• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  JOZEF NADJ – Twenty Twenty One

  JOZEF NADJ – Twenty Twenty One

  JOZEF NADJ – Twenty Twenty One / DIY, 2021 / Digital / jazz fusion – funk, pop, rock, jazz / USA

  Jozef Nadj (Jožef Nađ) – rođen u Pančevu, Srbija, ali već 20 godina je sa adresom u Bostonu, USA. Savremeni je violinist, umjetnik snimanja i pedagog. Klasično je obrazovan još od malih nogu. Jozef je u svijet jazza i bluesa ušao u ranim tinejdžerskim godinama, tražeći nešto drugačije, modernije. Nakon studija klasične muzike na akademijama u Mađarskoj i Srbiji, Jozef je ušao u novi svijet dok je studirao na Berklee College of Music u Bostonu, USA, gdje je razvio dublje razumijevanje harmonije, jazz kompozicije i improvizacije. To mu je pomoglo da dalje njeguje svoj talent, uspostavljajući vlastiti stil na koji su utjecali Miles Davis, Jimi Hendrix, Michael Brecker, Joe Satriani, Stevie Ray Vaughan, Michael Jackson i mnogi drugi. Billy Cobham, Nigel Kennedy, Doug Aldrich (Whitesnake, Ozzy Osbourne), Robin Diaz (Courtney Love, Smashing Pumpkins), Didier Lockwood, Victor Bailey, Fran Shehan (Boston), James Montgomery, David Hull (Buddy Miles, Joe Cocker)… samo su neki od umjetnika s kojima je Jozef dijelio pozornicu u Europi, Kini i u Sjedinjenim Američkim Državama.

  Jozef na fakultetu Berklee vodi Global Strings Intensive program i Berklee Summer program. Njegov projekt – radionica, jednostavno nazvana, “Kako elektrificirati svoju violinu“, majstorska je klasa namijenjena studentima svih dobnih skupina, amaterima, profesionalcima i ljubiteljima muzike koji bi željeli dobiti više informacija o elektrificiranju violine. Jozef im govori i demonstrira svijet električne violine, povezano sa pojačalima i upotrebom zvučnih efekata.

  DiskografijaDark, Green Yet Blue (2016) ; Digital World (2009) ; Twenty Twenty One (2021)

  Na albumu se pojavljuju mnogi muzičari iz Srbije i iz USA – Jozef Nadj (električna violina, gitara, bass) ; Vasil Hadžimanov (klavijature, programiranje) ; Filip Krumes (violina) ; Vladimir Samardžić (bass) ; Dušan Gnjidić (bubnjevi) ; Ivan Aleksijević (klavijature) ; Vladan Milenković (klavijature) ; Filip Krumes (violina) ; Lehel Gnjidići (duvačka sekcija) ; Milan Maksimović (duvačka sekcija) ; Michael Clarke (bubnjevi) ; John Baboian (gitara) ; John Hyde (harmonika) ; Jerome Giancola (bass) ; Bruce Gertz (bass)

  Prema riječima umjetnika Jožefa Nađa, muzika sa albuma reflektuje “…svijet u kojem živimo – dobar, loš, brz, lažno lijep, ružan, rđav, lud – kako hoćete… Album je sniman od marta do avgusta 2020. godine, u mjesecima kada smo svi bili žestoko pogođeni pandemijom. Naslovi pjesama upravo i reflektuju to vrijeme“. “Volim funk, rock, pop, jazz i sve što me inspiriše da budem bolji muzičar i kompozitor, jer u muzici uvijek ima mjesta da se nauči nešto novo ili obnovi staro gradivo, tako inspirišemo jedni druge cijelog života“, objasnio nam je virtuoz Jozef. “Pokušao sam sve svoje znanje da ukombinujem u ovaj album i mislim da sam u tome i uspjeo“. Ovaj album je, u kompletu, urađen onlajn, a miks i mastering u američkim gradovima Boston i New York.

  Josef Nadj spada u one umjetnike koje, pošto im poslušate njihov muzički materijal, neizostavno morate pohvaliti, čak i nahvaliti. Tu se, sada, pojavljuje jedan problem – da li su i koje su to riječi dostatne (pogodne) za opisati slušateljevo zadovoljstvo ćutim. Jozef Nadj od sada ima moje puno povjerenje u svoj muzički rad. Edukacije koje je prošao i koje su u njegovom primjeru konstantne – i to one najviše razine (čarobna riječ je Berklee), dale su velikog i evidentnog rezultata.

  Sada dolazimo do one tačke koja sve određuje – da li će se nečija muzika eksponirati u javnim medijima (radio, TV, press, Internet) ili ne. Nažalost to, uglavnom, određuju nekompetentni “muzički urednici“. Oni – niti su stimulisani da promovišu evidentne vrijednosti, niti je kvalitet osnovni cilj medija u kojima djeluju. Imam dosta negativnog iskustva po ovom pitanju. Opet, živim u nadi da će i toj diskriminitarskoj praksi doći kraj. Nažalost, u međuvremenu, propustit ćemo da kvalitetom “zadojimo” mnoge mlade generacije, a na mladima svijet…

  JOZEF NADJ – “Twenty Twenty One” – 1. Fantastic Plastic ; 2. Clown Parade ; 3. Cabin Fever ; 4. LOL (Labor of Love) ; 5. Optimistic ; 6. Light That Shines ; 7. Loodilo

  http://www.jozefnadj.com / https://www.facebook.com/jozefnadjfusionsystem / https://open.spotify.com/artist/6aUsg9dBOaHcvt1ZuTOy6J / https://music.apple.com/us/artist/jozef-nadj/329548586 /

  YT – Jozef Nadj (feat. Vasil Hadzimanov) – Fantastic Plastic

  YT – Jozef Nadj – LOL (Labor of Love)

  YT – Jozef Nadj – Clown Parade