• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Interviews »

  KI (Kumanovo, Makedonija) – Interview

  KI (Kumanovo, Makedonija) – Interview

  KI (Kumanovo, Makedonija) – Interview

  InterviewerVasja Ivanovski, Skopje, Macedonia

  Na upravo zavrsenoj, 51.  Zajecarskoj gitarijadi, na iznenadjenje mnogih, a mozda i njih samih, pobedili su mladi clanovi grupe Ki iz Kumanova. Njihova sjajna svirka nije mogla proci nezapazeno, tako da uglavnom nije bilo dileme kada se odlucivalo kome ce pripasti pocasti jedne od najstarijih muzickih manifestacija na ovim prostorima. Grupu postoji nepune dve godine, ali je svojim nespornim kvalitetom najavila veliki potencijal, sacinjavaju je braca Kraljevski, Aleksandar (gitara, vokal) i Milos (bubnjevi), zatim Stefan Ilievski (klavijature) i Andrej Dimkovski (bass). Neuobicajan zvuk, eksperimentiranje i igranje sa muzickim stilovima i podzanrovima, a sve to propraceno autenticnim tekstovima, pretstavljaju glavnu karakteristiku ove izvanredne grupe. Posle debitantskog nastupa na na Demo Festu u Banjaluci, gde su pokupili priznanja od strane balkanskih medijuma, clanovi grupe su objavili svoj prvi singl, “Grad”, koji je i vodeca kompozicija na istoimenom albumu koji bi se trebao pojaviti do kraja 2017. godine. U ekskluzivnom intervjuu za web site “Barikada”, objasnjavaju…

  … pricu o imenu i nastanku grupe:
  Ki” je tragac, izbeglica od bezlicnosti sveta koji ga okruzuje. Na putu bez povratka, bez kormilara broda prepustenog vetru njegove imaginacije on plovi ka svom ostrvu sa druge strane uma, gde razum ne pretstavlja nista osim sluge iracionalnog. Taj brod je savrseno opremljen i usmeren ka nepoznatom, daleko od svega, a najvise od prividnog reda koji vlada u svetu oko njega. Za razliku od savrsenstva tog broad, on je svestan svog nesavrsenstva, ali uspeva da od toga stvori svet dovoljan sam sebi u kome ima mesta za svakoga ko zeli biti deo njega.

  Koji muzicari, bendovi bi mogli da se uzmu u obzir kao nekakva inspiracija da stvorite svoj prepoznatliv zvuk?
  Nemame posebnih idola u pravom smislu reci. Ne pratimo i nismo fanovi na neki odredjeni bend ili muzicar. Smatramo da treba da idemo svojim putem, pa maker i bio pogresan. Trudimo se biti svojima i smatramo da bi to bilo neizvodljivo ako bi fanaticno pratili odredjeni bend, muzicar ili muzicki stil. Postoji veliki broj genijalnih bendova, poznatih i nepoznatih, pa kad bi morali da izdvojimo neke, to bi svakako bili David Bowie, Depeche Mode, Pink Floyd, Radiohead, Peter Gabriel, Grace Jones

  Kako bi, ipak, definisali vas stil muzike?
  Nismo pristalice uramljivanja muzike u odredjene pravce, stilove i zanrove. To, prema nama, treba da bude ostavljeno publici. Trudimo se da pravimo komercijalno ukusnu muziku iza koje cvrsto stojimo. Pod komercijalnim ne mislimo na muziku koja bi se prodavala, vec slusala i bila prihvacena od publike, zedna pozitivnih kritika od svih, ne samo od “odabranih”. Ne zelimo da se krijemo za premisom “sviramo za sebe, ne za publiku”, jer u tome ne vidimo nikakav izazov, vec zelimo kolektivno zadovoljstvo na nasim nastupima, a ne pretstavu za samozadovoljavanje.

  Posle pobede u Zajecaru, da li su vase ambicije porasle za eventualni proboj van granica Makedonije?
  Nemamo ciljeve takvog tipa. Takmicimo se sa nama samima, protiv sopstvenih standard, trudeci se da ih svakim novim danom podizemo na visi nivo. Lutamo, stvaramo, sviramo i pritom uzivamo. Ne mozemo da ostanemo gluvi za muziku koja svira u nasim glavama, ona diktira nasim zivotima i na nju ne gledamo kao stredstvo ili orudje za ostvarenje ekonomsko-drustvenih, ili pak, politicko-geostrateskih ciljeva. Festival u Zajecaru je bio fenomenalan, vodio se racun o svakom detalju, pravi egzemplar kako treba organizovati jedan dogadjaj takvog tipa. Cinjenica da on traje vec 51 godinu dovoljno govori.

  Pevate na makedonskom jeziku, da li na to gledate kao neki hendikep?
  Nas prvi album je na makedonskom, sto ne mora da znaci, da na narednom necemo koristiti i neki drugi jezik, odnosno, ne gledamo na to kao neki hendikep. Smatramo da je nas jezik sa svim svojim prednostima i nedostacima samo razlog vise koji pridonosi nasoj autenticnosti, narocito pri nastupima van nasih granica. Mozda je lakse koristiti neki jezik koji je prijemciviji, ali to ne znaci da moramo pratiti taj trend. Ima bendova koji su napravili sjajne karijere koristeci sopstveni jezik, kao i bezbroj “neuspesnih” koji su koristili engleski.

  Kakvo misljenje imate o domacoj makedonskoj muzickoj sceni?
  Realno gledano, imamo odlicnih bendova i muzicara, unikatnu i prepoznatljivu scenu. Stvari se odvijaju na bolje, ali ne mozemo ostati slepi na fakt, da su, manje vise, svi ostavljeni sami sebima. Ne postoji nikakav menadzment i adekvatna medijumska pokrivenost. Sve je preusteno muzicarima i nekolicini entuzijasta koji za licnu satisfakciju, bez ikakve materijalne koristi dogovaraju i organizuju svirke. Kad se sve to uzme u obzir, mozda imamo i najbolju scenu na svetu!

  Planirate li uskoro neku turneju i gde?
  U planu su nastupi na North Festu u Kolasinu, Crna Gora, zatim sledi Joy Fest u Krivoj Palanci, a najesen sledi promotivna turneja balkanskim prostorima. Gde god se stvori mogucnost i prilika za nastup, sviracemo…

  https://soundcloud.com/kiofficialcloud / https://www.facebook.com/kioficijalnastranica

  Ki (Kumanovo, Makedonija) – Photo Gallery:

  YT – KI Kumanovo, Macedonia (Zaječar, 2017)

  YT – Ki – Grad

  * *
  * * *
  Autor:
  Vasja Ivanovski
  Skopje, Makedonija
  * * *
  * *