• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  JOVAN TORBICA – Viennoise

  JOVAN TORBICA – Viennoise

  JOVAN TORBICA – Viennoise / NRY*, 2019 / CDr / world music, jazz / Austria

  Jovan Torbica je profesionalni svirač bass gitare i studijski muzičar. Rođen je u Valjevu (Srbija), a muzičko usavršavanje imao je u Beču, Austrija. Po završetku studija na Jazz Conservatory of Vienna, počeo je saradnju na svjetski prepoznatim projektima – Wiener Tchuschenkapelle, DelaDap, Jony Iliev itd. Jovan je nastupao na binama širom svijeta – England, Spain, France, Denmark, Holland, USA, Russia, South Korea, a najčešće je nastupao u regionu Balkana. Jovan u svom radu inkorporira razne muzičke žanrove, ali su mu omiljeni world music, jazz, blues, soul i funk. Jovan je i kompozitor. Također, član je AKM (Author’s, Composers’s and Music Publishing Association).

  Na albumu “Viennoise” sarađivali su – Jovan Torbica (fretless bass, Music Man sa 4 žice, Jazz Bass sa 5 žica, Status sa 6 žica, kontrabas na “Meine kleine“) ; Anna Laszlo (vokal na mađarskom) ; Rudi Gratzl (vokal na njemačkom) ; Alexia Chrysomalli (vokal na grčkom) ; Ivana Grujić (refren na “Djelem, djelem“) ; Iqbal Khan (vokal, dolak) ; Pintoo Khan Gorau (khartal) ; Nikola Zarić (harmonika) ; Marija Petrova (timpan, bongosi, bubnjevi) ; Dimitar Karamitev (kaval) ; Hidan Mamudov (klarinet) ; Larry Lofguist (klavir) ; Miloš Jovanović (tamburaška kontra) ; Ahilea Durcovski (elektronika)

  Jovan Torbica je uložio dosta truda i vremena kako bi nastao muzički proizvod – “Viennoise” – koji je u mom posjedu, ali u ovom trenutku još uvijek nije zvanično izdat. Uz Jovana Torbicu, svirali su njegovi saradnici i prijatelji koji su od svugdje, oni koji žive u Beču. Bitno je pomenuti i ime muzičkog producenta i snimatelja, Renato Koller.

  Album “Viennoise” sadrži 11 muzičkih tema – tri (3,5,6) su tradicionali, a ostale su autorske. Jovan je svirao cijelu paletu bass instrumenata – akustična bass gitara, električna bass gitara, poluakustična fretless Piezo bass gitara, fretless el. bass, Music Man sa 4 žice, Jazz Bass sa 5 žica, Status sa 6 žica, kontrabas i električni kontrabas. Većinom se radi o instrumentalima, a neke pjesme su i pjevane – na raznim jezicima – njemačkom, mađarskom, grčkom…

  Pored vrhunske svirke Jovana Torbice i njegovih saradnika / prijatelja, ono što sam prvo zapazio je, način na koji je snimljeno sviranje bass instrumenata. Rijetko kome je uspjelo dati tako čistu i jasnu audio sliku tog instrumenta. Uz Jovanovu emociju i briljantnu tehniku sviranja, umjetnički dojam je svima obazbijeđen.

  Izbor pjesama na albumu je širok, sa raznovsnom atmosferom. To je, nerijetko, tipično za nečije debut izdanje. Ne uzimam to Jovanu za veliko zlo. Znam da će u svojim narednim diskografskim izdanjima čvrsto trasirati put kojim će ići dalje. Jovan ima velike instrumentalne i kompozitorske kvalitete i to za njega neće biti nikakav problem. Bit će mi čast i zadovoljstvo jednog dana, nadam se, ubrzo, javiti da je ovaj CD zvanično objavljen, da u njegovoj muzici možete uživati i svi vi koji ovo čitate.

  NRY*

  Jovan Torbica – “Viennoise” – 1. Funky Orient ; 2. India ; 3. Djelem, djelem ; 4. 7 eights ; 5. Meine kleine ; 6. Aygouros ; 7. Gypsy Blues ; 8. Bassology ; 9. Moja Janja ; 10. Kolo 4 Nole ; 11. 6 Jam

  NRY* – Not Released Yet

  https://www.jovan.at / https://www.facebook.com/jovan.torbica /

  YT – JOVAN feat Nikola Zaric G – Variations

  YT – Jovan Torbica – Balkan Bass Mix (Vienna Balkan Trio @ OST Klub Vienna)