• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  LJUBA NINKOVIĆ – Retromet

  LJUBA NINKOVIĆ – Retromet

  LJUBA NINKOVIĆ – Retromet / Multimedia Music, 2020 / CD, dig album / pop, rock / Srbija

  (Ljubomir) Ljuba Ninković je rođen u Smederevu, Srbija. Tu je završio osnovnu, srednju i muzičku školu. Godine 1967., poslije nekoliko pokušaja sa bendovima amaterskog nivoa, pridružuje se grupi The Spooks, iz Smedereva, sa kojom na raznim “beat igrankama” profesionalno nastupa po gradovima širom Srbije. Godine 1969., učestvuje i pobjeđuje na takmičenju mladih pjevača u “Gong klubu” i to sa svojom kompozicijom, “Kao vreme ispred nas“. Ovu pjesmu je, kasnije, Kornelije Kovač uz Korni grupu stavio na B stranu svog najkomercijalnijeg singla, “Trla baba lan“, pod naslovom “Slika“. To je Ljubi omogućilo da svoju karijeru nastavi komponujući muziku za razne humorističke i dramske emisije Radio Beograda. Na tom poslu, Ljuba se udružuje sa Asimom Sarvanom, kao i Vojislavom i Miomirom Đukićem, sa kojima odlučuje da osnuje grupu S vremena na vreme. Ova grupa je u periodu od 1972 do 1979. god. ostvarila 10 single i 3 LP ploče. Ostala je upamćena kao najbolja akustičarska grupa u tadašnjoj Jugoslaviji. Ta grupa djelovala je do 1979. godine.

  Godine 1980., sa Vladom Jankovićem, Ljuba osniva grupu Tunel koja je bila orijentirana na bazični rock & roll i rock-a-billy. Slijede mnogobrojne duge turneje po zemlji i gostovanje u Sovjetskom Savezu. U periodu 1988-1992. godine, bavi se pisanjem i izvođenjem muzike za djecu, u tada veoma popularnoj TV emisiji “S one strane duge“. Istoimena pjesma iz te emisije, postaje najpopularnija pjesma 1992. godine prema glasovima kolega muzičara i za to joj se dodeljuje nagrada. Tokom 1992. godine snima album “Zvuk tišine“, sa pjevačicom Marijom Mihajlović.

  Godine 1993., sa starim drugarima, obnavlja grupu S vremena na vreme, uz trijumfalni koncert u prepunom beogradskom Centru Sava, novembra iste godine, Do 1998. godine, ta grupa ostvaruje mnogo velikih i malih koncerata, kao i dva albuma, od toga jedan “unplugged”.

  Od 1999. godine, sarađuje sa Biljanom Krstić, na etno projektu Bistrik, kao aranžer tradicionalnih pjesama sa prostora Balkana. Ovaj projekat nailazi na izuzetan prijem u Srbiji, a Bistrik od 2001. godine ostvaruje niz gostovanja na koncertnim i festivalskim scenama Brazila, Italije, Grčke, Rusije, Austrije, Švajcarske i Francuske. U isto vrijeme, komponovao je muziku za dokumentarnu seriju RTS-a, “Mala ravnogorska čitanka” i igranu TV seriju “Mješoviti brak“. Raznim džinglovima opremio je Program 202 Radio Beograda i komponovao muzičku podlogu za brojne radio i TV reklame. Takođe, napisao je ambijentalnu muziku za nekoliko ekoloških filmova.

  Godine 2004., Ljuba se pridružuje projektu “Obnovimo sebe – podignimo Stupove“, misionarsko-priložničkoj akciji za obnovu manastira Đurđevi Stupovi u Rasu i to kao član, a potom i vođa muzičkog sastava Stupovi, sa kojim je snimio album sa duhovnom i tradicionalnom muzikom u osavremenjenim aranžmanima. Istim povodom, učestvovao je u snimanju Vaskršnjih i Božićnih spotova i promovisao ih na većini beogradskih televizija, ali i po televizijama i radio-stanicama u unutrašnjosti. Kao kompozitor i producent, učestvovao je na albumu “Deca deci za Božić“, u izdanju Društva prijatelja manastira Đurđevi Stupovi i PGP RTS-a. Autor je muzike za TV seriju “Znam i ja ponešto“, koja se emitovala na kanalima Happy TV.

  Ljeta 2007. godine, postaje muzički producent “Himne čistih reka“, jedinstvene ekološke himne rijeka Srbije za koju je napisao muziku i aranžman. Ta himna je, oktobra 2007. godine, postala muzički lajt-motiv Šeste ministarske konferencije u Beogradu i naišla je na odličan prijem kod evropske političke elite koja je prisustvovala konferenciji. Ova pjesma postala je nezvanična himna rijeka Srbije. Kao vođa etno sastava Zlatopis, Ljuba Ninković je 2014. godine objavio album sa 12 pjesama. Osim prearanžiranih tradicionala, na albumu su i četiri Ninkovićeve autorske kompozicije, koje bi se mogle podvesti pod žanr world music

  U saradnji sa Multimedia Music, Ninković redovno izdaje digitalne albume. I dalje vodi sastav Stupovi, a jedan je od osnivača grupe Zanovet koja se bavi tradicionalnom muzikom u modernijim aranžmanima u pratnji tradicionalnih i savremenih instrumenata.

  Djelovao je u grupi S vremena na vreme (1972 – 1997), koju su činili – Asim Sarvan (gitara, 1972 – 1997) ; Ljuba Ninković (gitara, 1972 – 1997) ; Vojislav Đukić (gitara, 1972 – 1997) ; Miomir Đukić (gitara, 1972 – 1997) ; Ljiljana Dragutinović (vokali, 1974 – 1975) ; Gorica Popović (vokali, 1974 – 1975) ; Tanja Bošković (vokali, 1974 – 1975)

  Djelovao je i u grupi Tunel kojoj su članovi bili – Ljuba Ninković (ex S vremena na vreme, gitara) ; Vladimir Vlada Janković Džet (ex Crni biseri, bass guitar) ; Steva Stevanović (ex SOS, bubnjevi) ; Vlada Negovanović (ex Butik, ex Dr Spira i ljudska bića, ex Ljudi, gitara, 1984-1987)

  Diskografija

  Kao član grupe S vremena na vremeS vremena na vreme (RTV Ljubljana, 1975) ; Moj svet (Comp, PGP RTB, 1978) ; Paviljon G (PGP RTB, 1979) ; Posle kraja (ITMM, 1995) ; Vreme ispred nas (Comp, PGP RTS, 1993) ; Unplugged (CD, album, Komuna, 1997)

  Kao član grupe TunelTunel (1980 – 1992) ; Noćni prolaz (Jugodisk, 1982) ; Niz tri tamne ulice (Jugodisk, 1983) ; Električna iluzija (LP, album, PGP RTB, 1984) ; Do poslednje kapi… (PGP RTB, 1987) ; Bubnjevi preko reke (LP, album, PGP RTB, 1991)

  Mix – Ljuba i Asim – Najveći hitovi grupe S vremena na vreme (PGP RTB, 1990) ; Marija i Ljubomir Ninković – Zvuk tišine (PGP RTS, Fermo Skopje, 1995)

  Solistički albumiHodač (CD, album, Multimedia Music, 2017) ; Retromet (CD, album, Multimedia Music, 2020)

  Na albumu “Retromet” sarađivali su – Ljuba Ninković (vokal, prateći vokali, gitara, klavijature, programiranje) ; Bojana Brdarić (vokali, prateći vokali) ; Slobodan Boda Ninković (prateći vokali) ; Nebojša Brdarić (flauta, blok flauta, prateći vokali) ; Mihajlo Ristić (el. gitara) ; Petar MladenovićPera Joe (usna harmonika) ; Marija Tunić (violina) ; Mladen Arsenović (violončelo) ; Bata Božanić (bass gitara) ; Čeda Macura (bubnjevi)

  Ljuba Ninković je jedan od muzičara iz ex YU kojeg (kroz djelovanje u grupi S vremena na vreme) pratim od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Što više, kao član osječke rock grupe Walt izvodiio sam pjesmu njegove grupe S vremena na vreme, “Dixie band“. Četrdesetak godina kasnije, sreo sam tog muzičara u Beogradu na promociji albuma Biljane Krstić, u sklopu njihovog zajedničkog projekta Bistrik.

  Kao istinski muzičar koji je tokom cijele svoje muzičke karijere imao nešto važno i kvalitetno za ponuditi, Ljuba se nedavno oglasio autorskim albumom “Retromet“. Radi se o albumu sa osam pjesama kojima je Ljuba kompletan autor (tekstovi, muzika, aranžmani, vokal, instrumentalista, miks, producent…).

  Sam naslov albuma – “Retromet” – upućuje u kom pravcu je usmjerena pažnja ovih pjesama. Naravno, radi se i povratku u retro zvuk iz 60-ih i 70-ih – u period koji je gradio muzičke osnove Ljube Ninkovića. Naravno. Ljuba se tu odlično snašao. “Otvorio” nam je prozor u neko davno vijeme kada se muzikom nije mogao baviti svatko. To vrijeme je meni dobro poznato i, stoga, u potpunosti i mogu shvatiti poruke koje nam je Ljuba ponudio svojim aktuelnim albumom “Retromet“.

  Teško je u trenutku kada se cijeli svijet “bori” sa raznim nedaćama, dočarati vam važnost i iskrenost poruka koje nam Ljuba nudi kroz stihove svojih pjeama, kroz blage zvuke svoje muzike. Ako nekada, u bilo kojem tentku dana, osjetite potrebu za pjesmama sa blagim i umirujućim zvukom, sa punim povjerenjem pustite si album “Retromet“. Čuta muzika će vam u svakom slučaju dati potrebni fizički smiraj i duhovno olakšanje.

  Ljuba Ninković – “Retromet” – 1. Zaboravi ovaj dan ; 2. 1964 ; 3. Beše noć ; 4. Ko? ; 5. Elegija ; 6. Dobro jutro, dobar dan ; 7. Dok ti kosa viori na vetru ; 8. Daljine

  Foto: Živan Vanja Panić

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100006446257455 / http://www.multimedia-music.com /

  YT – Ljuba Ninković – Daljine

  YT – Ljuba Ninković – Dok ti kosa vijori na vetru