• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  IRENA BLAGOJEVIĆ – Blistavi grad

  IRENA BLAGOJEVIĆ – Blistavi grad

  IRENA BLAGOJEVIĆ – Blistavi grad / PGP RTS, 2016 / CD / jazz, pop / Srbija

  Irena Blagojević, istaknuta je beogradska jazz, soul, pop pjevačica. Diplomirala je flautu na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Beogradu i do 2000. ozbiljno gradila karijeru flautistikinje radeći istovremeno i kao profesor flaute. Taj period obilježavaju brojni nastupi, solistički koncerti, koncerti sa kamernim orkestrom, festivali, takmičenja, nagrade… Irena je pjevanje dugo doživljavala kao svoju “drugu ljubav” koja se odvijala u sjenci flautističke karijere. Tokom ličnog i muzičkog sazrijevanja, pjevanje se postepeno nametnulo kao prvi izbor i najprirodniji način za pravo umjetničko iskazivanje. U petnaestoj godini pobijedila je na takmičenju “Talenti dolaze“.

  U “3Kduru” pobijeđivala je do Velikog finala. Kao pobjednik “Večeri mladih nada“, na “Beogradskom proleću 2000. godine“, učestvuje na festivalu “Slavenski bazar” u Kijevu gdje, takođe, pobjeđuje. Iste (2000.) godine, osvaja i nagradu za interpretaciju na “Evrofestivalu” u Makedoniji. Irena godinama učestvuje u klupskom muzičkom životu Beograda nastupajući sa bendovima Kalkuta i Balkan ekspres. Pjeva prateće vokale Filipu Žmaheru, Legendama, Harisu Džinoviću, Čobiju

  Godine 2008. odlučuje da započne solo karijeru i na neko vrijeme se povlači da bi radila na svom materijalu. Na albumu “Jutro bez ljubavi”  (Multimedia Music, 2010), predstavlja se, prije svega, superiornom i zrelom interpretacijom, ali i kao jedan od autora tekstova, muzike i aranžmana.

  Uz redovne jazz svirke, nastupala je i na nekoliko jazz festivala, kao i sa Big bendom RTS-a (na Kolarcu). Na tržištu je sa svojim drugim solističkim albumom, “Blistavi grad“, na kojem se pojavljuje u više uloga – kao vokal, tekstopisac, kompozitor, aranžer i muzičar.

  DiskografijaJutro bez ljubavi (Multimedia Music, 2010) ; Blistavi grad (PGP RTS, 2016)

  Album, “Blistavi grad“, kreirali su – Irena Blagojević (vokal, flauta) ; Aleksandar Bahun (klavir) ; Milan Pavković (kontrabas) ; Petar Radmilović (bubnjevi) ; Nebojša Zulfikarpašić (gitara) ; Darko Jureša (perkusije) ; Max Kochetov (saksofon) ; Marko Đordjević (truba) ; Ksenija Kochetova, Irena Blagojević (prateći vokali)

  Irena Blagojević (mi) je pažnju na svoj rad skrenula već prvim albumom, “Jutro bez ljubavi“. Trebao se “desiti” i njen drugi album, “Blistavi grad“, da bih se odlučio predstaviti je posjetiteljima web portala Barikada – World of Music, napraviti ovaj osvrt. Drugi album, često je dokaz da se radi o ozbiljnom izvođaču, o nekome tko u svijet muzike nije ušao slučajno već je to uključenje rezultat ozbiljnosti u pristupu muzičkom stvaralaštvu i čvrstog opredjeljenja široj javnosti predstaviti se vlastitim idejama, sa svojim pogledima na svijet koji nas okružuje. Za Irenu se ne može reći da imitira nekoga ranije čutoga. Dovoljno je “svoja” što je dokaz njene kvalitete i raznolikosti u pristupu jazz, pop izrazu, na način kako ga ona sama doživljava.

  Obzirom da Irena može da bude kompletan autor svog materijala, ne libi se u svoj repertoar uvrstiti i vrijedna djela svojih kolega, saradnika, pa i po neku obradu, ali donesenu na svoj način. Sve to doprinosi visokoj razini kvalitete muzike kojom nam se predstavlja, kao i prijeko potrebnoj raznolikosti ponuđenog materijala. Kako zna odabrati pravi materijal, Irena zna odabrati i dobre saradnike, muzičare, koji će uspješno zaokružiti njen muzički izraz.

  Irenina muzika je nježna, takva je, rekao bih, i ona sama. Te stvari uvijek idu zajedno. Muzika joj je, isto tako, nepretenciozna. Svaki odpjevani ili odsvirani ton ima svoje “mjesto“, svoje opravdanje. Irena ne koristi ni aranžerske, a ni studijske efekte kako bi “fascinirala” svoje slušatelje. Njena fascinacija dovoljno je iskazana tekstom i muzikom koju nam donosi. Njen muzički izraz, nerijetko, “ogoljen” je do glasa i zvuka klavira, a opet ima potrebnu energiju da se melodijom i ritmom iskaže u punoj snazi i ljepoti.

  Vjerujem da će ovaj album biti Ireninaulaznica” za velike jazz festivale Srbije i Regiona. Ona to svakako zaslužuje. Irena ovim albumom ima moju bezrezervnu preporuku. Zapamtite njeno ime – Irena Blagojević.

  Irena Blagojević – “Blistavi grad” – 1. Posle ljubavi ; 2. Susret ; 3. Žena koja ostavlja sve ; 4. Memories Of You ; 5. Ostani ; 6. Ljubav iz navike ; 7. Sanjam te ; 8. Blistavi grad ; 9. Uspomene

  https://www.facebook.com/Irena-Blagojevi%C4%87-official-page-181325345240376 / http://irenablagojevic.weebly.com/about.html

  YT – Irena Blagojević – Blistavi grad – (Audio 2016)

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .