• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  JALL AUX YEUX – Salutations du fond de monde

  JALL AUX YEUX – Salutations du fond de monde

  JALL AUX YEUX – Salutations du fond de monde / Juda Records, 2018 / CD / mix – chanson, pop, rock… / Bosna i Hercegovina

  Jure Petrović, prof. francuskog jezika u Katoličkom školskom centru u Bihaću, krajem 2015. godine napisao je nekoliko pjesama na francuskom jeziku i predstavio ih svom prijatelju, Jasminu Hadžisadikoviću. Jasminu se dopalo to što je čuo te ubrzo njih dvojica odlučuju da okupe ekipu. Osnivaju bend koji čine – Jure Petrović gitara, Jasmin Hadžisadiković gitara i mandolina, Adnan Suljanović bubnjevi, Marko Ivaniš bass gitara, Sanel Kabiljagić truba, Elvedin Malkoč saksofon i Sanel Jušić vokal. Uzimaju ime – Jall Aux Yeux. Pobrojani muzičari prethodna iskustva sticali su u raznim bihaćkim grupama, tako da su se lako i brzu uklopili u ovoj novoj formaciji. Snimili su tri single izdanja – “La Peste” (Kuga), “Je m’en lave les mains“, “Je te cherche – Tražim te“… i počinju da razmišljaju o izdavanju albuma. To se i desilo, aprila 2018. godine zahvaljujući saradnji sa Nezavisnom diskografskom & booking kućom Juda Records, osnovanom 2016. godine u Sinju (Hrvatska).

  Jall Aux Yeux imaju i zavidnu koncertnu aktivnost. Bilježe nastupe na DemoFestu Banja Luka 2017. godine, kao i u klupskim prostorima Zagreba, Sarajeva, Mostara… Specifičnost ovog benda je da im je ime na francuskom, a i pjevaju (uglavnom) na francuskom jeziku.

  DiskografijaSalutations du fond de monde (Juda Records, 2018)

  Jall Aux Yeux su – Sanel Jusić (vokal) ; Jure Petrović (gitare, prateći vokali) ; Jasmin Hadžisadiković (gitara, mandolina, tambura, klavir, prateći vokali) ; Sanel Kabiljagić (truba, flugelhorn) ; Elvedin Malkoč (saksofoni) ; Marko Ivaniš (bass gitara) ; Adnan Suljanović (bubnjevi, perkusije)…
  … uz goste – Alma Abdagić (vokal, 3) ; Mehmed Meho Hadžisadiković (violina, 2) ; Ivan Katić John (vokal, 7) ; Goran Andrejaš (bass gitara, 1,2,4,6,9)

  Biti poseban, drugačiji od drugih, to je osnov nečijeg bavljenja muzikom. Članovi benda Jall Aux Yeux to su postigli pjevanjem na francuskom jeziku (posebnost bar kad je naš region u pitanju), a i osobenim muzičkim stilom koji ih odvaja od drugih bendova. Mješavinom više raznih muzičkih stilova kreirali su jednstven zvuk koji im daje prijeko potrebnu prepoznatljivost.

  Melodije su im pjevne i ritmične. Bogatstvo instrumenata koje sviraju dalo im je velike aranžerske mogućnost tako da radijski i koncertno imaju prijemčivu zvučnu sliku. Album prvenac često “pati” od “svaštarenja” jer se bend nastoji predstaviti muzikom nastalom od vremena njegovog osnivanja. Kao sve u životu i muzički afiniteti članova benda se vremenom mijenjaju te ono što je “valjalo” u početku, u kasnijem toku karijere bude “napušteno“, zamijenjeno nečim novim. Sve to – i staro i novo – kada se nađe na istom nosaču zvuka, ne vodi ničemu. Srećom, zahvaljujući relativnoj “kratkoći” djelovanja benda Jall Aux Yeux, nije ni bilo prilike da stilski mnogo “lutaju“. Zadržali su konzistentnost svog muzičkog izraza i to je veoma pozitivna činjenica.

  Ovo je svjež materijal, CD datira od prije neki dan i sada mu predstoji medijsko i koncertno predstavljanje. Jall Aux Yeux imaju materijal sa kojim se čista obraza mogu pojaviti u svakom koncertnom prostoru našeg regiona. Čitam iz medija da žele “osvojiti” i Francusku. Ne znam koliko im je to potrebno. Bolje biti prvi u selu nego deseti u gradu. Na narednom albumu, nadam se, bit će drugačiji. To im samo može donijeti plus. Ponavljanje istog “recepta“, malo kome je bilo od pomoći.

  Jall Aux Yeux – “Salutations du fond de monde” – 1. La Peste ; 2. La chanson ivre ; 3. Ici ou la ; 4. Je m’en lave les mains ; 5. Dansons la gigue ; 6. Ce qui me manque (Waltz) ; 7. Je te cherche – Tražim te ; 8. Le serenade ; 9. Tu ne viens pas ; 10. Django

  https://www.facebook.com/jallauxyeux / https://www.facebook.com/Juda.in.Records

  YT – Jall Aux Yeux feat John M.O.R.T – Je Te Cherche (Tražim Te)

  YT – JALL AUX YEUX – Koncert part 1 of 3 (Jiggy bar, 09.03.2018.)


  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com