• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  JELA CELLO & Power Symphony Orchestra – Potraga za magičnim violončelom

  JELA CELLO & Power Symphony Orchestra – Potraga za magičnim violončelom

  JELA CELLO & Power Symphony Orchestra – Potraga za magičnim violončelom / PGP RTS, 2019 / CD, Comp / pop, classical, simfonijska muzika / Srbija

  Jela Cello (pravim imenom Jelena Mihailović) svira violončelo i aktivna je na muzičkoj sceni Srbije i USA. Rođena je oktobra 1987. godine. Živi i djeluje na dva kontinenta – Europa (Beograd) i Sjeverna Amerika (Los Angeles, USA). Ona izvodi classical i contemporary muziku pod umjetničkim imenom Jela Cello ili JelaCello.

  Jelena Mihailović je rođena u Valjevu, Serbija. Tokom studija na Faculty of Music Beograd, dobila je nekoliko prestižnih nacionalnih i internacionalnih nagrada. Njezin stil izvedbe oblikovan je kroz saradnju s drugim violončelistima, među kojima su Xenia Janković, Stefan Popov, Mineo Hayashi, Mark Kosover, Gary Hoffman, Leonid Gorokhov, Gautier Capuçon, Christian Pierre La Marca, David Strange

  Godine 2011., Jela je snimila album “Clash” koji je objavila izdavačka kuća PGP-RTS. Album sadrži jedanaest kompozicija iz različitih žanrova i stoljeća, uključujući obrade djela Bacha, Ravela, Brahmsa, Jimi Hendrixa i The Beatlesa. Pjesme su priređene za solo violončelo i simfonijski orkestar, a producirao ih je Aleksandar Habić. Kritičari su pohvalili album “Clash“, a prvo izdanje je ubrzo i rasprodato. Video zapis jedne od pjesama – “Purple Haze” – imao je više od 1,5 miliona YouTube pregleda.

  Kako bi uživo izvodila muziku sa albuma “Clash“, Jela je 2012. godine osnovala svoj vlastiti “Jela Cello & Power Symphony Orchestra”, sa šezdeset muzičara. Tokom 2012. godine, ta ekipa je imala rasprodanu turneju i stekla ulogu službenih ambasadora Beograda u nastojanju da taj grad 2020. godine postane kulturnom prijestolnicom Europe. To je rezultiralo pozivima na mnoga mjesta za njihovo izvođenje klasične i savremene muzike.

  Tokom svoje solo karijere, Jela je izvodila i originalne kompozicije napisane za nju i prilagođene njenom vlastitom muzičkom izrazu. Jedna od njih bila je “Crni labud“, kompozicija Aleksandra Šimića, koju je Jela izvela povodom 10. godišnjice Beogradskog međunarodnog violončela Festina, 2013. godine.

  Jela je upisala doktorski studij na Sveučilištu Megatrend, pripremajući europsku turneju sa svojim simfonijskim orkestrom Jela Cello & Power Symphony Orchestra, a aktuelni album im se zove “Potraga za magičnim violončelom“.

  Diskografija – Jela Mihailović & Jela Cello Power Symphony Orchestra – Praznična muzika za sve generacije (CD, album, Promo, Blic, 2015) ; Jela Cello & Jela Cello Power Symphony Orchestra – Potraga za magičnim violončelom (CD, Comp, PGP RTS, 2019) ; Jela Cello & Power Symphony Orchestra – Novogodišnji tulum (CD, album, Promo, Croatia Records, 2019) ; Jela Cello & Power Symphony Orchestra – Sudar / Potraga za čarobnim violončelom (2xCD, Compilation, Croatia Records, 2019)

  Dva termina – violončelo i simfonijski orkestar zaintrigirali su me da od PGP RTS-a zamolim ovo izdanje, koje sam ubrzo i dobio. Poslušao sam ga i uvjerio se da nisam pogriješio u procjeni da bi se tu mogla naći muzika koja bi zadovoljila moje kriterije kvalitete. Nažalost, to nije muzika koja će osvojiti radijski eter, čak ni regionalni, a kamo li srpski. Za ove moje riječi indikativan je stav jednog od poštovatelja Jeline muzike iskazan kao komentar uz jednu njenu kompoziciju postavljenu na njenom zvaničnom YouTube kanalu: Andrej Ruzin poručuje – “Ovo što godinama radiš i stvaraš na ovim prostorima je pre svega veoma lepo, kreativno, kvalitetno, jedinstveno… Na tvoju veliku nesreću, živiš i stvaraš u zemlji Srbiji i za veliki deo populacije si potpuni anonimus. Probaj ti, Jelo, da uđeš u neki od ovih aktuelnih rijalitija da te ljudi vide i čuju za tebe. Koliko god se to, možda, kosi sa tvojim principima, mislim, a šta više, siguran sam, da će tada tvoja karijera krenuti jednom uzlaznom putanjom“. Pametnom dovoljno.

  Kako je u naslovu ovog osvrta rečeno, ovdje se radi o kompilaciji. Samim time, radi se o izboru najboljih Jelinih interpretacija. Time ovo izdanje zaslužuje širu pažnju – kako onih koji već poznaju njen rad, tako i onih kojima bi ovo bila prva prilika da je upoznaju. Svakom umjetniku treba pružiti šansu da nam se predstavi, a da li ćemo ga i nadalje pratiti, ovisi o mnogo faktora.

  Jelin rad ima moju preporuku. Poslušajte ovdje ponuđene video zapise. Oni u najboljem svjetlu daju predstavu ko je Jela, koje su kvalitete njenog rada i koji su joj trenutni dometi. Jela, siguran sam, može i mnogo više, a to ovisi o njenoj ustrajnosti. Samo uporni uspijevaju.

  Jela Cello & Power Symphony Orchestra – “Potraga za magičnim violončelom” – 1. I stav (San) ; 2. II stav (Kradljivac snova) ; 3. III stav (Potraga za čarobnim violončelom) ; 4. IV stav (Zaseda) ; 5. V stav (Bitka na dnu svemira) ; 6. VI (Balada za junaka) ; 7. VII stav (Pobeda) ; 8. VIII stav (Povratak – Zajedno sretni)

  Photo by @_studio64

  https://www.facebook.com/Jela-Cello-1514198208838595 / https://www.facebook.com/JelaCello /

  YT – Jela Cello & Power Symphony Orchestra – Balada za heroja (Audio 2019)

  YT – Jela Cello & Power Symphony Orchestra – Balada za heroja (Audio 2019)

  YT – Jela Cello – Dream (San)

  Reakcija na post –

  Poštovani g-dine Matošević, veliko hvala na recenziji, a pre svega mi veliko zadovoljstvo pričinjava što razumete moju muziku i stremljenja. Naravno, apsolutno sam saglasna da se uvek može više i bolje i zaista želim da u nekom skorijem periodu obradujem publiku, sa kojom se razumem na umetničkom planu, sa nekim novim materijalima. Znajte da vredno radim 😊 veliko hvala još jednom, želim Vam sve najbolje i nadam se da ćemo kontakt održati. Srdačan pozdrav, Jela Mihailović 🎶😊 🎶😊