• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  LETCITE – Stupka napred (Korak napred)

  LETCITE – Stupka napred (Korak napred)

  LETCITE – Stupka napred (Korak napred) / RnR Records, 2019 / CD / punk rock / Bulgaria

  Letcite (Piloti) je bugarski punk rock bend, kojeg su 2011. godine osnovali: Nikola Ranković (vokal), Radoslav Rangelov (gitara, prateći vokal) i Radostin Stojkov (bass, prateći vokal). Ideja za bend nastala je nakon prvog rock-festa u njihovom rodnom gradu – Slivnici. Nakon prvih zajedničkih proba, odlučuju napraviti vlastitu grupu sa autorskim materijalom. Pridružili su im se Dimitar Josifov (gitara, prateći vokal) i Ivajlo Candev (bubnjevi). Tekstovi njihovih pjesama su uglavnom na društvene teme, ali se često oslanjaju i na satiru. Svi članovi benda Letcite su obožavatelji sirovog, brzog i izravnog zvuka punka, ali često uključuju i ska, grunge, metal, pa čak i folk elemente. Oni vole improvizirati, a često uključuju i razne druge instrumente. Rado angažuju i gostujuće muzičare s puhačkim instrumentima.

  Bend Letcite je do sada izdao dva albuma. Svoj debi album, “The Big Game“, izdali su tokom 2016. godine. Svoj drugi album, “Step Forward“, izdali su 2019. godine. Bend je, također, došao i u finale natjecanja “Power of Rock“.

  Diskografija – The Big Game (2016) ; Step Forward ((2019)

  Letcite su – Nikola Ranković (vokal, bass gitara) ; Radoslav Rangelov (gitara, prateći vokal) ; Dimitar Josifov (gitara, prateći vokal) ; Ivajlo Candev (bubnjevi)

  Letcite nije prvi bend iz Bugarske koji predstavljam na web portalu Barikada – World of Music. Do sada sam predstavio ove bugarske bendove – Sevi, B.T.R. i D2. U svijet bugarske rock scene uvelo me poznanstvo sa Vaskom Gromkovim (DJ Vagro) – vrijednim muzičkim poslenikom iz Bugarske – sa kojim sam se družio tokom jednog od muzičkih susreta Gitarijada Zaječar. Naprijed navedenima bendovima pridružuje se sada i bend Letcite koji je iz glavnog grada Bugarske, iz Sofije.

  Dugo nisam imao prilike čuti muziku sa toliko dobre energije. Letcite to rade dobro i na sveopće zadovoljstvo. Iako im diskografija i nije pretjerano brojna, vidljivo je da se radi o ozbiljnom bendu. Letcite su sa obje noge na zemlji. Znaju što žele i do svog zacrtanog cilja idu sigurnim i čvrstim koracima. Iako pjevaju na bugarskom jeziku, to ni u kojem slučaju ne umanjuje snagu njihove poruke. Punk rock u njihovoj izvedbi obogaćen je dodatnim elementima karakterističnim za savremenu muzičku scenu što daje dodatni kvalitet njihovim izvedbama.

  Letcite su svojom muzikom izašli iz okvira svoje domovine – iz Bugarske. Sa podjednakim uspjehom nastupaju i u Srbiji gdje ih ljubitelji zvuka koji Letcite donose objeručke primaju. Tome je pomoglo i izdavanje njihovog albuma “Stupka napred” pod zemunskom etiketom RnR Records. Članovi benda Letcite odlično vladaju svojim instrumentima. Uz to, imaju tri člana koji su vokalisti. Sve to zajedno, odlično zvuči. Letcite su našli dobru formulu koja osvaja na “prvu“. Ostaje mi nada i želja da oni nastave tim putem, da budu čak i bolji. Oni to, bez ikakve dvojbe, mogu.

  Letcite – “Stupka napred” (Korak napred) – 1. Tova sum az (To sam ja) ; 2. Bludnica (Bludna žena) ; 3. Hleb i svoboda (Hleb i sloboda) ; 4. Dokrai shte vurvq (Do kraja ću da idem) ; 5. Potencial za proval (Potencijal za provalu) ; 6. Malkiqt grad (Mali grad) ; 7. Stiga veche (Dosta više) ; 8. Korabi (Brodovi) ; 9. Nqma nishto (Nema ništa) ; 10. Stariqt muzikant (Stari muzičar)

  https://letcite.bandcamp.com/releases / https://www.reverbnation.com/letcite / https://www.facebook.com/letcite /

  YT – Letcite – Album Step Forward – Song No 1. – Tova sum az (To sam ja)

  YT – Album Step Forward – Song No 10. – Stariqt muzikant (Stari muzičar)