• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  JED BECKER – Back on the Road

  JED BECKER – Back on the Road

  JED BECKER – Back on the Road / Music Star Records, 2023 / CD, Digital / instrumental rock / Hrvatska

  Iza umjetničkog imena Jed Becker krije se muzičar iz Rijeke koji iza sebe ima 40 godina profesionalne muzičke karijere. Ime mu je Emir Grozdanić, a piše muziku, aranžmane i produkciju. Isto to je učinio i na svom trećem diskografskom izdanju, “Back on the Road“. Iza sebe ima brojne saradnje s raznim imenima s blues scene. Njegova muzika naslanja se na korijene blues i rock muzike, gdje su očigledan utjecaj na njegovu muziku ostavili velikih gitaristi kao što su – David Gilmoure, Jeff Beck, Robby Krieger, Mike Oldfield… Ovaj puta, vraća nam se sa instrumentalnim albumom.

  DiskografijaBlack Train & Summer Rain (Nikola Peršić, 2012) ; Lonely Tiger (Jed Becker’s Group, 2020) ; Back on the Road (Music Star Records, 2023)

  Kompletan album Jed Becker potpisuje kao “sam svoj majstor“.

  Iako je Jed Becker ovaj album snimio sam, ne treba smetnuti sa uma da on istovremeno djeluje i u formaciji imenom Jed Becker’s Group, a čine je – Jed Becker (gitara, vokal) ; Damjan Grbac (bass gitarista, akademskim znanjem potkovan i ima svoj projekat pod nazivom GIPUJA) ; Tonči Grabušić (bubnjevi, nekada bio u bendovima Đorđa Balaševića, Elvisa Stanića, Gibonnija, a sarađivao je i sa Severinom, Predinom itd…).

  Pri stvaranju ovog albuma jedna od najljepših stvari mi je bila ta što sam dosta vremena provodio sam i u tom samovanju sam dosta tog naučio. Naučio sam raditi sa spravama koje sam već imao u studiju i posvetio sam se sebi u smislu razmišljanja i shvaćanja što sam ja i što želim napraviti. Na koncu svega, izašao je proizvod koji je meni jako drag i ponosim se time“, kaže Grozdanić.

  Ovaj zadnji CD moj je samostalni projekt… Pokušao sam bar nakratko pobjeći od bluesa, ali to jednostavno iskače iz mene kroz svaku pjesmu. Još jedna potvrda da se od sebe samoga ne možeš sakriti. Svaka pjesma ima jednog gitarskog heroja u pozadini. Pjesmu ‘Sit and Drive’ posvetio sam Mike Oldfieldu… melodična je i pomalo nostalgična. On je bio majstor u tome, a ja se nisam mogao oduprijeti utjecajima iz mladih dana. U trećoj pjesmi, ‘Christmas Eve’, naslonio sam se na Jeff Becka – zbog njega sam se i upustio u slide priču. Peta pjesma na CD-u trebala se zvati ‘Confession to David (Gilmoure)’, ali bilo bi preočito. Osma pjesma ‘Grande Robby’ posvećena je jednom od meni najdražih gitarista – Robby Kriegeru iz grupe The Doors – iako je podcijenjen od današnje elite, on je zalio temelje današnjoj muzičkoj psihodeliji. Zadnja pjesma na albumu, ‘Long and Lazy January’, oda je proteklom januaru koji mi je zaista bio dug i depresivan“, ispovijedio mi se Jed.

  Iz ranijih “Messenger” kontakata sa umjetnikom imena pod kojim djeluje, Jed Becker, shvatio sam da se radi o iskrenom čovjeku, a njegova muzika ga ističe kao istinskog umjetnika na više polja – bilo kao kompozitora, gitariste, aranžera, producenta… Uz sve to, karakteriše ga emocionalan i smiren pristup svom instrumentu, gitari, u trenucima kada nam dočarava svoja unutrašnja razmišljanja. Njegove muzičke poruke su iskazane čistim zvukom gitare, podržane instrumentalnom matricom koja harmonski i melodijski prati Jedovu osnovnu muzičku ideju.

  Na sadašnjoj regionalnoj muzičkoj sceni, nema mnogo albuma ovakvog koncepta, ovakve snage. Jed nam se nametnuo kao predvodnik nečega novoga, a tu mogućnost može zahvaliti svom dugogodišnjem djelovanju, kao i velikom iskustvu koje je tim radom stekao i iskristalisao do visokog umjetničkog nivoa. Ako ne uspijete doći do hard copy izdanja albuma “Back on the Road“, potražite ga na online servisima. Na istim mjestima su i njegova prethodna izdanja. Vrijedi tog truda.

  Jed Becker – “Back on the Road” – 1. Sit and Drive ; 2. Back on the Road ; 3. Christmas Eve ; 4. Chimney Man ; 5. Confession ; 6. Empty Highways ; 7. Focus ; 8. Grande Robby ; 9. World Wide ; 10. Long and Lazy January

  Foto – Screen shot 

  https://www.facebook.com/emir.grozdanic.9 / https://www.facebook.com/JedBeckersGroup /

  YT – Jed Becker – Sit and Drive

  YT – Jed Becker – Confession