• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  KIZA BLUZA BEND – Ponovo mlad

  KIZA BLUZA BEND – Ponovo mlad

  KIZA BLUZA BEND – Ponovo mlad / Odličan hrčak – Peđa, 2015 / digital / rock, blues / Srbija

  Zamoljen za biografiju svog benda, Zoran Mladenović (Kiza Bluza) mi je dostavio ovaj tekst:

  U jeku 90-tih godina XX veka, gde smo svi bili u šoku trenutnim stanjem socio-psihološko-razvratnog sistema sveta (te i balkanskog porekla i pitanja suvereniteta)… rodila mi se ideja i vizija da ću uspeti upoznati celu bivšu SFRJ i uživati u muzici i ljubavi svih naroda i narodnosti bivše nam države… Nažalost, mašta jednog 17-to godišnjaka se razbila kao najplemenitiji kristal zbog celokupnog stanja u mojoj zemlji. Roditelji k’o roditelji, uplašeni i zabrinuti za svog sina (mene), jako dugo mi nisu dozvoljavali (šta više, nepodržavali) ideju da odem od kuće i bavim se R’n’R-om… Konačno, davne 2004. godine, svesni da sam veoma tužan i neupotrebljiv, uz blagoslov i veoma bitnu finansijsku pomoć i svu ljubav ovog sveta, dozvolili su mi da se preselim u Beograd, da na ‘Božidarcu’ završim kurs za tonskog snimatelja i ispunim svoje dečaćke snove.

  Tu počinje priča vezana za Kiza Bluza Bend. Zahvaljujući dugogodišnjem prijatelju i saradniku (kolegi), Srđanu Nikoliću, sa kojim sam od tinejdžerskih dana svirao u bendu Jelizaveta Bam (čak 16 godina) i Vladanu Rajoviću (bubnjaru KKN-a), koji zatečen mojom iskrenom ljubavi prema umetnosti i muzici, uopšteno (i talentu, naravno), predlaže da oformim bend sa njegovim rođenim bratom, Nikolom Rajovićem (koji je, vrativši se iz vojske, bio razočaran u prijatelje sa kojima je svirao pre odlaska u istu).

  Početak kao i svaki drugi bio je veoma gorak, težak i lep (na jedan svoj ljubavni način davanja fidbeka od strane publike ka bendu). Zahvaljujući Marku (poznatom po nadimku Smrek), rodom iz Kosjerića, bend dobija kontakte klubova i lokala gde bi možda mogao svirati… Jedna zanimljiva činjenica je da gde god je KBB jednom gostovao – još uvek tu svira, usrećuje i uveseljava publiku… Vođen činjenicom (koju mi je mama od malena govorila) da nemam glas za muziku, vremenom od muke i težine spleta okolnosti koje je nametala moja država, počeo sam, ipak, lagano da razvijam svoj umetnički stil (što pevački, što muzički, što tekstualno-aranžerskog karaktera) te je usledio i ovaj album pod nazivom ‘Ponovo mlad’. Bend, u nepromenjenom sastavu, postoji već 12 godina i svira po Srbiji. Nažalost, jako retko u Beogradu i to u veoma izuzetnim prilikama koje omogućavaju fanovi i poštovaoci naše grupe“.

  Kiza Bluza Bend čine: Zoran Mladenović – Kiza Bluza (gitara / vokal) ; Srđan Nikolić (bass) ; Nikola Rajović (bubnjevi).

  Do 2013. godine nisam ni znao da postoji ovaj bend. Onda sam ih gledao i slušao u revijalnom programu 47. Gitarijade Zaječar (2013. godine). Najupečatljiviji momenat njihovog nastupa bila je njihova izvedba starog hita srpskog benda Džukele, pjesme “Amerika”. Iako je riječ i tročlanom bendu, oni imaju pun, čvrst i siguran zvuk. Tome doprinosi uvježbana i sigurna ritam sekcija, bubnjar i basista, kao i gitarista / vokal koji bogatim stilom sviranja gitare lijepo “puni” njihovu zvučnu sliku.

  Kiza Bluza - Omot - shortAlbum, “Ponovo mlad”, nažalost, još neizdat, ali sa dobrim izgledima da se to uskoro i desi (makar kao online izdanje), sadrži devet kompozicija pjevanih na srpskom jeziku. Od tog broja šest ih je autorskih, a tri su obrade – “All In The Same Boat” (Little Axe), “Kotrljajući kamen” (“Like A Rolling Stone”, Bob Dylan) i “Moje godine” (“Bolesne godine”, Instant Karma). Kompozicija, “Šinejd i ja”, trebala bi, kao prva od ovog materijala, dobiti video oblik.

  Pokazalo se i dokazalo već nebrojeno puta, prvi utisak je najvažniji. Kako sam ih zapamtio sa nastupa u Zaječaru, i svidjeli su mi se, isti takav osjećaje gajim i prema materijalu sa ovog albuma. Kreator šest autorskih kompozicija sa ovog albuma je Kiza Bluza. Iskazao se kao uspješan tekstopisac, kompozitor, uz još pokoji zadatak. Obrade na albumu, njih tri, urađene su uz jasan pečat grupe. Ipak, ohrabrio bih grupu da se sa više samopouzdanja osloni na autorsku muziku. Pokazli su da to mogu i znaju.

  Kiza Bluza Bend na tragu je da nađe svoje mjesto u prvoj lizi srpske rock ‘n’ roll scene. Kako to ostvariti? Svirati, svirati, svirati…

  Kiza Bluza - Logo - small

  Kiza Bluza Bend – “Ponovo mlad” – 1. All In The Same Boat ; 2. Ibar-Blues ; 3. Kosmopolitiko ; 4. Kotrljajući kamen ; 5. Moje godine ; 6. Polovna roba ; 7. Ponovo mlad ; 8. Šinejd i ja ; 9. Treća strana sudbine

  www.facebook.com/kiza.bluzabend?fref=ts

  Kiza Bluza Bend – Amerika (obrada – Džukele)

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina