• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  JOHN WAYNE – Tračak svetla

  JOHN WAYNE – Tračak svetla

  JOHN WAYNE – Tračak svetla / Take It Or Leave It Records, 2016 / CD, digital / power pop / Srbija

  Završavajući svoj roman, “Klarina ljuljaška“, kruševački književnik i muzičar, Miljan Marković, dolazi na ideju da knjigu ilustruje muzički i vizuelno, video spotom. Za tu zgodu, od prijatelja je okupio sastav, kasnije nazvan John Wayne. Stvorena je pjesma koja je najavila izlazak romana. Tako je nastala tema nazvana “Klarina ljuljaška” (“Put u Pendolo“), prvobitno snimljena u kućnoj varijanti. Upravo taj audio snimak upotrebljen je i u spotu za pomenutu pjesmu. Nakon tog singla, u javnost stiže i drugi video singl grupe John Wayne, urađen za pjesmu “Od svega po malo“, koji je uspio da privuče pažnju šire javnosti.

  Zbirka od deset ultimativnih hitova nazvana, “Tračak svetla“, nakon gotovo dvije godine pažljivog studijskog oblikovanja u beogradskom studiju “StudiYo” i u izdanju beogradske etikete Take It Or Leave It Records, izdata je u formi CD-a koji je svoju koncertnu promociju doživio na beogradskom Beer Festu. Milan Kropf, gitarista, izjavio je – “Album ‘Tračak svetla’ plod je želje, maštanja i mogućnosti. Nadam se da smo napravili delo iza koga će ostati bar jedna pesma za pamćenje.

  Sve pesme imaju priču. Veliki broj njih nastane na osnovu ličnih iskustava, kao neka vrsta izduvnog ventila koji smanjuje pritisak, pa se osećaš bolje. Neke opisuju emotivne događaje iz života prijatelja. Ima i onih koje su plod mašte, reakcija na pročitane knjige i proživljene filmove. Pesma ‘U njenom džepu’ je stvorena pre više od dvadeset godina. Vremenska distanca izbrisala je tragove koji vode do toga šta je iniciralo njen nastanak. Valjda sam molio bogove da ne ostane tuga, a oni su mi uslišili tu molbu, pa nije ostalo ništa osim prazne stranice sećanja, podsećanje na jedan zaboravljeni trenutak koji kao da nikada nije ni postojao. Šta se zaista dešavalo u njenom džepu, više niko ne zna. Neki kažu da se probušio i da je sve što je bilo u njemu zauvek izgubljeno,” objasnio je Miljan Marković.

  Materijal je načinila ekipa John Wayne u postavi – Miljan Marković (glas), Milan Kropf (gitare), Dejan Stanković (klavijature), Marko Petrović (bubnjevi) i Vlada Mladenović (bass gitara). Nakon snimanja, zbog porodičnih obaveza, Vladu će na bass gitari mijenjati Nenad Ristić.

  Život je prolazna pojava i životni vijek sazdan je od (često, nenadanih) koraka. Jedan korak vodi do drugoga. CD tuzlanske grupe No Rules, “Na cesti bola”, “kumovao” je mom (za sada još uvijek “virtuelnom“) susretu sa Sašom Gočaninom, (između mnogih drugih dužnosti) vlasnikom najstarije srpske nezavisne izdavačke kuće, Take It Or Leave It Records. Dobio sam od Saše pregršt TIOLIR novih muzičkih izdanja i u narednom vremenu ću ih ovdje predstaviti / recenzirati, jedno po jedno. Na redu je album “Tračak svetla“, kruševačke power pop grupe, John Wayne.

  John Wayne su za mene veoma prijatno iznenađenje. Odlični vokalno, odlični instrumentalno. Pjesme su im smislene – tekstualno i arnžmanski. One nisu pravljene da budu hitovi, 100%, ali imaju dobar potencijal dugo da opstanu. John Wayn su se uspješno ubacili u “prazan prostor” – malo je bendova njihovog stila i zvuka. Ako ustraju, imaju priliku mnogo postići.

  Za novi bend, sa novim materijalom, najvažnije je što više svirati. Dati priliku što većem broju ljubitelja dobre muzike da ih čuju. To će za posljedicu imati njihovu veću medijsku i fanovsku eksponiranost i prijemčivost. Nema svrhe baviti se nekim poslom, muzikom, recimo, ako se ne ide do krajnjih granica. Članovima benda John Wayne želim veliki uspjeh i poručujem im – samo nebo je granica.

  John Wayne – “Tračak svetla” – 1. U njenom džepu ; 2. Novi film ; 3. Nek’ ima dok ima ; 4. Još uvek brinem za nju ; 5. Džo ; 6. Kao deca ; 7. Staza (tamo sam gde treba) ; 8. Od svega po malo ; 9. Džon Vejn ; 10. Put u Pendolo

  https://www.facebook.com/johnwaynemusica / https://www.facebook.com/TIOLIrecords

  YouTube – John Wayne – Od svega po malo

  YouTube – John Wayne – U njenom džepu

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .