• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  IGI MAN – Unforgettable You

  IGI MAN – Unforgettable You

  IGI MAN – Unforgettable You / Self-released, 2023 / Digital / blues / Sjeverna Makedonija

  Igor Stanoeski (a.k.a. IGI MAN) rođen je jula 1986. godine u Skoplju. Multimedijalni je autor, muzičar, kompozitor, aranžer, tekstopisac, producent i akademski vajar. Završio je Srednju školu primenjenih umjetnosti Lazar Ličenoski, u Skoplju, 2004. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Skoplju, u klasi Žarka Bašeskog, 2013. godine. Nakon diplomiranja, paralelno radi na umjetničkim istraživanjima usmjerenim na spajanje klasičnih medija u multimedijalnu cjelinu koja uključuje – zvuk (muziku), formu (skulpturu), crtež i boju.

  Prve međunarodne reference dobio je u oblasti muzike i audio-vizuelnih projekata, ali se akcenat njegovog rada kasnije približio tradicionalnim umjetničkim medijima poput slikarstva i skulpture. Predstavio se kroz nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i na otvorenom. Godine 2017., javnosti je zvanično predstavio svoju kreativnost i otvorio preduzeće “Kreativna rabotilnica IGIMEN“, posvećeno djelatnosti, izradi i izdavanju audio zapisa i stvaranju umjetničkih kreacija.

  Godine 2006., Igor otvara Blues & Soul festival u Skoplju. Godine 2010., na tom istom festivalu, Igor se pojavljuje samostalno, a bio je i gost na nastupu Greg Wrighta (poznatog gitariste Michael Jacksona tokom njegove “Thriller” turneje). Naredne (2011.) godine, dobio je preporuku od strane vlasnika firme, “Alligator Records“, Bruce Iglauera, iz grada Chicago, da sa pjesmom “Red House“, Jimi Hendrixa, bude učesnik projekta “Hendrix” (na DVD-u), gdje je Igor bio uključen sa vodećim američkim gitaristima njegove generacije. Godine 2011., Igor nastupa uz Shakura S’Aida Blues Band, zajedno sa gitaristicom Donna Grantis (iz grupe Third Eye Girl, koja je pratila Princea). Godine 2013., Igor je završio kao 7. po kvaliteti, u konkurenciji više od 2.600 umjetnika na Međunarodnom takmičenju PlayCrossRoads (u organizaciji korporativne mreže Ernie Ball i Eric Claptona).

  Tokom 2018. i 2019. godine, Igor bilježi niz nastupa i kratku turneju u Njemačkoj, a bio je i učesnik Reckenberg blues festivala. Godinu 2023., što se tiče Igorovih muzičkih aktivnosti, obilježava objava njegovog novog albuma – “Unforgettable You” – za sada u digitalnom obliku. Igor je taj album posvetio svom ocu – Petru Stanoeski.

  DiskografijaPunish Him (Digital, Creative Workshop, 2020) ; Vintage Tales (LP, Creative Workshop, 2020) ; Unforgettable You (Digital, Creative Workshop, Self-released, 2023)

  MusiciansIgor Stanoeski IGI MAN (vocal, guitars, tambourine) ; Simon Kiselichki (piano) ; Ivica Jankulovski (keyboard) ; Petar Lukic Pepi (keyboard) ; George Bandoek Apostolakis (blues harp) ; Darko Mucev Mucho (bass) ; Bodin Popov (drums, tambourine, shaker & claps) ; Dragan Đurovski Roki (backing vocals) ; Dragan Vasilevski (backing vocals)

  Mada je Igor (tako ću ga oslovljavati u ovom tekstu) multimedijalni umjetnik, ovdje ću se uglavnom usredsrediti na njegov muzički rad. Za mene je Igornovo ime“. Da se “upoznamo“, presudila je Igorova Messenger poruka kojom me je obavijestio da ima novi album – “Unforgettable You“. Pored download linka za sve pjesme sa albuma, Igor je bio više nego susretljiv da zadovolji sve moje dodatne zahtjeve – biografija, diskografija, omot… Tako to rade samo oni koji, prvenstveno, samima sebi dobro žele.

  Blues muziku karakteriše izraziti melanholični i sumorni ton, koji se postiže vokalnim tehnikama, ritmičkim tehnikama kao što je sinkopa i instrumentalnim tehnikama kao što je “gušenje” žica gitare na vratu ili nanošenje metalnog klizača na žice gitare kako bi se stvorio zvuk koji “cvili“. Blues ima specifične progresije akorda, “hodajući” bass, “poziv i odgovor” dva instrumenta, disonantne harmonije, sinkope, melizmu (dulji niz tonova koji se pjevaju nad jednim slogom teksta, čime se ukrašuje i obogaćuje melodijska linija). Naprijed opisano, u znatnoj mjeri karakteriše i muziku Igorovog novog albuma.

  Bilo vokalno ili instrumentalno – Igor je “ubjedljiv“. Iz njegovih tonova izvire iskrenost, a svim pjesmama prilazimo sa punim povjerenjem. Cjelokupnom, dobrom utisku, značajan doprinos su dali i Igorovi saradnici. Ima ih poveći broj, ali je svaki od njih svoj dio zadatka odradio maestralno.

  Muzika ne poznaje granice, ali da bi neko muzičko djelo došlo do onih koje bi ono moglo zanimati, trebaju “otvoreni” mediji – radio, TV, Internet, web, štampa… – koji ne gledaju na granice, već na kvalitet. Web portal Barikada – World of Music (www.BARIKADA.com) već više od 20 godina drži se naprijed izrečenih postulata i nesebično širi te regionalne vrijednosti. To znaju svi oni posjetitelji koji je redovno prate, a svakim danom, broj novih posjetitelja je sve veći i veći. Hvala i jednima i drugima – ne radi mene, već zbog muzike i muzičara koje vam predstavljam.

  IGI MAN (Igor Stanoeski), albumom “Unfergettable You“, opravdao je moja očekivanja, što se kvalitete prvenstveno tiče i time kod mene ima “otvorena” vrata za svoje naredne muzičke projekte. Sve ostalo je do Igora.

  IGI MAN – “Unforgettable You” – 1. Sonata ; 2. My Darling Blue ; 3. Bolero Del Petro ; 4. Oljka ; 5. Checkmate ; 6. Very Windy ; 7. Away ; 8. Smiling Shuffle ; 9. Please Take This Knife ; 10. Swinging Mode ; 11. My Darling Blue (Instrumental) ; 12. Lacrymaria ; 13. Misla od svila (bonus track)

  Foto – Boro Arsovski

  https://www.facebook.com/igor.stanoevski / https://www.facebook.com/IGIMANGUITAR / YouTube – Album complette – audio zapisi /

  YT – IGI MAN – Sonata

  YT – IGI MAN – My Darling Blue