• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  LEON BRENKO – From Now On

  LEON BRENKO – From Now On

  LEON BRENKO – From Now On / Menart, 2021 / CD, digital / dance music, smooth jazz / Hrvatska

  Jazz muzičar iz Istre, klavijaturist, muzikolog i kompozitor, Leon Brenko, objavio je svoj dugoiščekivani album, prvijenac, “From Now On“. Leon Brenko zadnjih 20 godina aktivno djeluje kao studijski muzičar i aranžer. Sarađuje s eminentnim muzičkim izvođačima iz Hrvatske i nastupa na raznim jazz festivalima. Neki od projekata na kojima je radio, nagrađeni su i Porinom (aranžer i izvođač: NolaIznad oblaka” (pjesma godine) i “1947 Hommage Sergiu Endrigu” (Najbolji album s raznim izvođačima). Dobitnik je strukovne nagrade “Status” za 2013. godinu u kategoriji Najbolji pop klavijaturist. Jazz svira od svoje dvadesete godine. Redovito nastupa s najboljim hrvatskim jazz muzičarima i sastavima, a od stranih imena izdvaja nastupe s legendarnim američkim jazz trubačem Eddiejem Hendersonom, američkom pjevačicom Sharon Clark, finskim saksofonistom Timom Lassyjem.

  Ovo mu je prvi album pod vlastitim imenom s kompletno autorskim kompozicijama. Na pitanje koji su mu muzički uzori, kaže: “To nije lako odgovoriti jer ih ima jako puno. Ipak, ističu se pijanisti i jazz muzičari 20. stoljeća kao što su – Herbie Hanckok, Joe Sample, George Duke, George Benson.

  DiskografijaFrom Now On (Menart, 2021)

  Album su snimili – Leon Brenko (klavijature) ; Alen Spada (gitara) ; Boro Lukić (gitara) ; Bojan Skočilić (bass, kontrabas) ; Toni Pernić (udaraljke) ; Marko Lazarić (bubnjevi)

  Uz Leona Brenka na klavijaturama, ponovit ću, na albumu sviraju i vrhunski muzičari. Ritam sekciju čine – jedan od najtraženijih i najiskusnijih hrvatskih bubnjara, Marko Lazarić, te basist i kontrabasist, Bojan Skočilić, također, jedan od najtraženijih muzičara mlađe generacije u Hrvatskoj. Na pojedinim kompozicijama pridružuju im se vrsni instrumentalisti – Alen Spada na gitari, jazz gitarist Boro Lukić te Toni Pernić na udaraljkama. Album objavljuje Menart, a snimljen je u Analogic Recording Studiju u Puli. Tonski snimatelj je Alen Spada koji je i izmiskao album. Mastering albuma potpisuje Dragutin Smokrović Smokva, a dizajn covera i fotografije, Igor Zirojević. Muzičku produkciju albuma potpisuju – Leon Brenko i Alen Spada.

  Na albumu prevladavaju plesne i groovy kompozicije, ali ima i onih koje su zamišljene i snimljene u jazz maniri poput ‘Say It Again’, ‘Childhood Memories’ ili ‘The Doctor’. Nekoliko kompozicija s albuma nastalo je u nazad 5 – 6 godina, dok su dvije nastale ove (2021.) godine, neposredno prije samog snimanja. Album je u cijelosti snimljen u svega nekoliko dana od kojih je većina kompozicija snimljena u prvom ili drugom takeu“, pojašnjava Leon.

  Leon Brenko, u saradnbji sam svojim kolegama, snimio je autorski album koji se sluša u jednom mahu, bez prekida. Muzika je ta konstanta koja drži slušateljevu pažnju, a ujedno i propagira muzički stil koji može zadovoljiti i one koji nisu isključive pristalice jazz muzike. Leonova muzika je most koji kada se pređe otvara vrata iza kojih je sva ljepota koju muzika, malo pažljivijem slušatelju, može da podari. Tu i leži najveća vrijednost ovog diskografskog djela. Naravno, ova muzika može da zadovolji i istinske ljubitelje jazza. Kvalitet prezentovane muzike je nesporan, a garancija kvaliteta su interesantne kompozicije i provjereni muzičari uključeni u kreiranje ovog albuma.

  “From Now On” (od sada, pa nadalje…), nestrpljivo čekam Leonov novi album.

  Leon Brenko – “From Now On” – 1. From Now On ; 2. Joy ; 3. Say It Again ; 4. Night Ride ; 5. Childhood Memories ; 6. Day Out ; 7. The Doctor ; 8. Outro

  https://www.facebook.com/leon.brenko / https://www.deezer.com/en/album/247824382 /

  YT – Leron Brenko – Say It Again

  YT – Leon Brenko – Childhood Memories