• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  IVA STANIČ & Gregor Ftičar Trio – Close to You – Tribute to Burt Bacharach

  IVA STANIČ & Gregor Ftičar Trio – Close to You – Tribute to Burt Bacharach

  IVA STANIČ & Gregor Ftičar Trio – Close to You – Tribute to Burt Bacharach / ZKP RTV SLO, 2015 / CD, digital / pop jazz / Slovenija

  Publika je za Ivu Stanič prvi puta čula 2005. godine, kada se na festivalu Slovenska popevka predstavila s pjesmom “Kam” i osvojila nagradu kao Najbolja debitantkinja. Prve pjevačke korake učila je u Srednjoj muzičkoj i baletskoj školi u Ljubljani, kod profesorica Nade Žgur, kod koje je 2004. godine i završila studij solo pjevanja na Odsjeku za jazz i zabavnu muziku. Vokalno školovanje nastavila je u Muenchnu i Grazu. Godine 2006., bila je primljena na Državni konzervatorij za muziku u Celovcu i učenje jazz pjevanja nastavila je kod prof. Caroline de Rooij. Od 2009. godine uslijedio je nastavak njenog školovanja u klasi prof. Gabriela Lipuša.

  Više puta nastupila je na festivalu Slovenska popevka i dva puta je nagrađivana. Krajem 2007. godine izdala svoj prvi samostalni album, “Vsak nov dan“. Među veće projekte u kojima je učestvovala su Božični koncert Big Banda RTV Slovenija i Ive Stanič, Tribute to Ati Soss, nastup Bobbyja McFerrina u ljubljanskim Križankama, Alfa in Omega projekt (Jazz sacral pod vodstvom Nade Žgur)… Iva je zadnjih godina nastupala s raznim jazz grupama – s Big Bandom RTV Slovenija, s Primož Grašič Trijom, Big Bandom Zmaji i s Gregor Ftičar Trijom, a nastupala je i uz poznate slovenske umjetnike – Oto Pestner, Uroš Perić, Irena Vidic, Nada Žgur, Nuška Drašček, Marko Mozetič, Blaž Jurjevčič, Erik Marenče, Gregor Ftičar i drugi.

  Godine 2011., predstavila je projekt Best of Burt Bacharach, kojim je predstavila izbor pjesama jednog od najpoznatijih američkih kompozitora, aranžera i producenta na području popularne muzike 20. stoleća. Burt Bacharach je imao više od 70 Top 40 hitova u USA i 52 Top 40 hita u Velikoj Britaniji. Većinu njegovih hitova pjevala je američka pjevačica Dionne Warwick. Na albumu “Close to You – Tribute to Burt Bacharach“, Iva je snimila 8 pjesama iz tog projekta. Te pjesme je pripremila u saradnji sa sa klaviristom Gregorom Ftičarom, koji je napisao aranžmane za trio i vokal u stilu jazza.

  DiskografijaIva Stanič (with Big Band RTV SLO) – Vsak nov dan (ZKP RTV SLO, 2007) ; Iva Stanič & Gregor Ftičar TrioClose to You – Tribute to Burt Bacharach (ZKP RTV SLO, 2015)

  Album su snimili – Iva Stanič (vokal) ; Gregor Ftičar (klavir, aranžmani) ; Aleš Avbelj (bass) ; Ante Žurbi (bubnjevi)
  Gosti, solisti, bili su – Adam Klemm (tenor saksofon) ; Tomaž Gajšt (krilni rog, flugelhorn) ; Blaž Vrbič (vokal)

     

  Za Burt Bacharacha čuo sam još 1969. godine dok sam slušao Radio Luxembourg. Njegova pjesma, “Raindrops Keep Fallin’ on My Head” bila je često emitovana i pjevao ju je B.J. Thomas. Pjesma je pravljena kao soundtrack za film “Butch Cassidy and the Sundance Kid“. Single sa tom pjesmom bio je br. 1 na Top listama USA, Kanade, Norveške… Kao teenager, Bacharach se zaljubio u jazz i znao je sa lažnom ličnom kartom ulaziti u jazz noćne klubove u 52nd Street kako bi gledao bebop legende poput Dizzy Gillespiea i Charlie Parkera. Nekonvencionalne harmonije i melodije bebopa, imale su glavni uticaj na njega kao mladog kompozitora. Album Ive Stanič obuhvata tek neke od velikih i znanih hitove Burt Bacharacha.

  Pominjanje imena Burt Bacharacha u katalogu izdanja ZKP RTV SLO je i bio glavni motiv da tu firmu zamolim za ovo, nešto starije izdanje. Nisam zažalio. Na duplom sam dobitku – dobio sam odličnu muziku Burt Bacharacha, u novim, jazz aranžmanima i spoznao sam velike vokalne sposobnosti Ive Stanič. Sve je to uspješto “zaokružio” aranžer Gregor Ftičar (o kojem sam već pisao). Zasluge za ovako dobru cjelinu nosi i njegov Trio, kao i gostujući muzičari.

  Godine školovanja u oblasti jazz pjevanja, u slučaju Ive Stanič, u svakom slučaju su dale pozitivnog rezultata. Iva pjeva sigurno, glas joj je topao, odlično ga kontroliše i kristalno je jasan. Dobra pjesma može se izvesti na više načina. Burt Bacharach je dao odlične harmonske i melodijske osnove kako bi se njegove pjesme uspješno interpretirale i jazz stilom. Naravno, tu su presudni akteri koji se prihvate tog “posla“, stilske preinake, a u ovom, konkretnom slučaju – majstor se namjerio na majstora. Slabih tačaka nema. Album “Close to You“, našao je načina da mi bude blizu (close). Na vas je red.

  Iva Stanič & Gregor Ftičar Trio – “Close to You – Tribute to Burt Bacharach” – 1. Walk on By (feat. Adam Klemm) ; 2. Close to You (feat. Tomaž Gajšt) ; 3. Trains and Boats and Planes ; 4. This Guy’s in Love with You (feat. Blaž Vrbič) ; 5. A House is Not a Home ; 6. The Look of Love (feat. Tomaž Gajšt) ; 7. Raindrops Keep Falling on My Head ; 8. Arthur’s Theme (instrumental)

  Vezani link – GREGOR FTIČAR – Solo (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/Stanic.Iva / http://gregorfticar.com

  YT – Iva Stanič (Live) – A House is Not a Home


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com