• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  LANA . S – Avantura

  LANA . S – Avantura

  LANA . S – Avantura / Croatia Records, 2021 / CD, digital / pop / Hrvatska

  Lana . S (pravim imenom – Lana Škrgatić), kao kantautorica i muzičarka, te kroz posao profesorice muzičke kulture u “The American International School of Zagreb“, ostvaruje sve svoje zamisli vezane za muzički svijet kojem pripada cijelim svojim bićem. Rođena je u Zagrebu i propjevala je prije nego što je progovorila. Svoje svoje muzičke početke doživjela je u Trešnjevačkim mališanima. Sa 6 godina uči klavir, a čitavo djetinjstvo sanja o učenju saksofona. Sa 11 godina, dobiva stipendiju za prestižni muzički internat “The Purcell school of Music” u Londonu, gdje počinje učiti flautu, a zatim i solo pjevanje. Sa 18 godina dobiva stipendiju na “The Royal Conservatoire of Scotland” i tamo nastavlja graditi svoje muzičko obrazovanje. Osniva svoj prvi autorski bend, Shiver, stječe vrijedna iskustva u mjuziklima, orkestrima i uživa u čarima studentskog života u Glasgowu.

  Nakon završetka Akademije (pjevanje i flauta), privremeno se vraća se u Hrvatsku, no ubrzo dobiva ponude koja se ne odbijaju – od “The American International School of Zagreb” i grupe Zabranjeno pušenje. Taj period je iskoristila i za mnoge glazbene saradnje, ali i za svoj rast i napredak. Naime, ostvarila je stari san i naučila svirati saksofon, koji danas uspješno koristi u različitim angažmanima i u svom kantautorskom radu.

  Lana . S je strpljivo čekala svoj trenutak kada će se moći izraziti i na autorskom polju. Čitav život je obožavala stvarati muziku i kao ko-autor sudjelovala je na različitim pjesmama. Godine 2020. je napokon skupila hrabrosti, vremena i snage da krene u tu avanturu. Svoj prvi single – “Naš svijet” – predstavila je na CMC festivalu. Naredni korak bio je potpis ekskluzivnog ugovora sa izdavačkom kućom Croatia Records. Rezultat svega bio je album prvijenac, “Avantura“.

  DiskografijaAvantura (Croatia Records, 2021)
  Ostala izdanjaŠok i nevjerica (Zabranjeno pušenje) ; Radovi na cesti (Zabranjeno pušenje) ; Bossana (Kompozit Vlajić i Dedić) ; Akšam (Shaderwan Code) ; Mi smo djeca vesela (Trešnjevački mališani)

  Na albumu “Avantura” sarađivali su – Lana Škrgatić (vokal, saksofon, flauta, klavir, prateći vokali) ; Dragomir Herendić (gitara, bass gitara, klavijature, Dobro, prateći vokali) ; Ivan Puž (bubnjevi, perkusije, cajun) ; Petra Golik Brdek (violina, prateći vokali) ; Tea Mišković (bass gitara, prateći vokali) ; Mirjana Mičetić (klavijature, prateći vokali) ; Stanislav Kovačić (violončelo) ; Ivica Premelč (saksofon) ; Zoran Puljek (beat box, prateći vokali) ; Slobodan Boban VitasSrčani udar (vokal) ; Dražen Žerić (vokal) ; Mladen Kosovec (harmonika, klarinet) ; Nikolija Herendić (prateći vokali)

  Moj prvi susret sa Lanom desio se na manifestaciji “Bike Fest Panonika Tuzla 2016“. Nastupila je kao saksofonistkinja grupe Zabranjeno pušenje. Drugi susret imali smo juna 2022. godine pri dogovoru da je predstavim u mojoj muzičko-informativnoj radijskoj emisiji Krilati kotači (radio show) br. 046. Tada sam iskusio njenu veliku kooperativnost (ne tako čestu među ostalim muzičkim zvijezdama). To mi je već tada bio znak da je pred Lanom velika i uspješna muzička karijera. Ta moja očekivanja dokazala je albumom “Avantura“.

  Lanu . S karakterišu pjesme sa albuma koje nju predstavljaju kao svestranu umjetnicu – Lana . S se pojavljuje kao tekstopisac, kompozitorka, aranžerka, ona pjeva glavne i prateće vokale, svira saksofon, flautu, klavir… Moram pomenuti i dvije ključne osobe sa velikim udjelom da se cijeli njen projekat uspješno dovede do kraja. Bili su to – Dragomir Herendić (gitara, bass gitara, klavijature, Dobro, prateći vokali) i Ivan Puž (bubnjevi, perkusije, cajun). Njihov veliki udio je i u oblasti pisanja aranžmana za neke od ovdje predstavljenih pjesama uz veliki upliv i same Lane . S.

  Album ovog tipa ne može se zamisliti bez pjesama koje nemaju snagu hita. Takvih pjesama na albumu “Avantura” je nekoliko i one će biti zaslužne da se pažnja šire javnosti donese do imena i do mogućnosti kojima raspolaže uvažena Lana . S.

  Lana . S – “Avantura” – 1. Sigurno u treću ; 2. Zaboravi na nas ; 3. User Friendly Manual ; 4. Covid i vino ; 5. Naš svijet ; 6. Uzmi me ; 7. Otkada tebe volim ; 8. Gost (ft. Slobodan Boban VitasSrčani udar) ; 9. Sarajevo (ft. Dražen Žerić) ; 10. Savjet odozgo ; 11. Zombie Dream ; 12. Go To Hell

  https://www.facebook.com/lana.skrgatic1 / https://lanaskrgatic.com /

  YT – Lana . S – Naš svijet

  YT – Lana . S – Sarajevo