lučeva.

  Pjesme sa audio kasete iz 1992. godine: “Rodnoj grudi – Za nezbrinutu djecu Hrvatske” (Cass, Album), Croatia Records, MC-6 3037837, 1992.

  Ljubo Lucev_Balada o napustenom skoju_Radic.mp3
  Ljubo Lucev_Grade_moj_Zubak.mp3
  Ljubo Lucev_Kraj_kapele_svete_Ane_Vukasovic.mp3
  Ljubo Lucev_Ludo_more_Kalogjera.mp3
  Ljubo Lucev_Ribar_Frane_Radic.mp3
  Ljubo Lucev_Rodija_se_sin_Dedic.mp3
  Ljubo Lucev_Sibenska_Balada_Sarac.mp3
  Ljubo Lucev_Slusaj zove nas more_Dedic.mp3
  Ljubo Lucev_Suza_za_zagorske _brege_Spisic.mp3
  Ljubo Lucev_Tri_napitnice_xxx.mp3

  Singles & EPs

  Sonja / Votka, Votka ‎(7″, Single), Diskos, NDK-5045, 1970.
  Dat ću ti život svoj ‎(7″, Single), Diskos, NDK – 5054, 1971.
  Živim za tvoju ljubav / Ostani sa mnom ‎(7″, Single), Jugoton, SY-11949, 1972.
  Naprijed, čvoristi! / Sibila ‎(7″, Single), Jugoton, USD 1068, 1982.

  Miscellaneous

  Nikola Kordić & Ljubo Lučev – Pjesma Starigradu ‎(Flexi, 6″, S/Sided), Jugoton

  YouTube – Ljubo Lučev – Slušaj, zove nas more (autor: Arsen Dedić)

  YouTube – Ljubo Lučev – Dat ću ti život svoj – (Audio 1971)

  Autor priloga:
  Nadir Efendić
  Henstedt-Ulzburg, Deutschland
  efendic@gmx.de