• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  JANEZ DOVČ – AkordeON

  JANEZ DOVČ – AkordeON

  JANEZ DOVČ – AkordeON / Celinka.si, 2015. / CD / jazz, classical / Slovenija

  Harmonikaš i multiinstrumentalista, Janez Dovč (1980.), je iz Ljubljane, Slovenija. Prvi nastup kao muzičar imao je sa pet godina života. Njegovo profesionalno bavljenje muzikom veže se za 2004. godinu, kada se pridružio jednom od najpoznatijih ansambala Slovenije, Terrafolk. U međuvremenu, bio je student fizike na Univerzitetu Ljubljana.

  Kroz rad u ansamblu Terrafolk, razvio se u odličnog koncertnog i studijskog muzičara. Nametnuo se je kao kompozitor i aranžer, prvenstveno za grupu Jarararja, koju je osnovao i u kojoj djeluje i dan danas. Kao izvođač i kompozitor sarađivao je sa bezbrojnim solistima (Boštjan Gombač, Anja Bukovec, Vasko Atanasovski, Marko Hatlak itd.), orkestrima (The Slovenian Philharmonic Orchestra, The RTV Slovenia Symphony Orchestra) i sa stvaraocima raznih koncertnih i studijskih projekata (Carmina Slovenica, Lojze Krajncan, Saša Lošić, Izidor Leitinger, The Fool Cool Orchestra, SNG Drama itd.). Specijalno mjesto među njegovim muzičkim vezama ima harmonikaš iz Italije, Simone Zanchini, stalni član i izvođač u Milan Scala.

  Ime Janeza Dovča pojavljuje se na više od 40 nosača zvuka. Dobitnik je nagrade “Vesna” za najbolju filmsku muziku, za igrani film “Drevo” (2014.). Osnivač je i umjetnički vođa Muzičke zadruge Celinka – jedinice koja otvara i podržava mogućnosti za stvaranje, implementaciju i slušanje muzike.

  Projekat Sounds of Slovenia je pod njegovim umjetničkim vodstvom skupio 25 vrhunskih slovenačkih muzičara i solista, koji sa modernim aranžmanima slovenačke narodne muzike brine sa promociju Slovenije na većim nastupima van Slovenije (Bruselj 2008, zaključno predsjedavanje EU, Shanghaj 2010 – World EXPO itd). Janez Dovč je ustanovio Zavod Godibodi i umetnički je vođa Festivala Godibodi, koji je 2007. godine potekao u Ljubljani i drugim mjestima.

  janez-dovc-akordeon

  Harmonika je muzički instrument koji se upotrebljava u raznim tipovima muzike. Najmasovnije se upotrebljava u zabavnoj i narodnoj muzici, ali se u drugoj polovici 20. stoljeća počela pojavljivati i u klasičnoj muzici kao instrument novih zvukovnih boja i mogućnosti.

  Album, “AkordeON” sadrži 11 instrumentalnih kompozicija koje potpisuje Janez Dovč. Značajnu saradnju (u oblikovanju zvuka i kao producent) pružio mu je Iztok Turk. Sve kompozicije odsvirane su harmonikom, a neki dijelovi odsvirani harmonikom tretirani su elektronskim opcijama za manipulaciju zvukom. Samo je ljudski glas, koji se pojavljuje na nekoliko mjesta, prirodan.

  Muzika koju Janez Dovč svira na albumu “AkordeON“, stilski je raznovsna, rekao bih, crossover. Mada je odsvirana jednim instrumentom – harmonikom – koja uspješno zamjenjuje mnoštvo drugih (oponašanjem bass linija i ritmičkih instrumenata), ova muzika drži slušateljevu punu pažnju. Pogotovo jer se radi o virtuoznoj svirci Janeza Dovča, umjetnika svjetske klase.

  Janez Dovč imao je i hrabrosti i umjetničkog kapaciteta pristupiti harmonici na jedan novi način, udahnuti joj dušu i učiniti instrumentom sa mnogim dodatnim mogućnostima, do sada nekorištenim. Iako stilski termini jazz i classical zvuče dosta “kruto”, ovo je album sa melodičnom muzikom, lako slušljivom. Ovo je muzika bez granica i može nači slušatelje kako u Sloveniji, tako i izvan dežele.

  log-celinka-si

  Janez Dovč – “AkordeON” – 1. Schoreditch Tango / Schoreditch Tango ; 2. Turingova lokomotiva / Turing’s Locomotive ; 3. Kvarkova svatba / Quark’s Wedding ; 4. Ples v nevihti / Dancing In The Storm ; 5. Javorjev drevored / Maple Avenue ; 6. Schrodingerjeva mačka / Schrödinger’s Cat ; 7. Beločrni burkeži / White And Black Buffoons ; 8. Štefanov tok / Stefan Flow ; 9. Prebujanje / Awakening ; 10. Razgled / A View ; 11. Nežen pristanek / Soft Landing

  Foto: Lene Leelo Lekše

  www.janezdovc.si / www.facebook.com/JanezDovcMusic / Celinka.si

  YouTube – Janez Dovč / AkordeON (Full Album)

  .
  ..

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina

  ..
  .