• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  IGOR PASPALJ – Kratka biografija

  IGOR PASPALJ – Kratka biografija

  IGOR PASPALJ – Kratka biografija

  Igor Paspalj rođen je 1981. godine u Zagrebu, Hrvatska (EU), odakle je sa porodicom 1991. godine, početkom ratova u bivšoj Jugoslaviji, izbjegao u Prijedor (BiH), gde je i odrastao. Svirati gitaru i baviti se muzikom počeo je još u ranoj mladosti učeći od privatnih učitelja. Potom je počeo studirati teoriju klasične muzike. Nakon završene osnovne i srednje muzičke škole, primljen je na Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci (BiH), gdje je za tri godine (2005.) završio četverogodišnji nastavni plan i program, s odličnim uspjehom i najvišim prosjekom na fakultetu. Godine 2009., magistrirao je muzičku teoriju i harmoniju s analizom. Područja stručnosti su mu prvenstveno akustična i električna gitara, muzička teorija, sklad s analizom, kontrapunkt i analiza muzičkog djela. Također, objavio je nekoliko znanstvenih radova iz područja muzičke teorije.

  Kao izvođač i studijski muzičar, Igor ima više od 25 godina iskustva sviranja i snimanja gitara s brojnim umjetnicima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Objavio je i jedan gitarski instrumentalni solo album – Igor PaspaljGravity” za “Moonwolf Entertainment Group” iz Nizozemske, 2010. godine, te nastupao na brojnim projektima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Na prestižnom svjetskom gitarističkom natjecanju, “Guitar Idol” 2009., dospio je u online finale dvije godine zaredom i dobio najviše kritike iz cijelog svijeta. Prije preseljenja u Dubai, UAE, 2014. godine, Igor je bio redovni profesor na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, BiH. U Dubaiju, Igor radi u American School of Dubai kao učitelj gitare i instruktor. U Abu Dhabiju i Dubaiju svira s velikim brojem raznih bendova iz cijelog svijeta.

  Početkom 2020. godine, Igor kao već priznati umjetnik, radi za prestižnu tvrtku JTC Guitar, jednu od najvećih i najpoznatijih online instruktorskih tvrtki za gitaru. Objavio je tri majstorska tečaja i pakete raznih formi za tu tvrtku, svirajući u saradnji s nekim od najpoznatijih imena u muzičkoj industriji (Andy James, Justin Derrico, Marco Sfogli itd.). Godina 2020., bila je i godina u kojoj je Igor nominiran, a i osvojio je prestižnu nagradu “Gitarist godine 2020.” časopisa “Guitar World” i “Guitar Player“.

  Diskografija – “Gravity” (Moonwolf Entertainment Group, NL, 2010.)

  https://www.facebook.com/igorpaspaljguitar / https://www.igorpaspalj.com /

  YT – Igor Paspalj – Najbolji svjetski gitarist u 2020. godini

  Igor Paspalj – “I’m Okay” (JOTM June ’21)